Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Seriale
« Wstecz 1 2 3 Dalej »

Lalka

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Lalka
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

22-09-2021, 09:33
(22-09-2021, 09:09)fire_caves napisał(a):  
(22-09-2021, 09:02)misfit napisał(a):  Dekalog:
- do posiadania polskiego kastrata przyznało się 9 filmożerców na filmoskopie
Kupiłem z MM za 60 zł nówkę. Tak więc... ten tego...

U większości filmożerców udzielających się na filmoskopie jednak nie zdecydowała niższa cena, a jakość (OAR, 100 razy lepsza kompresja obrazu, brak black crusha, bezstratne audio, itd.). I to mnie cieszy Smile
Może nie jest to przykład reprezentatywny na całą Polskę, ale jednak.

Tak więc TVP - wasza strata.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

22-09-2021, 09:34
(22-09-2021, 09:33)misfit napisał(a):  U większości filmożerców udzielających się na filmoskopie jednak nie zdecydowała niższa cena, a jakość (OAR, 100 razy lepsza kompresja obrazu, brak black crusha, bezstratne audio, itd.). I to mnie cieszy
Może nie jest to przykład reprezentatywny na całą Polskę, ale jednak.
Wiadomo, ja się tylko tłumaczę Wink

Odpowiedz
Offline KaMario
Stały bywalec
Liczba postów: 495
Reputacja: 24

22-09-2021, 09:55
(22-09-2021, 09:02)misfit napisał(a):  Taki przykładzik z 07 zgłoś się. Mamy dwa wydania BD:
- brytyjskie (?) w OAR 4:3, trudno dostępne.
- polskie - kastrat 16:9, nieco tańszy i dostępny w wielu polskich sklepach internetowych.

Do zakupu wersji 4:3 przyznało się 10 filmożerców, a kastrata - tylko dwóch.

Uważam, że należałoby jeszcze wziąć pod uwagę w rozważaniach ilości zakupu jednej czy drugiej wersji, czas/rok wydania serialu - wydanie zagraniczne wyszło i było dostępne znacznie wcześniej niż wydanie polskie, więc znacznie wcześniej i więcej osób się w nie zaopatrzyło. Nie było dwóch dostępnych wydań jednocześnie w tym samym okresie czasu, żeby miarodajny był osąd, że z pełną świadomością ktoś wybrał akurat wydanie zagraniczne bo pod takim czy innym względem jest lepsze od polskiego.

Odpowiedz
Offline Arbogast
Nowy użytkownik
Liczba postów: 45
Reputacja: 3

22-09-2021, 10:00
(22-09-2021, 07:49)fire_caves napisał(a):  klientela woli taniej a nie lepiej.
Jeszcze mnie taka refleksja naszła. Przypuszczam, że już w niedługim czasie cała "klientela" dla płytek ograniczy się do garstki kolekcjonerów (wybrednych i wymagających), a resztę odbiorców zadowoli streaming. Więc albo będą wydawać wersje naprawdę dopieszczone, albo żadne. To drugie oczywiście też jest prawdopodobne, ale skoro różne Arrow Films i Eureki jakoś funkcjonują, wydając nawet niszowe kino z naszej części Europy, to może jednak pójdzie ku lepszemu, przynajmniej w tej sferze (i niekoniecznie cenowo).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-09-2021, 10:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2021, 10:26 przez misfit.)
Podejrzewam, że wydanie brytyjskie 07 zgłoś się większość kupiła dopiero gdy pojawiło się info o jego obecności na zagranicznedvd.pl (podobnie ma się sprawa z Janosikiem) we w miarę przystępnej cenie, czyli niedługo przed tym zanim wyszło polskie wydanie. Ale ok.

Mamy też Dekalog, który w Polsce pojawił się rok wcześniej niż u Arrow - wnioski te same, czyli dla większości udzielającej się na filmoskopie istotne są takie rzeczy jak AR, kompresja obrazu czy bezstratne audio i takie rzeczy potrafią zdecydować o chęci zakupu (lub jego braku) danego wydania.
Ile dokładnie takich osób jest w skali Polski oczywiście nie wiem, ale IMO TVP lepiej by wyszło na tym gdyby oferowali na BD seriale w OAR 4:3, tym bardziej, że czasami zdarza im się dodać angielskie napisy, więc imporcik mógłby im nieźle wystrzelić - tylko najpierw trzeba stworzyć produkt w odpowiednich parametrach.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

27-09-2021, 20:24
Dokładnie. Jeszcze za czasów forum Kino Polska kupiłem „Karierę Nikodema Dyzmy” (1980) na BD. To była trochę desperacja. Zgłodniały wyczekiwałem polskich rekonstrukcji i z tego powodu nabyłem kastrata. Także, o ile pamiętam, mój przedmówca postawił na półce „Dyzmę”. Blush
Dziś na sprawy patrzę inaczej. Oczywiście „Dekalog” (1989) mam jak najbardziej od Arrow.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-09-2021, 21:16
Nie tylko Dyzmę, ale zakupy zrobione z poodobych powodów - i na zachętę, licząc, że może w przyszłości coś się zmieni w kwestii AR. No i co by nie mówić to co do reszty to pod względem "technicznym" nie było źle - względnie dobra kompresja obrazu i do tego bezstratne audio (dziś możemy o tym pomarzyć). A później przyszedł potworek Dekalog z masą problemów i od tego czasu powiedziałem: dość.
Zastanawiam się jeszcze nad Czterdziestolatkiem, który jako jedyny został wydany przez TVP w OAR 4:3, ale nie żeby ktoś tam poszedł po rozum do głowy... Po prostu ten serial po rekonstrukcji nie występuje w formacie 16:9.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

27-09-2021, 21:49
W „Dyzmie” był jakiś problem z kolorkami. Kilka osób podniosło kwestię na forum Kino Polska (bordowe twarze jak po przepiciu, czy jakoś tak).
O „Czterdziestolatku” (1974 - 1977) oczywiście myślałem. Tyle razy to oglądałem. Może kupię żeby na emeryturze zaliczyć wszystko ponownie. Dobrze pamiętam „kolorowe” gierkowskie czasy. Jakiś tam sentyment pozostał.

Kto pamięta powiedzenie: Chcesz cukierka, idź do Gierka. Gierek ma, to Ci da. Wink

Także interpretowano skrót popularnych papierosów KLUBOWE, choć dotyczyło to już lat kryzysu: Kochany Leonidzie, u nas bieda. Oddaj wieprze. Edzio.
Potem w odwrotnej kolejności: Edziu, wiedz. Olimpiada była uroczysta lecz kosztowna. Smile

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-09-2021, 22:25
Rekonstrukcji jako takich nie oceniam, ale jeśli już przy tym jesteśmy to w Alternatywy 4 nie raz miałem takie dziwne wrażenie w trakcie oglądania, że najpierw pojechali z odszumianiem, a później dodali sztuczne ziarno.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

27-09-2021, 22:52
„Alternatywy 4” (1986 – 1987) też były dyskutowane. Ja to zapamiętałem inaczej (wypowiedź rekonstruktora?). Odnowiciele chcieli z tej szesnastki wycisnąć maksimum HD. Zatem w słabszych scenach pozostawiano więcej ziarna oryginalnego, w lepszych zaś stosowano DNR. Jednak w celu potwierdzenia tegoż musiałbym wejść w forum Kino Polska i wyszukać stare posty / linki. Jutro będę zarobiony.

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku