Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 14 Dalej »

Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.

Strony (10): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 10 Dalej »

Opcje tematu
Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

23-11-2018, 13:27
Za słownikiem języka polskiego:
kultowy
1. «związany z kultem religijnym»
2. «symbolizujący doświadczenia, wartości i postawy jakiejś społeczności lub jakiegoś pokolenia»
3. «popularny w jakiejś grupie społecznej»

Więc wcale nie musi być najlepszy i wystarczy, że będzie popularny dla grupy geekow właśnie a nie w ogóle dla wszystkich. Takie filmy nie lecą zbyt często w tv i ciężko je znaleźć w serwisach vod. Piszesz chyba jednak o czymś trochę innym. Przypominam, że skupiamy się tu tylko na specyficznym kinie sci-fi lat 50. i 60.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

23-11-2018, 13:35
Kultowe, to nie są ani najlepsze ani tym bardziej najbardziej popularne. Tą nazwą określało się popularne niszowo i długotrwale tytuły, wbrew mainstremowi właśnie. Teraz tego zwrotu się nadużywa i wszystko jest kultowe, nawet chusteczki do nosa.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

23-11-2018, 13:47
(23-11-2018, 13:27)Marioo napisał(a):  Przypominam, że skupiamy się tu tylko na specyficznym kinie sci-fi lat 50. i 60
Wiem o tym kinie piszę, nawet steelbooki wydano z tego rodzaju kinem z tych lat, a niektóre wznowiono, więc nie wiem czy to taka nisza. Skoro sprzedawcy wchodzą w tego typu wydania. Sam je zebrałem w większości.

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi

23-11-2018, 13:55
Bender idealnie dopełnił moją wypowiedź.
Wolfman, podaj kilka tytułów z tymi steelbookami. Pewnie, że te najbardziej popularne to może i wyszły, ale ile wyszło w ogóle w jakimkolwiek opakowaniu np. z tego co już kiedyś przytaczałem ze strony http://zakazanaplaneta.pl/recenzje/ z pozycji Classic Sci-fi?

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

23-11-2018, 14:01
Pewnie popularność też nie przekreśla kultowości. Np Blade Runner zawsze był dla mnie kultowym filmem, a Buffy kultowym serialem, mimo, że oba tytuły są powszechnie znane i lubiane. Ale jeśli miał bym szukać ikon kultowości to wskazałbym np Rocky Horror Picture Show.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

23-11-2018, 15:49
(23-11-2018, 14:01)Bender napisał(a):  Wolfman, podaj kilka tytułów z tymi steelbookami.
W cholerę tego jest. Z pamięci nie podam, mam już ponad 1000 samych steelbook. Filmy Hitchcock`a sporo z nich trafiło na steelbooki, Zakazana, Mucha stara wersja, Mumie, Franki cała seria. Możesz spojrzeć na moją kolekcję i znajdziesz na pewno 20. Mówimy tu o nieregularnych wydaniach. Jeśli steelbooki są wykupowane na bieżąco jak się pojawią, to liczba zainteresowanych niska nie jest.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

23-11-2018, 17:42
Rozumienie słowa, ba, znaczenia pojęcia: ,,geekowski" zależy od nas samych, przy czym najczęściej używamy go w określeniu i przytaczaniu jakichś wątków popkulturowych. W kwestii interesowania się ściśle określoną tematyką ,,geekowski" może przyjąć osobnicze, intymne znaczenie. Przykładowo, czy jeśli ktoś bardzo, wręcz do przesycenia, interesuje się zbieraniem kubków na których nadrukowane są wizerunki postaci z komiksowego "Uniwersum Marvela", a dodatkowo zna tą tematykę, i mógłby rozmawiać o Marvelu i swojej kolekcji dniami i nocami, to czy nie jest geekiem? To samo tyczy się oglądania filmów sci-fi z przełomu lat 50-tych i 60-tych XX wieku, zwłaszcza filmów z podgatunku ,,Monster Movies". Jeśli jakiś jegomość mógłby obejrzeć każde takie dzieło, następnie o czymś takim rozmawiać, zanalizować to, porównać, przy czym oglądanie takich filmów nie jest dla tego kogoś uzupełnieniem czasu wolnego, tylko podróżą po kinie tego okresu, metafizycznym doznaniem dającym niesamowitą satysfakcję, to chyba jest geekiem, nerdem itp. Co nie? Przecież można być ,,nerdozaurem" filmów sci-fi / horror / fantasy, które tworzono ponad 50 lat temu, oraz być nerdem od komiksów, czy seriali kryminalnych w jednym. Wszystko to mieści się w obrębie popkultury, chyba że wprowadzimy wąskie podziały i kategoryzację ,,geekowstwa". W każdym razie jest to trochę dyskusyjna tematyka.

Oto co znalazłem; tego na pewno sobie nie odpuszczę! Must see it!:

Planeta Burz (1962)

https://www.filmweb.pl/film/Planeta+Burz-1962-102929
[Obrazek: 7139254.2.jpg]

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi

23-11-2018, 21:26
(23-11-2018, 15:49)wolfman napisał(a):  
(23-11-2018, 14:01)Bender napisał(a):  Wolfman, podaj kilka tytułów z tymi steelbookami.
W cholerę tego jest. Z pamięci nie podam, mam już ponad 1000 samych steelbook. Filmy Hitchcock`a sporo z nich trafiło na steelbooki, Zakazana, Mucha stara wersja, Mumie, Franki cała seria.

To nie Bender pisał, tylko ja. Poza tym jednak dochodzę do wniosku, że nie mówimy o tym samym, jeśli rozmawiając cały czas o filmach sci-fi z lat 50-60, piszesz, że sporo filmów Hitchcocka trafiło na steelbooki. Co filmy Hitchcocka mają wspólnego ze sci-fi? Zakazana planeta, Mucha, Mumia to się zgodzę, jednak to cały czas te bardziej popularne tytuły.
Natomiast choćby:
- Plan dziewięć z kosmosu 1959
- Zabójcze ryjówki 1959
- Mózg, który nie może umrzeć 1959
- Blob - zabójca z kosmosu 1958
- Atak potwornych krabów 1957
- Ludzie krety 1956
- Bestia z głębokości 20.000 sążni 1953
- Najeźdźcy z Marsa 1953
- Atak gigantycznych pijawek 1959
- To przyszło z głębin morza 1955
- Zła czerwona planeta 1959
- Bestia o milionie oczu 1955
- Cat-Women of the Moon 1953
- Nie z tej ziemi 1957
- Atak potworów 1954
- Ziemia przeciw pająkowi 1958
- Podbój kosmosu 1955
- Misja na Księżyc 1958
- Czarny skorpion 1957
Mam wymieniać dalej?
To są przykłady filmów, o których się tu rozprawia. Czy to jest powszechnie dostępne? Tylko ktoś z geekowskim zacięciem jest w stanie sięgać to tego typu kino.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

23-11-2018, 21:36
(23-11-2018, 21:26)Marioo napisał(a):  To nie Bender pisał, tylko ja.
To forum sobie tak przetwarza.
Tytuł jest sf i horrory , więc pochodne od horrorów też można wliczyć i jego filmy grozy tu pasują. Wyszło ich trochę też w steelbook. Oczywiście pisałem o kultowych jak w tytułach, a nie kupsztalach. Kilka z nich widziałem co podałeś. Nie warte zachodu, ale nazywać kogoś geekiem, bo lubi oglądać coś co jest powszechnie dostępne?Samo oglądanie go nim nie czyni

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi

23-11-2018, 22:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2018, 22:31 przez Marioo.)
Nie czujesz tematu, filmy Hitchcocka zupełnie tu nie pasują.

Piszesz, że nie warte zachodu dla Ciebie, ale dla kogoś innego to perełki, z których potrafi czerpać satysfakcję. Ktoś kto jest właśnie geekiem i chce pogłębiać swoją wiedzę, wykraczając poza zwykłe oglądanie, na temat kina, które go w jakiś sposób fascynuje, a dla większości jest pewnie totalną miernotą.

No i Twoje ostatnie zdanie kompletnie przeciwstawia się temu, co napisałem. Przecież nigdzie nie nazywam geekiem kogoś, kto lubi oglądać coś, co jest powszechnie dostępne. Wręcz przeciwnie, np. Uatu_TheWatcher drąży temat, wyszukuje z najgłębszych zakamarków tytuły, o których zapewne nie słyszałeś, tytuły niszowe, "kupsztale" jak je nazywasz, dla Ciebie nie warte zachodu. Z każdego z nich wyciąga ile się da. To jest wręcz podręcznikowy przykład geeka.

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku