Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Nowoczesne kina LED / Dolby itd.

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Nowoczesne kina LED / Dolby itd.
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

20-04-2018, 05:39
Reżyser w wywiadach otwarcie mówi o sequelu, ale nie oszukujmy się, ten film to kiszka. Przyznaję że widziałem go tylko i wyłącznie dlatego, że był to jedyny film wyświetlany w nowym kinie z ekranem LCD Samsunga, którego byłem ciekaw.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

20-04-2018, 20:46
(20-04-2018, 05:39)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  ...Przyznaję że widziałem go tylko i wyłącznie dlatego, że był to jedyny film wyświetlany w nowym kinie z ekranem LCD Samsunga, którego byłem ciekaw.

Czy mógłbyś napisać kilka słów o swoich wrażeniach? Oczywiście nie chodzi mi o fabułę filmu. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Stały bywalec

21-04-2018, 03:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2018, 03:17 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Ależ oczywiście, że zamierzam opisać swoje wrażenia na ten temat. Przez ostatnich kilka dni nie mogłem sobie na to pozwolić, z uwagi na absolutny brak czasu, natomiast obecnie czasu mi nie brakuje, ale samolotowy bandwidth, nie pozwala na swobodne operacje na multimediach, a mam do zuploadowania trochę zdjęć i filmów porównawczych z sali obok, na której grali ten sam film (projekcja na ekranie o zwiększonej reflektancji). Jutro powinienem wrócić do domu i wtedy postaram się coś skrobnąć na ten temat. Wprawdzie na innym forum, ale zostawię wskazowki jak to znaleźć.
Krótko napiszę tak. Po tym co dotychczas widziałem (1 film i kilka trailerow i reklam), na Chile obecną wolę kino Dolby Vision HDR, ale ekrany emisyjne, to pewna przyszłość. Koniec projekcji w nadchodzącej dekadzie, przynajmniej w nowych salach kinowych średniej wielkości, IMHO jest nieunikniony.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

21-04-2018, 11:27
To fajowo, że napiszesz coś więcej. Dzięki. Twój opis z pewnością zaciekawi więcej osób.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Stały bywalec

19-12-2018, 07:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2018, 16:43 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(20-04-2018, 20:46)Daras napisał(a):  
(20-04-2018, 05:39)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  ...Przyznaję że widziałem go tylko i wyłącznie dlatego, że był to jedyny film wyświetlany w nowym kinie z ekranem LCD Samsunga, którego byłem ciekaw.

Czy mógłbyś napisać kilka słów o swoich wrażeniach? Oczywiście nie chodzi mi o fabułę filmu. Wink
Update
Daras.
Po obejrzeniu 3 różnych filmów w kinie Samsung LED, pomimo lepszego kontrastu LED, sercem byłem z kinem Dolby Vision HDR, ze względu na kolor.
Po seansie Aquamana, puchar przechodzi na konto kina Samsung LED. Nie mam dobrych zdjęć, bo te ukazujace HDR i fantastyczna reprodukcję koloru w mrocznych scenach, ze względu na dynamikę akcji, po prostu nie wyszły. W kilku, które podlinkowałem widać osiagany kontrast i szczegóły w highlightach (czyt chciałbym zeby było je widać na tych zdjęciach tak jak na ekranie). Polecam też filmik demo. Jakość podła, ale można ocenić różnicę potencjału, wobec kina z projektorem.
https://drive.google.com/folderview?id=12FaGzZeZSAnB6spCXQw4UFfqC4VMBjEt

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-12-2018, 12:49
Nie doceniałem Cię. Blush Wiedzę, że podobnie jak ja starasz się nadrabiać na forum „zaległości”, choćby po dłuższym czasie. Szacun.

Fotki są wporzo. Wprawne oko z pewnością wychwyci i zinterpretuje clou sprawy. Hmm, wygląda to naprawdę dobrze. Jednak czy aby nie powinieneś z przyznaniem pucharu jeszcze poczekać? W sumie na razie jest trzy do jednego (jeśli dobrze zrozumiałem Twoje doświadczenia z Samsungiem LED).
Co do zasady wolę obraz odbity (projektor plus ekran). Niemniej określone filmy z pewnością zaakceptowałbym na opisanym przez Ciebie wyświetlaczu. Nikt nie zatrzyma postępu...

https://www.spidersweb.pl/2017/12/kino-samsung-cinema-led.html

Dygresja. Pamiętam jak w latach 80 – tych fotografowałem obraz z telewizora CRT. Wink Zdjęcia wyglądały całkiem przyzwoicie. Czas migawki ustawiałem wówczas na 1/25 – 1/30 sekundy.

Odpowiedz
Stały bywalec

19-12-2018, 16:36
Daras.
Nie słodź. Fotki są przypadkowe, a te, z porządana zawartością rozmazane.
Nie jest 3:1, bo w Dolby Vision HDR widzialem tylko 2 filmy (4x) a na samsugnowym ledzie 4 filmy, z tym że te poprzednie nie miały szans w starciu z Guardians of the Galaxy 2. który był festiwalem kolorów. Paleta Blade Runnera 2049 była zdecydowanie ograniczona, ale pomimo tego oraz faktu ze była to wersja 3D (6p) obraz był cud malina i Rampage, czy ostatni Mission Impossible nie miały żadnych szans. Tymczasem Aquaman jest "komiksem z komputera", więc jest nie tylko pole do popisu dla fantazji twórcow, ale jednocześnie silny imperatyw, żeby wyglądało to na miarę produkcji konkurencyjnego Marvela. Tego typu pozycje nie bedą wygladać porównywalnie na ekranie emisywnym i przedniej projekcji, zwłaszcza w wersjach domowych, gdzie poziomy luminancji (MaxFALL) są często podkręcone w stosunku do kina. Ja nie widze odwrotu. 77" OLED na dzień dzisieszy, to jedyna optymalna opcja. Trzeba rozbić świnke, przysunać kanapę i czekać na większe hybrydy (*LED/QD) albo MicroLED.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

21-12-2018, 00:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2018, 00:50 przez Daras.)
(19-12-2018, 16:36)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Daras.  
Nie słodź. Fotki są przypadkowe, (...)

Proszę bardzo.

Czy na widowni nie trąciło malizną? Oczywiście rozwoju technologii nikt nie zatrzyma (chyba, że sami się unicestwimy). Loty na Marsa itd. - OK. Ale kto z tego skorzysta??? Dodgy

Z całą pewnością OLEDy będzie można zobaczyć w wielu gospodarstwach domowych. A co z kinami? Czy ludzie będą chadzać do Multipleksów aby popatrzeć na telewizor, choćby wielgachny? Trudno mi w to uwierzyć...

Wstrzymam się od uwag znajomych, którzy mniej lub bardziej przywiązują wagę do jakości obrazu. Ostatecznie postawili oni na fabułę (jednak) oraz HD Ready / Full HD. Ci ludzie nie są kolekcjonerami krążków, jedynie sympatykami holistycznie pojętego kina. Zgoda, próba „badawcza” znikoma –  zatem proszę o lepsze „statystyki”.

A ja? Doceniam i zauważam postęp. Niemniej kino stanowi dla mnie (wyłącznie) projektor oraz ekran projekcyjny. O uwagach dotyczących postrzegania rzeczywistości oraz światła odbitego napisałem sporo w innych postach / wątkach.
Dla jasności jednak przypomnę, że całą pewnością istnieje gros filmów, które obejrzałbym na ekranie Samsunga.

Odpowiedz
Stały bywalec

23-12-2018, 07:03
W jakim sensie "malizną"?
Ekran ma 10m szerokości. Na kino o tej wielkości (200 siedzeń) jest IMHO w sam raz. Myślę natomiast, że percepcja publiczności w kwestii imersywności dźwięku, może być nieco słabsza, względem innych sal, bo choć system zachowuje referencyjny poziom nagłośnienia (mierzyłem tylko za pierwszym razem), o tyle bas jest raczej subtelny, zwłaszcza w stosunku do sąsiedniego IMAXa i sali 4DX. Bierze się to pewnie z tego, iż Samsung dostarcza gotowe, kompleksowe rozwiązanie A/V, wykorzystując i jednocześnie promując system dzwiękowy marki Harman Kardon, którą kupił jakieś 2 lata temu, ktòremu brakuje przejmujacego drżenia powietrza, czy wibracji fotela.

Odpowiedz
Offline MasterThief
Valar Dohaeris
Liczba postów: 590
Reputacja: 27

23-12-2018, 09:40
(19-12-2018, 07:07)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  
(20-04-2018, 20:46)Daras napisał(a):  

Update
Daras.
Po obejrzeniu 3 różnych filmów  w kinie Samsung LED, pomimo lepszego kontrastu LED, sercem byłem z kinem Dolby Vision HDR, ze względu na kolor.

Pisząc "kino Dolby Vision HDR" masz na myśli Dolby Cinema czy coś jeszcze innego?

Kino domowe:

Telewizor: LG OLED 55C7V
Odtwarzacz Ultra HD Blu-ray: Panasonic DP-UB820
Przystawka box: Apple TV 4K
Soundbar: Sony HT-ST5000 (Dolby Atmos | DTS:X | Dolby Vision)

Angel
Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku