Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 25 Dalej »

Milczenie owiec - seria / Silence of the Lambs

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Milczenie owiec - seria / Silence of the Lambs
Online wojzu
Nowy użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 2

03-03-2021, 19:51
O kurde, ciekawe. Ja właśnie dostałem podobne wytłumaczenie od sprzedającego na allegro: "Dzień dobry, okładka jest angielska bo płyta pochodzi bezpośrednio z tłoczni i była rozdawana w paczce świątecznej jako prezent dla pracowników. Na płycie znajduje się polska ścieżka dźwiękowa w postaci lektora a także polskie napisy.". Wciąż jednak to dla mnie mega dziwne, po prostu trudno mi sobie wyobrazić że wszyscy sprzedający na allegro/OLX to pracowni tłoczni :-D Sprzedawcy na OLX albo na razie w ogóle nie odpowiadają albo ignorują moje pytanie o pochodzenie wydania, odpisując po prostu że zawiera polska wersje językową :-)

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

03-03-2021, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 20:15 przez misfit.)
Wiele lat temu słyszałem tego typu historie, jeszcze za czasów gdy na hdtvpolska dział blu-ray tętnił życiem, zdaje się właśnie w przypadku Robin Hooda i czegoś tam jeszcze, które na allegro miały okładkę z UK i rzekomo pl napisy, których nie miało prawa tam być. I tłumaczenie było takie samo - pracownik z tłoczni & prezent świąteczny. I płyty faktycznie miały pl wersję.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-03-2021, 21:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 21:20 przez Gieferg.)
Dokładnie. Od dawna krążą takie podejrzane wydanka co najmniej kilku filmów od Universala.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline MSW
Użytkownik
Liczba postów: 53
Reputacja: 2

03-03-2021, 23:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2021, 23:13 przez MSW.)
Na przestrzeni ostatnich lat, kilkukrotnie zakupiłem takie wydania. Wszystkie w oryginalnie zapakowanej folii (nie była to folia zgrzewana jak bywa w MM, Empiku itp). Okładki z wydań brytyjskich. W przypadku Avengersów Wojna bez granic wersja językowa na rynek polski/czeski, okładka jak i nadruk na płycie na rynek brytyjski. Podobnie Ojciec chrzestny (nie wiem jednak jak wyglądała poligrafia na płytach). Pudełka grube. Płyty tłoczone, poligrafia i nadruk na płytach wysokiej jakości. Trudno uznać, że to jakieś podrabiane wydania. Na wszystkich filmach z tyłu naniesione oznaczenie w j.polskim (naklejka) "Nie do sprzedaży detalicznej". Kupione od różnych osób, wg których, filmy otrzymały od firmy.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

21-07-2021, 18:36
(21-07-2021, 12:01)misfit napisał(a):  Milczenie owiec ? Też możliwe, okrągła rocznica i pewnie ostatnie chwile zanim wygaśnie im umowa z MGM. I co najważniejsze dopiero co go kupiłem na BD od Criteriona, więc tym bardziej możliwe, że zaraz wyjdzie UHD BD Wink

No i wykrakaliśmy, ale nie do końca Big Grin
Milczenie owiec wychodzi w USA na UHD BD 19 października. Nie od Criteriona lecz Kino Lorber.

[Obrazek: diSh3YGm.jpg]

4K UHD DISC 1:
• HDR Dolby Vision
• NEW Audio Commentary by Film Historian Tim Lucas
• 5.1 Surround & 2.0 Lossless Stereo
• Optional English Subtitles
• UHD 100 Triple Layer Disc

BLU-RAY DISC 2:
• NEW Audio Commentary by Film Historian Tim Lucas
• Inside the Labyrinth: Documentary (66:28)
• Page to Screen: Documentary (41:17)
• Understanding the Madness: Featurette (19:35)
• Scoring the Silence: Featurette (16:00)
• Original 1991 Making-of Featurette (8:07)
• Jonathan Demme and Jodie Foster Interviews (52:30)
• Deleted Scenes
• Outtakes
• Anthony Hopkins Phone Message (:30)
• TV Spots
• Theatrical Teaser
• Hannibal Trailer
• Theatrical Trailer
• 5.1 Surround & 2.0 Lossless Stereo
• Optional English Subtitles
• Dual-Layered BD50 Disc

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

21-07-2021, 19:30
To można opylać critteriona?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-11-2021, 10:05
Porównanie BD od Criteriona vs UHD od Kino Lorber

I recenzja edycji UHD od Geoffa -> click

Cytat:In any case, I'll start at the beginning: YES this Kino UHD is in the wrong colour space for the first 20 minutes, or just under (same length as a reel or two). As with Shout's They Live and Prince of Darkness UHDs it drains vibrancy from the image and makes skin tones look a dull browny/yellow and turns reds into more of an orange hue. But as this movie simply was not shot to be an ultra-saturated romp then it's not hugely damaging, and it still doesn't look as ghastly as what those HDD "screencaps" made it look like. The only times it stood out as looking badly 'off' during this first 20 minutes are a few shots of Lecter in his cell which have a distinctly yellow tinge to his face, where even the correctly-mastered SDR transfer still looks a touch yellowy so the incorrect UHD exacerbates it even more (those scenes might've been lit with fluorescents, which means dialling out the intense green tint in the colour timing and can make skin tones look a bit off). The exterior shot of Clarice exiting the asylum in a hurry is when the colour snaps back into place and immediately looks very similar to the remastered BD, as does the remainder of the film.

Chyba jednak zostanę przy swoim Criterionie - co prawda kompresja obrazu na statycznych screenach wygląda miejscami tragicznie i spodziewałem się przed zakupem, że na moim OLED może być kiepsko (tak jak to było np. z Blue Velvet), ale w ruchu, nawet z bliskiej odległości, w tych słabszych miejscach jest jak dla mnie całkiem ok - co mnie poniekąd trochę zdziwiło.

EDIT: Poniżej kilka przykładów jak w praktyce wygląda ta skopana przestrzeń kolorów w pierwszych 20 minutach na UHD:

https://screenshotcomparison.com/comparison.php?id=18568

https://screenshotcomparison.com/comparison.php?id=18432 (5 par)

Kino Lorber poinformowało jednocześnie, że nie ma w planach tworzenia poprawionych płyt.

Poza tym w Kino Lorber ścieżka 2.0 jest downmixem z 5.1, podczas gdy u Criteriona mamy oryginalną ścieżkę 2.0.

Odpowiedz
Offline gostek86
Użytkownik
Liczba postów: 76
Reputacja: 8

06-11-2021, 10:21
Misfit jak myślisz, czy są szanse że Criterion wyda milczenie jeszcze raz, tym razem na UHD.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-11-2021, 10:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2021, 10:39 przez misfit.)
Nie mogą, bo mają prawa tylko do DVD i BD, z czego skrzętnie skorzystało Kino Lorber.

Ogólnie problem leży po stronie mastera HDR - na VOD 4K też są skopane kolorki w pierwszych 20 minutach, więc niewykluczone, że gdyby to nie Kino Lorber, a Criterion wydał Milczenie owiec na UHD, to byłoby dokładnie to samo. Chyba, że spotrzegliby, że coś jest nie tak i zrobili poprawki sami z siebie (w sumie prosta rzecz do wykonania).

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

06-11-2021, 13:11
Oglądałem ten film na itunes w zeszłym roku i nic nie zwróciło mojej uwagi w kwestii kolorów, więc na pewno nie jest to aż tak duży problem jak wskazywałaby teoria Smile Oczywiście teraz gdy już o tym wiem pewnie od razu rzuci mi się to w oczy, ale mogę z tym żyć, mam na półce wydania obarczone o wiele większymi problemami.

PS. deepdiscount wysłało mi go 13 października. Ciekawe kiedy dojdzie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku