17-10-2022, 12:21
(17-10-2022, 12:16)misfit napisał(a): Jak się czyta fora to się przewidziAle to już często po fakcie
|
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
|
|
17-10-2022, 12:21
(17-10-2022, 12:16)misfit napisał(a): Jak się czyta fora to się przewidziAle to już często po fakcie
Dwa razy miałem taką sytuację na BD - ale spoczko i na to jest rada
17-10-2022, 13:41
(17-10-2022, 08:04)misfit napisał(a): Pendrive z finansowego punktu widzenia to tak trochę słabo wychodzi, Nie będę tego robić na ogromną skalę, więc z punktu wygody to będzie mi łatwiej wziąć pudełko z filmem i od razu łyknąć pendraka do Oppo. Pendraki 64gb chodzą w granicach 20 złociszy, więc jeśli nie będę robić tego na ogromną skale to będzie oki. Docelowo kupie sobie zewnętrzny dysk, a tak myślę że będzie spoko rozwiązanie.
Unboxing >> YouTube
17-10-2022, 14:01
Kto bogatemu zabroni... ![]() Ale tak szczerze mówiąc to pendraki czy dysk zewnętrzny to jak dla mnie kiepska opcja na backupy - nawet ci nie będę pisał ile tego u mnie się przewinęło i ile z tego poszło do kosza... Paradoksalnie najczęściej padają właśnie te hdd/ssd, które miałem schowane na półce i używałem od święta, a nie te które chodziły po 16-24h na dobę. Ale ogólnie to są awaryjne ustrojstwa, więc bez przynajmniej RAID 1 bym nie startował.
17-10-2022, 14:35
Z mojego doświadczenia pendraki to wytrzymała rzecz, zdarzało mi się nawet jeden wyprać przez przypadek dwa razy w pralce i chodzi do dziś
Unboxing >> YouTube
17-10-2022, 14:52
To życzę więcej szczęścia niż u mnie ![]() Mam właśnie przed sobą 6 pendraków na stole, z tego dwa już nie działają. Pół roku temu padł mi ssd intela na najrzadziej używanym komputerze (po ponad dwóch latach miał na liczniku kilkaset godzin). Ponad rok temu padł mi zewnętrzny 3TB WD Green niedługo po upływie gwarancji - też kilkaset godzin na liczniku.
17-10-2022, 17:17
(17-10-2022, 12:16)misfit napisał(a): Dlatego zapobiegawczo mam porobione backupy m.in. wszystkich Criterionów, wszystkich francuskich wydań od lokalnych dystrybutorów + wszystkie płyty, które już się wyprzedały. Dzięki temu śpię spokojniej. Ale to pewnie sporo czasu zajęło.
17-10-2022, 17:56
(17-10-2022, 14:52)misfit napisał(a): 3TB WD Green niedługo po upływie gwarancji - też kilkaset godzin na liczniku.WD to już niestety nie ta jakość co kiedyś (no i zaczęli stosować metodę zapisu SMR w tańszych modelach bez informowania o tym wprost w specyfikacji). Ja przerzuciłem się na Seagate. @pred895 Z tym backupowaniem na pendrajwach to bym nie ryzykował. To jest mimo wszystko "urządzenie". Kilka elementów które mogą nawalić. Jeżeli już przechowywać na pamięci flash to czy nie lepiej na karcie pamięci SD/uSD? Cena podobna, ale trwałość chyba lepsza. Taka uSD potrafi sporo wytrzymać no i łatwo schować w pudełku z płytą.
niespotykanie spokojny człowiek
Mefisto - czy ja wiem ? 100 BD, z tego powiedzmy 35 BD-25 i 65 BD-50 na spokojnie się w niecały tydzień zrzuci. I to na jednym napędzie - a można mieć więcej niż jeden (mam dwa jakby co ). Ten mój LG BH16NS55 z firmware od WH16NS60 to jest pod tym względem rakieta (i to dosłownie - jak wejdzie na najwyższe obroty ), backupa BD-25 na dysk twardy robi w nieco ponad 10 minut.![]() Ogólnie jednak timelimitu jakiegoś nie ma na wykonanie zadania. Gorzej wyglądałaby sytuacja gdyby mi się zachciało zbackupować całą kolekcję razem z serialami... Jednak nie czas mnie hamuje przed tym pomysłem, lecz ile potrzebowałbym terabajtów, a co za tym idzie ile kasy musiałbym wyłożyć na same twardziele ![]() (17-10-2022, 17:56)sebas napisał(a): WD to już niestety nie ta jakość co kiedyś (no i zaczęli stosować metodę zapisu SMR w tańszych modelach bez informowania o tym wprost w specyfikacji). Ja przerzuciłem się na Seagate. Jak ja kupowałem to z kolei Seagate'y prawie wszyscy odradzali ![]() W stacjonarnych jednak mam WD Redy i póki co dają radę, ale ostatnie już ładnych kilka lat temu kupowane, więc nie wiem jak sytuacja ma się obecnie.
17-10-2022, 19:08
Peny i SSDki potrafią umrzeć bez wcześniejszych objawów, na HDDkach przynajmniej można zaobserwować relokacje lub badsectory i zareagować zawczasu. WD Green to faktycznie były śmietniki i choć mój 2TB żyje już z 7 lat, to na dniach dane z niego przerzucam na WD Blacka który akurat się trafił nowy ![]() Seagate bym odradzał, Samsungów też parę martwych przeszło przez moje ręce. Osobiście preferuję WD lub Hitachi z dysków twardych. RAID na dobrych twardzielach to raczej najpewniejsza forma backupu. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |