Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kryteria zakupu filmów

Strony (33): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21 ... 33 Dalej »

Opcje tematu
Kryteria zakupu filmów
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

17-02-2019, 13:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 13:58 przez Mierzwiak.)
(17-02-2019, 12:46)Ethan napisał(a):  Ale to nie jest tak, że kupowanie tylko współczesnych hitów na blu-ray plus masowej "klasyki" z imdb w uhd jest jak słuchanie disco polo, ewentualnie Piaska?
Hitchcock, Scorsese, Coppola, Spielberg, Kubrick, Tarantino czy Miyazaki to dla ciebie odpowiednicy twórców disco polo albo Piaska? (to ten moment w którym wypluwasz zawartość ust jeśli czytasz w trakcie jedzenia)

Dlaczego miałbym zamówić Wielkie nadzieje Cuarona albo Once? Bierzesz w ogóle pod uwagę że któś mógł tych filmów albo nie oglądać, albo nie spodobały mu się na tyle, by chciałby je mieć na półce, a nawet jesli spodobały to nie czuje potrzeby do nich wracać? Czy może uważasz że są filmy które po prostu wypada mieć, bo tak i już? Jeśli tak to wiele wyjaśnia.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

17-02-2019, 14:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 15:12 przez sebas.)
(15-02-2019, 20:47)ifeelveryblah napisał(a):  Niemniej jednak kiepsko mieć filmy w kolekcji z różnymi pudełkami, okładkami w różnych językach, okładki i płyty oszpecone przez znaczki z klasyfikacją wiekową.
Hmm... Ja pamiętam czasy " VHSu i tam co dystrybutor, to inne pudełko. Ba, nawet ten sam dystrybutor potrafił wydawać w różnych pudełkach i ludzie mimo to kupowali. Jak ktoś sprowadzał sobie taśmy z "zachodu", to znaczki z ograniczeniem wiekowym były normalką i nikt z tego powodu nie płakał. Co więcej, takie wydanie w kolekcji to było coś! Początki DVD podobnie. Imperial bezbarwne amaraye, Columbia clear case, Universal amaraye szare, Warner Bros Polska snappery. Jedni okładki po polsku inni po angielsku, ewentualnie z jakąś naklejką po polsku. Jakoś to miłośnicy filmu przeżyli.

Co do okładek "oszpeconych" przez nieszczęsne znaczki z klasyfikacją wiekową to wiele wydań, przykładowo niemieckich, ma okładki podwójne - po zakupie odwracasz na drugą stronę i tam żadnych znaczków nadrukowanych już nie ma. Steelbooki - tam znaczki są w postaci naklejek na folii. Zrywasz i po sprawie. Mam tylko jeden film w swoich zbiorach co ma nadrukowany znaczek na metalu - niemieckie wydanie Pandorum.
Znaczek na płycie? Przecież leży zamknięta w pudełku. Widzę ją przez kilka sekund nim trafi do odtwarzacza. Zasadniczo, to kupuję filmy, żeby właśnie je oglądać, a nie same dyski, więc znaczki mnie kompletnie nie interesują. Nie jest to co coś aż tak kłopotliwego, żebym był skłonny przepłacić kilkanaście, czy kilkadziesiąt złotych. Zaoszczędzone pieniądze wolę przeznaczyć na inny film, który chce mieć na półce i oglądać. Im więcej się kupuje, tym kwoty z tych oszczędności większe.

(16-02-2019, 08:05)ifeelveryblah napisał(a):  Nie lubię kupować śmieci. Z reguły filmy są tańsze w pakietach i rzadko mogę sobie dobrać coś dobrego
Ale z tego co widzę, to Kolega kupuje często w promocjach, przykładowo "kup dwa za 49,99" (absolutnie się tego nie czepiam, chce tylko na coś zwrócić uwagę). Jakoś daje się coś ciekawego dobrać, przynajmniej czasami. Zagranicą jest wszystko to co u nas i cała masa tytułów u nas niedostępnych. Można więc dobrać coś dobrego dużo łatwiej.

Co do cen wydań UHD, to żadna krajowa promocja nie jest w stanie przebić tego, co dają amazony. Wolfman i Paniron dali bardzo dobre przykłady.

(16-02-2019, 08:05)ifeelveryblah napisał(a):  Nie będę sknerą i paskudził sobie wydań, tak żeby zaoszczędzić kilkanaście złotych
Jeżeli chodzi o UHD to nie kilkanaście, a kilkadziesiąt złotych. W sumie można powiedzieć, że co czwarty film masz za darmo, porównując z cenami w Polsce. Jeżeli chodzi o BD, to z moich wyliczeń wyszło mi, że średnio płacę 20zł taniej za film, niż jak kupowałem tylko w polskich sklepach.
Zresztą, znaczący procent tego co kupiłem ostatnio żaden polski dystrybutor nie wydał, czyli nie miałem innego wyjścia jak kupić na amazonie.

(16-02-2019, 21:43)poral napisał(a):  I jeszcze powiedz że kupując za granicą zostawiam patriotycznie podatki w Polsce?
A co to ma wspólnego z patriotyzmem? To jest hobby na które mam ograniczone wydatki, więc kupuję tam gdzie taniej. Mieszkam i pracuję w Polsce, tu swoje płacę podatki. To jest patriotyzm. A czy polscy dystrybutorzy nie mogliby w ramach patriotyzmu dać trochę lepszych cen? Czy wiadomy dystrybutor nie mógłby zacząć sprzedawać Rodakom "nie wypalcowanych", nie utłuszczonych dysków?

(17-02-2019, 12:46)Ethan napisał(a):  Założę się, że zaraz ludzie rzucą się na wydmuszki filmowo-muzyczne pokroju Narodziny Gwiazdy czy Bohemian Rhapsody, a ile osób będzie miało na półce klasyczne i przepiękne w swojej prostocie Once.
Bohemian Rhapsody z chęcią zobaczę. Once mam na półce, od dawna. Jak to możliwe??? Nie jestem pozerem, który w każdym wpisie stara się wszystkim wokół pokazać jaki to ma wysublimowany gust. Twoje wpisy można podzielić z grubsza na dwie kategorie:
1. Ethan czegoś nie wie.
2. Ethan (po raz kolejny) będzie dawał innym do zrozumienia, jaki to banalny gust mają. Aż się dziwie, że nie wspomniałeś o genialnym Kenie Loachu. Może wpisz to sobie w stopkę postów. Oszczędzisz sporo pisania...

(17-02-2019, 13:16)Ethan napisał(a):  Takie, że Davis czy Coltrane są lepszymi jazzmanami niż twórcy windzianego jazzo-swingu ze składanek Marka N. pokroju Kenny G czy Chrisa Bottiego
To jest tylko i wyłącznie Twoja opinia. Dodatkowo przedstawiona tylko i wyłącznie po to, aby podkreślić swoją niby wyższość. No jasne, my wszyscy tutaj nie wiemy kto to był ten cały Miles Davies czy John Coltrane. My tylko Piaska słuchamy. Zabłysłeś. Pogarda dla drugiego człowieka bijąca  z Twoich postów i zakompleksienie są olbrzymie. Musisz się koniecznie dowartościować każdym wpisem? Nie podoba Ci się tutejsze towarzystwo? Zbyt pospolite gusta? To co tu jeszcze robisz? Właśnie, patrz punkt 1.

(17-02-2019, 12:46)Ethan napisał(a):  Ale to nie jest tak, że kupowanie tylko współczesnych hitów na blu-ray plus masowej "klasyki" z imdb w uhd jest jak słuchanie disco polo, ewentualnie Piaska?
Nie, nie jest. To Twój punkt widzenia, dzięki któremu omijając wspomniane rodzaje filmów poczujesz się lepiej.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 961
Reputacja: 37

Wink  17-02-2019, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 14:49 przez Ethan.)
Za bardzo uprościłem z tym disco polo. bardziej pasowałoby tutaj rockowa muzyka z trójkowego topu wszechczasów Smile dla śmiesznych wąsaczy, zamkniętych na inne gatunki, powtarzających jak kiedyś było dobrze w muzyce, gardzących hiphopem (mimo, że to gatunek często bardziej kreatywny niż rock), dla których elektronika kończy się na Jarre, Oldfieldzie, czasem Vangelisie, przy dobrych wiatrach na Tangerine Dream.

Mierzwiak wrzuciłeś twórców właśnie z czołowych miejsc z imdb. często wielkich, ok. ale to zdarte płyty

Coppola? Współcześnie jednak lepsze rzeczy robi jego córka
Tarantino? Ostatni wielki film to Pulp Fiction, potem super, ale solidniaki. zresztą nie polecaliście żadnego wydania PF na blu, ewentualnie te polskie
Scorsese? Taksówkarz to końcówka lat 70tych itd.
Dodatkowo to twórcy z dużych wytwórni (WARNER, PARAMOUNT) i łatwo ich kupić w promocjach na amazonach czy zavvi

Nikt nic nie musi kupować. Fajnie by było jednak aby te kolekcje były tutaj bardziej różnorodne. Z moich spostrzeżeń to te straszne kolekcje dvd są tutaj dużo fajniejsze poprzez różnorodność tytułów. Z blu ciekawsze, nie (tylko) mainstreamowe rzeczy kupuje chyba Bender, Misfit, Wojo i pewnie z dwie osoby więcej. Krzyczycie: kupujcie sobie tytuły na blurayu, ale kupowane są głównie nowości z miejsc gdzie są promocje. A ja mam kupować za 120-250zł tytuły które lubię z Azji?

Co do Once to bez wątpienia najlepszy film Ona - On - Muzyka. I to nie jakiś no-name. Nominacje do Oskarów, wypełnione kina studyjne, pokazy festiwalowe itd. Ale jakże bezpretensjonalna opowieść, bez american-dreamu i patosu. Gdzieś z tam, bliskim nam, motywem emigracji zarobkowej. I nie musical:

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

17-02-2019, 15:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 15:18 przez Gieferg.)
W skrócie: Patrzcie jaki jestem zajebisty!!! Patrzcie jaki ze mnie znawca!!! Patrzcie jaki mam gust!!!

No, obejrzałem zwiastun, niestety nie zainteresował mnie, sorry. Zasadniczo (co nie znaczy, że w ogóle) nie oglądam filmów o codziennym życiu i problemach innych ludzi*, mam własne i mi w zupełności wystarczają.

* chyba że to prawdziwi ludzie, którzy mnie interesują również poza-filmowo.
Cytat:gardzących hiphopem (mimo, że to gatunek często bardziej kreatywny niż rock)
Pierwsza zasada - muzyka nie może mnie wkurwiać przy słuchaniu. Rapowanki tego problemu mimo swojej rzekomej kreatywności jakoś nie są w stanie przeskoczyć.

Cytat:Nikt nic nie musi kupować. Fajnie by było jednak aby te kolekcje były tutaj bardziej różnorodne.
Czytaj: fajnie by było jakby ludzie kupowali to, co Ethan uważa za wartościowe zamiast tego, co sami mają ochotę oglądać. Wtedy Ethan by się lepiej czuł na tym forum i nie musiałby ubolewać jakie bezguścia go otaczają.

Sebas napisał(a):po zakupie odwracasz na drugą stronę i tam żadnych znaczków nadrukowanych już nie ma.
Dokładnie, większość niemieckich wydań, które mam na półce tak ma, chyba tylko Cleopatra jest skazana na wielkie oznaczenie wiekowe.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

17-02-2019, 15:09
Bohemian Rhapsody z chęcią zobaczę. Once mam na półce, od dawna. Jak to możliwe??? Nie jestem pozerem, który w każdym wpisie stara się wszystkim wkoło pokazać jaki to ma wysublimowany gust. Twoje wpisy można podzielić z grubsza na dwie kategorie:
1. Ethan czegoś nie wie.
2. Ethan (po raz kolejny) będzie dawał innym do zrozumienia, jaki to banalny gust mają. Aż się dziwie, że nie wspomniałeś o genialnym Kenie Loachu. Może wpisz to sobie w stopkę postów. Oszczędzisz sporo pisania...

Super, że masz to amerykańskie wydanie Once na blu, zazdroszczę. Szkoda tylko, że używasz ironii niczym pretensjonalny, pryszczaty gimnazjalista. Z twoich wpisów wynika, że to Ty próbujesz robić za forumowego Yodę. Niby z offu próbujesz wypośrodkować emocje w dyskusjach. Zresztą należało by zwrócić uwagę czy słowo FILMOŻERCY oznacza tutaj entuzjastów kina, z którymi można podyskutować o filmach z całej jego historii czy entuzjastów nowości, którzy czują się lepsi bo kupują wydania UHD

To jest tylko i wyłącznie Twoja opinia. Dodatkowo przedstawiona tylko i wyłącznie po to, aby podkreślić swoją niby wyższość. No jasne, my wszyscy tutaj nie wiemy kto to był ten cały Miles Davies czy John Coltrane. My tylko Piaska słuchamy. Zabłysłeś. Pogarda dla drugiego człowieka bijąca  z Twoich postów i zakompleksienie są olbrzymie. Musisz się koniecznie dowartościować każdym wpisem? Nie podoba Ci się tutejsze towarzystwo? Zbyt pospolite gusta? To co tu jeszcze robisz? Właśnie, patrz punkt 1.

gdzie gardzę drugim człowiekiem? i jeszcze ze względu na sztukę. To, że ktoś nie ma wykształconego gustu muzyczno-filmowego, kto niekoniecznie odnajduje w sztuce kontekst, dlaczego ma być gorszym człowiekiem. Takie rzeczy na pewno tego nie określają, a może być wręcz odwrotnie

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-02-2019, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 15:17 przez Gieferg.)
Ethan napisał(a):Zresztą należało by zwrócić uwagę czy słowo FILMOŻERCY oznacza tutaj entuzjastów kina, z którymi można podyskutować o filmach z całej jego historii czy entuzjastów nowości, którzy czują się lepsi bo kupują wydania UHD

Nie zaliczam się ani do jednych ani do drugich (wystarczy rzut oka na moją półkę by do tego dojść). Icoteras????

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

17-02-2019, 15:21
Ale to nie chodzi o to co teraz. Zresztą ja nie mam tutaj z nikim problemów, ale widzę, że niektórzy mają ze mną, a dodatkowo czytają między słowami. I nie zamierzam się z tego forum wycofywać, mimo rad sebasa, bo jest kilka osób, które bardzo rozszerzają moje horyzonty filmowe np o info o nowych wydaniach.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-02-2019, 15:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2019, 15:34 przez Gieferg.)
Tylko może zadaj sobie pytanie co wyniknie z publicznego obnoszenia się ze swoimi "szerokimi horyzontami i wyrobionym gustem" przy jednoczesnym podkreślaniu jaka to szkoda, że wszyscy wokół to śmieszni, pryszczaci gimnazjaliści, którzy nie dorastają ci do pięt. U mnie jesteś dosłownie o krok od listy ignorowanych. i coś czuję, że trafisz na nią szybko.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

17-02-2019, 15:39
A gdzie ja napisałem, że ktoś nie dorasta mi do pięt. Skrytykowałem dwa tytuły, przeciętne do bólu, rzuciłem tytuł alternatywny, który pokazuje jak zrobić dobry w podobnym gatunku, licząc, że może podyskutujemy o filmach. Ale raczej to forum nie jest do tego miejscem

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

17-02-2019, 15:58
(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  Super, że masz to amerykańskie wydanie Once na blu, zazdroszczę.
Film kupiony w empiku.

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  Szkoda tylko, że używasz ironii niczym pretensjonalny, pryszczaty gimnazjalista.
Dalej próbujesz się dowartościować.

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  Z twoich wpisów wynika, że to Ty próbujesz robić za forumowego Yodę.
Jakieś konkrety?

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  Niby z offu próbujesz wypośrodkować emocje w dyskusjach.
Niczego nie próbuję. Jeżeli to możliwe, to trzymam emocje na wodzy, bo uważam, że tak należy robić.

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  Zresztą należało by zwrócić uwagę czy słowo FILMOŻERCY oznacza tutaj entuzjastów kina, z którymi można podyskutować o filmach z całej jego historii czy entuzjastów nowości, którzy czują się lepsi bo kupują wydania UHD
Forum jest po to, żeby właśnie dyskutować. Z Tobą jednak dyskutować się nie da. Swoimi porównaniami pokazujesz dosadnie co myślisz o gustach innych. Jednym zdaniem (jak dla mnie) potrafisz zamknąć pole do jakiejkolwiek wymiany zdań.
A co do tego UHD, to ja mam raptem dwa tytuły. Kupione dla filmu na blu, nie UHD (nawet nie mam stosownego odtwarzacza). Edycja UHD była po prostu najkorzystniejsza cenowo. Kupuje głównie na BD, to co mnie interesuje. Nie próbuje się wywyższyć kupując  takie czy inne filmy, ani nie czuję, żeby Koledzy co kupują  "nowości na UHD" się tutaj wywyższali. Jak lubią Avengers na UHD to ich sprawa. Ja wolę jakieś s-f z lat 80-tych na blu-ray. Do wątków z ich Kolekcjami często zaglądam, bo czasem trafiam, na film którego nie znałem i może on być dla mnie interesujący.

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  gdzie gardzę drugim człowiekiem?
OK, może faktycznie źle się wyraziłem, więc napiszę  jeszcze raz. Pisząc takie posty jak ten z porównaniem do disco polo, pokazujesz brak szacunku dla gustów innych ludzi. Wywyższasz się, bo przecież to disco-polo i Piasek, są postrzegane jako synonim obciachu. Kolejne Twoje porównania:
(17-02-2019, 14:48)Ethan napisał(a):  bardziej pasowałoby tutaj rockowa muzyka z trójkowego topu wszechczasów  dla śmiesznych wąsaczy, zamkniętych na inne gatunki, powtarzających jak kiedyś było dobrze w muzyce, gardzących hiphopem (mimo, że to gatunek często bardziej kreatywny niż rock), dla których elektronika kończy się na Jarre, Oldfieldzie, czasem Vangelisie, przy dobrych wiatrach na Tangerine Dream.

i znowu protekcjonalny ton... To jest właśnie brak szacunku dla drugiego człowieka, ze względu na sztukę jaką preferuje. Co ciekawe, dalej piszesz

(17-02-2019, 15:09)Ethan napisał(a):  To, że ktoś nie ma wykształconego gustu muzyczno-filmowego, kto niekoniecznie odnajduje w sztuce kontekst, dlaczego ma być gorszym człowiekiem.
Przeczytaj uważnie swoje posty i zastanów się czy zawsze postępujesz tak powyżej napisałeś.

A tak na marginesie, wielu forumowiczów traktuje film jako rozrywkę i nic więcej. Dlatego mają na półkach to co mają. I to nie jest powód aby na nich patrzeć z góry.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (33): « Wstecz 1 ... 17 18 19 20 21 ... 33 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku