31-05-2026, 09:18
Jest blu ray w wydaniu Aliens, ale nie sprawdzałem jak wygalda. Aliens to kultowy film i sam seans dużo wybacza pod wzgledem obrazu.Ogaldam filmy na projektorze na 120 calach ( w lipcu zmieniam na 133 wraz z nowym projektorem) wiec rozdzielczość ma znaczenie. Wiem ze Lotr i Hobbit tez nie jest lubiany w 4k, ale mi seanse w HDR na dużym ekranie się podobały . Szczerze nie wiem czy prócz wspomnianych wydań coś mojej kolekcji ma lepsze odpowiedniki na blu ray. King Kong Jacksona też ma dziwny obraz, ale kupilem steela za psie pieniądze i tak został. Nie ukrywam ze spójność kolekcji tez jest dla mnie ważna. Może i jest to bez sensu dla starszych kolekcjonerów, ale blu ray całkowicie mnie ominął. Zacząłem zbierać filmy w 2018 niedługo po starcie UHD I tak już zostało.
Co do steeli to chce mieć front pudełka z przodu stąd takie ustawienie. Pewnie zaraz z braku miejsca bede ustawiał je normalnie.
Wracając do tematu wosku w filmach, odziarnianiu itp, to wydaje mi sie ze dzisiejsza widowania nie lubi ziarna, uważa to z jakąś wadę. Mozna znaleźć wiele opini wg których nowe wydania od Camerona sie podobają bo obraz ma hdr i jest cyfrowy/plastikowy. To chyba wina vod i rozwoju tv (oledy w 4k). Obraz ma być czysty i cyfrowy. Detale obrazu schodzą na drugi plan. Generalnie dzisiejsza widownia gdyby miała do wyboru sdr z dużym ziarnem, i woskową wersje z dolby vision to niestety wybierze drugą wersje.
Co do steeli to chce mieć front pudełka z przodu stąd takie ustawienie. Pewnie zaraz z braku miejsca bede ustawiał je normalnie.
Wracając do tematu wosku w filmach, odziarnianiu itp, to wydaje mi sie ze dzisiejsza widowania nie lubi ziarna, uważa to z jakąś wadę. Mozna znaleźć wiele opini wg których nowe wydania od Camerona sie podobają bo obraz ma hdr i jest cyfrowy/plastikowy. To chyba wina vod i rozwoju tv (oledy w 4k). Obraz ma być czysty i cyfrowy. Detale obrazu schodzą na drugi plan. Generalnie dzisiejsza widownia gdyby miała do wyboru sdr z dużym ziarnem, i woskową wersje z dolby vision to niestety wybierze drugą wersje.