Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › Na luzie
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Koronawirus

Strony (70): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 70 Dalej »

Wątek zamknięty 
Opcje tematu
Koronawirus
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

29-04-2020, 18:23
(29-04-2020, 16:56)misfit napisał(a):  Napiszę jeszcze raz - maseczka ma ograniczyć rozsiewanie wirusa przez osobę potencjalnie zarażoną.

Ale właśnie sęk w tym, że nie ogranicza - to nie jest jakaś bariera magiczna. Wirus poza tym jest już dawno w powietrzu, więc czy ja mam maseczkę czy jej nie mam, nie wpływa na to, czy Ty się zarazisz czy nie. Zarazisz się, jeśli nie będziesz dbał o siebie - tak samo jak w przypadku praktycznie każdej innej choroby. Co jednak nie oznacza, że masz od razu chodzić tak:
[Obrazek: 618%2B8WjiW%2BL._SY355_.jpg]

(29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a):  I kto tego przestrzega ? Przykład idzie z góry.

Mam wrażenie, że więcej osób niż innych nakazów, w tym maseczek. Tu zresztą powinna być dowolność - albo nie masz maseczki i stajesz trochę dalej albo masz i nie patrzysz na odległość. W obu przypadkach to i tak nie pomoże, ale przynajmniej da psychiczny komfort tym wszystkim porażonym strachem korony.

(29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a):  Przypomnij mi kiedy była taka sytuacja aby przez zwykłą grypę brakowało wolnych łóżek i respiratorów w szpitalach ?

Z tego co ja widzę na licznych filmikach, to służba zdrowia na całym świecie bawi się raczej bardzo dobrze w czasie pandemii, a szpitale świecą pustkami. A polskiej służbie zdrowia od dawna wszystkiego brakuje - ludzie leżeli na korytarzach, bo brakowało łóżek na długo jeszcze zanim ktokolwiek usłyszał o koronawirusi i to bynajmniej nie świadczy o skali sytuacji, tylko o kiepskiej formie codziennej placówek.

(29-04-2020, 14:55)Mefisto napisał(a):  Z czasem się okaże.

Albo i nie. Obecnie tyle mamy tego syfu w powietrzu, że i bez korony możesz mieć już trwale uszkodzone płuca, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Możesz też umrzeć na sto innych nagłych problemów zdrowotnych.

Cytat:Nawet jeśli okaże się, że jest to 1% śmiertelności, a nie 4% czy 10% to i tak oznacza to sporo trupów przy tak łatwej jego zaraźliwości i fakcie, że większość z nas go złapie jeśli nie pojawi się skuteczna szczepionka.

Póki co mówi się o liczbie po przecinku, co raczej nie jest jakkolwiek przerażające. Poza tym od początku była mowa, że to przypuszczalnie nowa choroba sezonowa, więc nie liczyłbym na szczepionkę konkretną - zwłaszcza, że wirusy mutują cały czas. Jak się przykładowo zaszczepisz na grypę, to nie oznacza wcale, że jej unikniesz. Patrząc w dodatku, kto ma stać za tymi szczepionkami, ja podziękuję za nie i wybiorę naturalną selekcję.

Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

29-04-2020, 18:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 18:25 przez Gieferg.)
Mefisto napisał(a):Z tego co ja widzę na licznych filmikach, to służba zdrowia na całym świecie bawi się raczej bardzo dobrze w czasie pandemii, a szpitale świecą pustkami.

Widziałeś filmiki z Włoch i USA? Bo ja kilka widziałem i było na nich coś zupełnie przeciwnego niż piszesz.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

29-04-2020, 18:32
Być może zależy to od szpitala, w końcu tylko część przekształcono na zakaźne, zamiast rozłożyć to po wszystkich placówkach, to wiezie się wszystko do tych wyznaczonych - faktem jednak, że dawno nie było takiego wypływu tańczącej służby zdrowia na necie, a wedle atakującej nas epidemii powinno ich raczej w ogóle nie być i wszystkie szpitale powinny być oblegane.

Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

29-04-2020, 18:38
Córka wyłapała, że w TV puścili ujęcie z licznymi trumnami wyłożonymi w jakimś kościele, a okazało się, że chodziło o katastrofę jakiegoś statku sprzed lat oraz śmierć uchodźców. Ale takie „wyłapywanki” pozostawiam młodszym od siebie. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

29-04-2020, 18:42
(29-04-2020, 18:23)Mefisto napisał(a):  
(29-04-2020, 16:56)misfit napisał(a):  Napiszę jeszcze raz - maseczka ma ograniczyć rozsiewanie wirusa przez osobę potencjalnie zarażoną.

Ale właśnie sęk w tym, że nie ogranicza - to nie jest jakaś bariera magiczna.

Sorka, ale tutaj wierzę Azjatom, Czechom i Austriakom, że jednak ogranicza i pozostanę przy swoim zdaniu.

EOD z mojej strony bo naprawdę mam lepsze rzeczy do roboty niż udowadnianie czy szpitale w USA, UK, Włoszech, Hiszpanii czy Francji są puste czy też nie.

Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

29-04-2020, 19:11
(29-04-2020, 06:13)Mierzwiak napisał(a):  Dla mnie to jednak smutne że w 2020 roku miliony dorosłych ludzi dowiedziały się z telewizji, że trzeba myć ręce. Pytanie brzmi ile z nich robi to dobrze (z obserwacji ludzi w pracy widzę, że niewielki odsetek; standardem jest niemycie ich w ogóle, lub włożenie palców pod wodę na dwie sekundy), a ile wróci do dawnych nawyków ("pielęgnowanych" i przez kilkadziesiąt lat?) gdy cały ten cyrk się skończy?

No ale o czym my mówimy? Odór bijący niekiedy tak od kobiet jak i mężczyzn w sklepie / na ulicy świadczy o tym, że problem jest poważniejszy niż tylko niemycie rąk.

Pracowałem kiedyś z takim mądrym inaczej, który twierdził, że prawdziwy(!) facet musi śmierdzieć fajkami, piwem, potem i niemytym ch..m. Masz rację Mierzwiak, ale czując czasami ten odór, w głowie gdzieś "biega" myśl, że takie "mądrości" ludowe z niczego się nie biorą.

Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

29-04-2020, 19:15
Rzad pokazal swoja prawdziwa twarz. Studenci i uczniowie szkol srednich w domach, a male dzieci bez maseczek do zlobkow i przedszkoli Smile

Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

29-04-2020, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 19:21 przez Gieferg.)
Nie mogę się dopatrzyć żadnej konsekwencji w ich poczynaniach :/

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

29-04-2020, 19:29
Przecież to pokazówka. Czysta propaganda. Po co niby "uwalniają" nas od niektórych zakazów, akurat 4 dni przed otwarciem wielkiego cyrku, zwanego w pewnych kręgach wyborami? Szumowski twierdził, że maseczki nie chronią przed zakażeniem, miesiąc później stwierdza, że jednak chronią. Tego nawet cyrkiem w sumie trudno nazywać, bo w cyrku jest jakiś humor i śmiech.

Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

29-04-2020, 19:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 19:47 przez Mierzwiak.)
To tak jak z tym mającym nastąpić u nas szczytem zachorowań, przekładają go jak Hollywood premiery blockbusterów.

(29-04-2020, 19:11)Pablo0909 napisał(a):  Pracowałem kiedyś z takim mądrym inaczej, który twierdził, że prawdziwy(!) facet musi śmierdzieć fajkami, piwem, potem i niemytym ch..m. Masz rację Mierzwiak, ale czując czasami ten odór, w głowie gdzieś "biega" myśl, że takie "mądrości" ludowe z niczego się nie biorą.
Bez komentarza.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Strony (70): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 70 Dalej »

Wątek zamknięty 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku