Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

LG tv oled modele 2021

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
LG tv oled modele 2021
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

26-07-2022, 20:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2022, 20:10 przez prodarek.)
Zakładam ten wątek aby można było trochę ponarzekać, napisać jakieś dobre słowo Big Grin i jednocześnie nie śmiecić w wątku "TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?".
Zapraszam do dzielenia się opiniami i wrażeniami.

Rzecz która zirytowała mnie bardzo to reklamy, rekomendacje i cały ten syf po wciśnięciu "domku" postanowiłem zatem to wszystko zblokować także jeśli ktoś posiada router z możliwością blokady adresów to poszczególne adresy lecą na black listę:

discovery.meethue.com
EIC.sports.lgtviot.com
eic-ngfts.lge.com
gsd-image-store.sports.gracenote
cdn.chili.com
ngfts.lge.com
EIC.homeprv.lgtvcommon.com
PL.ad.lgsmartad.com
eic.lgtviot.com
PL.info.lgsmartad.com
PL.lgtvsdp.com
EIC.nudge.lgtvcommon.com
EIC.recommend.lgtvcommon.com
EIC.service.lgtvcommon.com
PL.lgeapi.com
PL.emp.lgsmartplatform.com
snu.lge.com
pl.rdx2.lgtvsdp.com
pl.tvsdp.lgeapi.com

I wierzcie mi system pracuje szybciej... sklep jest zablokowany także wszystko co chcemy pobrać najlepiej zrobić przed blokadą adresów, ewentualnie wyłączyć firewalla na czas chęci instalacji czegoś w tv.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Qlas1990
Użytkownik
Liczba postów: 64
Reputacja: 12

27-07-2022, 07:07
Cześć, jako że sam posiadam model z 2020 roku - LG 65GX chciałem wrzucić efekty kalibracji z firmy skalibruj.pl. Zdjęcie nie są pewnie miarodajne, ale przedstawiają konkretną różnicę. Kadr jest z filmu 4K HDR  na youtube : https://www.youtube.com/watch?v=Mn7HB1AqqTQ.
Od góry tryb Żywy - Standardowy oraz Skalibrowany w trybie Kino.
https://www.imagebam.com/view/MEBW7VH][Obrazek: MEBW7VH_t.jpg]
https://www.imagebam.com/view/MEBW7VG][Obrazek: MEBW7VG_t.jpg]
https://www.imagebam.com/view/MEBW7VF][Obrazek: MEBW7VF_t.jpg]

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

27-07-2022, 08:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022, 08:32 przez Mierzwiak.)
Zdjęcia nie są miarodajne bo pierwsze dwa tryby (będące skądinąd najgorszymi trybami fabrycznymi) mają inny balans bieli co już samo w sobie podważa sens jakichkolwiek porównań, tym bardziej w takiej formie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

27-07-2022, 08:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022, 08:39 przez prodarek.)
Jeszcze na upartego ale to dalej zdjęcia... mógłbyś wstawić porównanie do trybu kino domowe jeśli taki masz albo experta ale ustawić balans bieli, jasności kontrasty tak jak w skalibrowanym kinie, i takie coś porównać.
Nie napisałeś podstawowej też rzeczy czy jesteś zadowolony z efektu Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

27-07-2022, 08:41
Cytat: ale przedstawiają konkretną różnicę.

Niby jaką?
Powinien być porównany ten sam tryb przed i po kalibracji, żeby cokolwiek z tego wynikało.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

27-07-2022, 09:14
Robienie zdjęć obrazu przed i po kalibracji nie ma sensu (spore przekłamania po stronie aparatu, poza tym i tak pewnie ponad 90% forumowiczów obejrzy je na nieskalibrowanym monitorze/smartfonie/tablecie, itp.), ale jak najbardziej mógłbyś się pochwalić raporcikiem z zakończonej kalibracji Smile

Odpowiedz
Offline Qlas1990
Użytkownik

27-07-2022, 09:48
Bardziej mi chłodziło o pokazanie natężenia światła niebieskiego w trybach sklepowych, i jak to wygląda po profesjonalnej robocie. Robienie zdjęć telefonem i oglądnie ich na monitorach w pracy ogólnie jest bez sensu. Większość ludzi, których znam ogląda tv na trybie standardowym, bo na trybie kino jest za ciepły kolor, biel jakaś taka zielona lub żółta no i obraz ciemniejszy. Jak mówię o kalibracji to patrzą jak na wariata. Ale takie proste nawet zdjęcia uświadamiają, jak duża jest różnica w obrazie. Ehh wiedziałem, że tutejsi specjaliści mnie zjedzą bo nie pokazałem różnic, których nie da się złapać telefonem w domowym zaciszu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,858
Reputacja: 772

27-07-2022, 10:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022, 10:20 przez misfit.)
(27-07-2022, 09:48)Qlas1990 napisał(a):  Bardziej mi chłodziło o pokazanie natężenia światła niebieskiego w trybach sklepowych, i jak to wygląda po profesjonalnej robocie.

Myślę, że zdecydowana większość tutejszych bywalców wie o tym, że w żywych i standardowych trybach obraz jest stanowczo zbyt zimny i z reguły tryby kinowe/filmmaker są dużo bliższe wzorcowi - o obrazie po kalibracji nawet nie wspominając.

(27-07-2022, 09:48)Qlas1990 napisał(a):  Ehh wiedziałem, że tutejsi specjaliści mnie zjedzą bo nie pokazałem różnic, których nie da się złapać telefonem w domowym zaciszu.

Ale możesz napisać kilka zdań czy jesteś zadowolony z kalibracji (po powyższych postach zakładam, że tak Smile ) i na ile wg. ciebie jest odczuwalna poprawa względem trybu kinowego sprzed i po kalibracji (balans bieli, kolorki, widoczność detali w cieniach, itd.)
A najprościej i najlepiej będzie ukazać te różnice wstawiając raporcik z kalibracji, w którym znajdują się pomiary sprzed i po jej wykonaniu. Tym sposobem możemy również ocenić na ile osoba wykonująca kalibrację obrazu przyłożyła się do swojego zadania. Jeśli obawiasz się, że tym sposobem ktoś wykorzysta ustawienia po kalibracji, za które przecież zapłaciłeś, to spieszę z informacją, że te najbardziej kluczowe są indywidualne dla każdego egzemplarza i jest większa szansa, że ich skopiowanie popsuje, niż poprawi obraz na innym egzemplarzu. W razie czego możesz ukryć ustawienia obrazu, a wkleić tylko same pomiary.

Odpowiedz
Offline Qlas1990
Użytkownik

27-07-2022, 10:38
Tak, wiem że ustawienia są indywidualne. Czy jestem zadowolony ? Oczywiście - wychodzę z założenia, że taka kalibracja to podstawa ku temu, by rzeczywiście docenić nowe transfery i implementację HDR czy DV. Największe wrażenie robi biel i naturalność kolorów. Jak to mawiał Z. Chazjer - bielsze nie będzieSmile

Załączone pliki
.pdf   LG GX 65 2022-01-27.pdf (Rozmiar: 686.46 KB / Pobrań: 21)
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

27-07-2022, 11:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022, 11:08 przez Mierzwiak.)
Hmm, nie czytałem jakiś czas temu że na OLEDach LG mieli nie ruszać kolorów bo wprowadza to banding? Czy to już nieaktualne?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku