Nie chcę się czepiać, ale skala zjawiska z dnia na dzień się nasila. Otóż jakość pisanych newsów na stronie głównej od jakiegoś czasu osiąga zatrważająco niski poziom. Pomijam fakt, że większość jest o niczym i byle więcej (clickbait?). Nie czytam wszystkich, ale praktycznie każdy, który czytam, zawiera rażące błędy. Posłużmy się przykładem z dzisiejszego dnia, nawet nie całego, ale powiedzmy od godz. 16:00. Takie wyświetlają mi się newsy:
No i weźmy news o Moonfall, a tam coś takiego (zaznaczony tekst):
Dwa razy o tym samym i praktycznie słowo w słowo tak samo, no ale może ktoś by za pierwszym razem nie zatrybił...
Idźmy dalej, news - Timothée Chalamet kontra Josh Brolin w nowym fragmencie „Diuny” (podkreślone słowa):
Skoro dało się napisać "wydłużającej" i "umożliwiającej" to czemu nie napisać "wpływającej"?
Nie lepiej brzmi: "spotykają" i "poprowadzić"?
Idźmy dalej, news - Ruszamy na nową przygodę fantasy. Pierwszy zwiastun serialu „Koło czasu” (zaznaczony tekst):
Tu chyba nie trzeba nic dodawać.
Praktycznie połowa newsów, które mi się wyświetliły, zawiera takie babole, a to są tylko z kilku godzin, więc nie chcę wiedzieć ile by wyszło takich kwiatków z całego dnia. Mogłoby braknąć skali.
I tak jest codziennie, a czytam bardzo wybiórczo i bez wysiłku zauważam ten problem.
Ktoś w ogóle czyta to przed publikacją, istnieje jakaś namiastka korekty?
(pozdrowienia dla Darasa, który zainspirował mnie do użycia słowa "namiastka"
)
Na forum to jeszcze jakoś przejdzie, ale chcąc uchodzić za poważny portal (chyba, że nie chcecie?), takie coś nie ma prawa mieć miejsca.
Ok, wiem, że moje gorzkie żale nic nie zmienią, ale chciałem trochę pobiadolić, bo może jeszcze kogoś to wprawia w konsternację i nie jestem sam
No i weźmy news o Moonfall, a tam coś takiego (zaznaczony tekst):
Dwa razy o tym samym i praktycznie słowo w słowo tak samo, no ale może ktoś by za pierwszym razem nie zatrybił...
Idźmy dalej, news - Timothée Chalamet kontra Josh Brolin w nowym fragmencie „Diuny” (podkreślone słowa):
Skoro dało się napisać "wydłużającej" i "umożliwiającej" to czemu nie napisać "wpływającej"?
Nie lepiej brzmi: "spotykają" i "poprowadzić"?
Idźmy dalej, news - Ruszamy na nową przygodę fantasy. Pierwszy zwiastun serialu „Koło czasu” (zaznaczony tekst):
Tu chyba nie trzeba nic dodawać.
Praktycznie połowa newsów, które mi się wyświetliły, zawiera takie babole, a to są tylko z kilku godzin, więc nie chcę wiedzieć ile by wyszło takich kwiatków z całego dnia. Mogłoby braknąć skali.
I tak jest codziennie, a czytam bardzo wybiórczo i bez wysiłku zauważam ten problem.
Ktoś w ogóle czyta to przed publikacją, istnieje jakaś namiastka korekty?
(pozdrowienia dla Darasa, który zainspirował mnie do użycia słowa "namiastka"
)Na forum to jeszcze jakoś przejdzie, ale chcąc uchodzić za poważny portal (chyba, że nie chcecie?), takie coś nie ma prawa mieć miejsca.
Ok, wiem, że moje gorzkie żale nic nie zmienią, ale chciałem trochę pobiadolić, bo może jeszcze kogoś to wprawia w konsternację i nie jestem sam