![[Obrazek: MEFGUU4_o.jpg]](https://images4.imagebam.com/f5/dd/f7/MEFGUU4_o.jpg)
Już od jakiegoś czasu powoli zaczynam się zastanawiać, aby zabezpieczać przynajmniej na bieżąco niektóre leciwe pozycje w kolekcji, których trwałość na fizycznym nośniku jest niepewna. Tworzenie kopi zapasowej 1:1 na dysku HDD to w moim przypadku będzie optymalna metoda zabezpieczenia tych płyt. Moje Oppo potrafi odtworzyć obraz z płyt DVD/BD/UHD co jeszcze bardziej ułatwi mi życie i zaoszczędzi dużo nerwów. Przyznam że zabawy tego typu są dla mnie obce i porostu nie znam się na na tym. Nie mam pojęcia czy komputer/laptop musi być mocny do takich rzeczy jeśli chodzi o samą kopię itp. Dlatego też chciałbym aby bardziej doświadczone osoby w tym temacie podzieliły się swoimi spostrzeżeniami i najprostszymi metodami dokonania takiej kopi zapasowej na dysku HDD lub na płycie. Chodzi tu głównie o technikę, sprzęt i potrzebne oprogramowanie, aby jak najłatwiej zrobić taką kopię. Przykładowo na allegro znalazłem coś takiego jeśli chodzi o napęd BD/UHD, który pozwoli na transfer danych z płyty do laptopa/komputera.
Unboxing >> YouTube