Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14 Dalej »

Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.

Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10

Opcje tematu
Kultowe filmy Sci-Fi i Horror z lat 50-tych i 60-tych.
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

16-12-2018, 22:46
Gatunek ,,Noir", który wplótł się w tematykę kina science-fiction, to taka dziedzina, styl, lub może podgatunek - a sam już nie wiem jak to określić, bo jest to niezwykle intymne - z którym w schemacie filmu spotkałem się po raz pierwszy, obejrzawszy "Alphaville" z 1965r. - film francusko-włoski o innym, surowym, szorstkim przekazie. "Alphaville" to oziębła, oschła dystopia, w którą naprawdę trzeba się wczuć. Przekaz filmu powinien dać sporo do myślenia, skoro całej Galaktyce zakazano czuć... zakazano okazywać jakiekolwiek emocje.  Sad  Sad  Sad

[Obrazek: ALPHAVILLE-7.jpg]

Czy nie przypomina Wam to "THX 1138" z 1971 roku w reżyserii Georga Lucasa, jeśli o filmie słyszeliście i widzieliście go?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

16-12-2018, 23:05
Mnie osobiście trochę zmęczył. Choć i tak to jeden z lepszych filmów Godarda, którego uważam, za absolutnie przecenionego reżysera.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

28-12-2018, 08:58
Tym razem, a co tam - postanowiwszy doświadczyć kolejnego obrazu kinowego z lat 60-tych XX wieku, z szeroko pojętego gatunku Sci-Fi, wybrałem "Elektroniczne Babcie" z 1983r. Filmu jeszcze nie obejrzałem, ale zrobię to na dniach, a mimo że sam tytuł nie jest kojarzony z mianem czegoś kultowego, znanego, mającego swe uznanie w oczach fanów gatunku, a wręcz powiedziałbym od razu przywodzi na myśl coś przeciwnego, coś kiczowatego, to jednak ze względu na jego fabułę, charakter groteskowy przedstawianego w filmie problemu, nie da się wokół "Elektronicznych babć" przejść obojętnie. Ponoć Wszechświatem nie rządzą przypadki, lecz tylko czyste ,,zdarzenie losowe" spowodowało, że znalazłem ten film - czechosłowackie kino, z którym zetknę się po raz pierwszy. Kto by pomyślał.  Big Grin  

Cz+babcie-1983-195816/descs[/url]

[Obrazek: thumbs_plakat_size200_0000047128.jpg]

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

03-01-2019, 11:28
Propagandowe filmy z gatunku Sci-fi / fantasy, które były produkowane w okresie "Zimnej Wojny" - wyścigu polityczno-technologicznego, głównie między USA a ZSRR, gdzie sporo wydarzeń rozgrywało się za ,,żelazną kurtyną" - to rzeczywiście coś niezwykłego, gdyż w całej kinematografii europejskiej nie było takich produkcji zbyt dużo. Znalazłem jedną z nich i akurat w "Sylwestra", przed imprezą, ją obejrzałem. "Planeta Burz" była - jak to się mówi - strzałem w dziesiątkę, w tym względzie. Z mającego w 1962 roku premię, filmu, wyzierała ,,soczysta propaganda". Bohaterowie, będąc, jako jedna z trzech docelowych załóg astronautów, na Wenus oraz znajdując się w samym kokpicie statku, w którym przylecieli na tę planetę, który to wyglądał jak zimny, typowy bunkier przeciwatomowy z epoki "Zimnej Wojny", a nie jak wnętrze pojazdu kosmicznego, zwracali się do siebie po imieniu i nazwisku, jakby brzmiało i rozumiane było to przez ,,towarzyszu... ". Astronauci ze sobą współpracowali, mówili o rozwoju nauki i przyszłych, śmiałych celach gatunki ludzkiego i nie zapominali o tym, że ich obecność nie byłaby tu możliwa, gdyby nie starania poświęcających się Związkowi Radzieckiemu ,,Przywódców Partii". Postacie "Planety Burz" wyglądały, jak wypis wymaluj pracownicy fabryki lub typowi przedstawiciele klasy robotniczej komunizmu: szmaciane, materiałowe, dziwnie wyprasowane stroje oraz te sweterki, które nosili; jakie to wszystko było w tym filmie specyficzne, a efekty specjalne, z wyjątkiem scenerii: zbyt ,,krutaczne", groteskowe, jakby spaczone i pokurczone.

[Obrazek: 2ae9f28b-99d0-441b-a9d6-9b4252c2b2c6.jpg]

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

16-01-2019, 21:10
Rozwijając, a przynajmniej utrzymując ten wątek w charakterystycznej ,,data-stazie", zdecydowałem podzielić się wciąż rozwijaną i aktualizowaną listą najbardziej według mnie wartościowych obrazów kinowych z gatunku sci-fi / fantasy, z lat 50-tych i 60-tych XX wieku. Na ten moment zestawienie zawiera 21 filmów, a obejrzałem ich o wiele, wiele więcej, które składają się w jedną harmonijną całość począwszy od numeru 1 do 21 - od najlepszych do tych najmniej dla mnie znaczących. Oto owa lista:

[Obrazek: 0g3z6i3]

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku