Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Krzyżacy

Strony (8): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Opcje tematu
Krzyżacy
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

07-09-2022, 22:39
Pisałem wcześniej o różnicach w kolorach i jasności - to absolutnie nie oznacza, że są to różne rekonstrukcje. Ponadto na tych kadrach z dvd nie ma więcej detali w cieniach - jest ich tyle samo, z tą różnicą, że na BD obraz jest ciemniejszy/z wyższą gammą. Takie różnice w jasności często wynikają z buga kodera, nie wygląda mi jednak na to aby w tym wypadku też tak było. Tak czy owak nie ustalimy czy to dvd jest za jasne, czy BD za ciemne. Pozostają indywidualne preferencje - dla mnie to jest zbyt mała próbka aby wyrobić sobie zdanie na ten temat.

Co do kolorków... czyli wykluczasz możliwości, że mogą być one po prostu nieprawidłowe na tym pierwszym dvd -a później zostało to poprawione ? Pomijam już to, że przez same różnice pomiędzy Rec.601 vs 709 vs DCI-P3/Rec.2020 (UHD i kino) będą się one różniły. W każdym razie nie dysponując kopią DCP mogę jedynie wyrazić własną subiektywną opinię, a ta jest taka, że na BD kolorki są dla mnie lepsze. Podobnie zresztą jeśli chodzi o szczegółowość obrazu czy jego kompresję, ale to oczywiście standard Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

07-09-2022, 23:45
Smile

Misfit napisał:
Pozostają indywidualne preferencje - dla mnie to jest zbyt mała próbka aby wyrobić sobie zdanie na ten temat.

Nigdzie nie stwierdziłem, że mamy do czynienia z różnymi rekonstrukcjami. Często używałem trybu przypuszczającego i stosowałem znaki zapytania.
Co do zasady preferuję wydania, które po odpaleniu nie zmuszają do korygowania jakości obrazu (jasność, kontrast itp.). Stąd obecnie bardziej odpowiada mi DVD.
Zamilknę co do kwestii ogólnej szczegółowości DVD (nie tylko w cieniach). O ile nas znam, zapełnilibyśmy postami kolejne strony wątku. Zatem odpuszczam.
Co do kolorków. Pozostańmy przy subiektywnych ocenach. Nie mamy do czynienia z jakąś ekstremą, zatem po co „kruszyć kopie”.
W mojej ocenie dyskusja była ciekawa i merytoryczna. Fajnie, że dzięki niej zwróciliśmy uwagę zaglądających tu gości na kawał porządnego polskiego kina. Być może więcej młodych osób obejrzy jedną z największych krajowych produkcji.

O „Krzyżakach” Forda sporo czytałem, a film widziałem co najmniej kilkanaście razy w kinach. Także cyklicznie włączam projektor aby z dugą połową celebrować wyczyny Juranda oraz Zbyszka.
Ciekawostka - przyczynkiem do produkcji były ambicje tamtych władz: W kinematografii nie musimy być gorsi niż Amerykanie. No i udało się! Ale o tym w następnym poście w odpowiedzi za grzeczność Pana Anatola.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

08-09-2022, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2022, 14:28 przez misfit.)
(07-09-2022, 23:45)Daras napisał(a):  Co do zasady preferuję wydania, które po odpaleniu nie zmuszają do korygowania jakości obrazu (jasność, kontrast itp.). Stąd obecnie bardziej odpowiada mi DVD.

Wciąż nie rozumiem skąd przekonanie, że to BD wymaga korekcji ustawień, a nie DVD z wyborczej. Skoro wiemy, że ta edycja DVD miała skopaną synchronizację dźwięku przez pierwsze 30 minut filmu, to można też przyjąć, że i w innych aspektach też mogło dojść do przekłamań względem materiału źródłowego. Skąd pewność, że tak nie jest ?

Teraz jeszcze bardziej jestem ciekawy porównania DVD gazetowego vs DVD DMMS, które posiadasz. Ironią losu byłoby gdyby się okazało, że pod względem kolorków czy jasności DMMS jest bliższy edycji BD Big Grin

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

09-09-2022, 00:28
(08-09-2022, 14:24)misfit napisał(a):  Teraz jeszcze bardziej jestem ciekawy porównania DVD gazetowego vs DVD DMMS, które posiadasz.  Big Grin

Nie będę się licytował kto jest bardziej ciekaw tych porównań. Idea Przypomnę, że mam tylko dwie płytki z „Krzyżakami” (od DMMS).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

09-09-2022, 08:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2022, 08:13 przez Gieferg.)
Przydałyby się jakieś screeny z tego DMMS.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

09-09-2022, 14:27
Powiadają, iż zatrzymałem się w latach 80 - tych zatem mam dwie lewe ręce do takich rzeczy. To cud, że nauczyłem się wklejać posty i ewentualnie jakieś filmiki z you tube.
MarianPaz powinien mieć płytki od DMMS, ale coś rzadko ostatnio zagląda na forum.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

10-09-2022, 11:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2022, 11:58 przez Gieferg.)
Wszystko co trzeba zrobić, to wrzucić płytkę do napędu w kompie (o ile się takowy posiada, dziś to już nie jest standard), otworzyć ją w VLC playerze, kliknąć "zrzut ekranu" i wrzucić uzyskany plik na imagebam. Niedorozwinięty szympans dałby radę Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

10-09-2022, 15:29
Ja sprawiłem sobie nie tak dawno wydanie DMMSu. W wolnej chwili, gdy nie będę w robocie lub nie będę od niej padnięty to zamieszczę tu coś w wolnym czasie.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

12-09-2022, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2022, 15:32 przez Daras.)
A kto bogatemu zabroni! Cool
https://www.dvdmax.pl/krzyzacy-edycja-zremasterowana-klasyka-polskiego-kina-booklet-2dvd,art67191

P.S.
Chyba pierwszy raz widzę DVD za blisko pięć stów. A w Empiku jest jeszcze drożej. Rolleyes

EDIT:
„Ciekawostka” dla Pana Anatola. W majowym numerze miesięcznika „Kino” czytamy – cytat:

DAWNYCH KIN CZAR
Wśród powojennych polskich kin nie brakuje obiektów, które wpisują się w czołówkę osiągnięć europejskiego, a nawet światowego modernizmu.

Artykuł jest ciekawy i okraszony fotografiami archiwalnych zdjęć (Atlantic, Kijów oraz zlikwidowana Skarpa).

[Obrazek: z26262850IH,W-latach-60--kino-Atlantic-p...zyskuj.jpg]
https://www.novekino.pl/kina/atlantic/o-nas.php

[Obrazek: xxl.jpg]
http://karnet.krakowculture.pl/6-krakow-kino-kijow

Moją uwagę zwróciły tasiemcowe kolejki za biletami na „Krzyżaków”. Czyli w roku 1960 trochę tych kin anamorficznych istniało. Pamiętam, że nazwa była „trudna” do zapamiętania i w moim środowisku od lat 70 - tych funkcjonował termin „filmy futramiczne”. Blush

[Obrazek: 9456181-kino-wybudowano-w-latach-1956-19...owego.jpeg]
https://www.bryla.pl/bryla/1,85301,9456170,zapomniane-klisze-kino-skarpa-w-warszawie.html

Odpowiedz
Online leszekm
Użytkownik
Liczba postów: 244
Reputacja: 56

13-10-2022, 15:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2022, 15:05 przez leszekm.)
No i Krzyżacy dotarły dzisiaj do mnie.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Strony (8): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku