Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 25 26 27 28 29 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

19-08-2024, 08:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2024, 08:37 przez ILSA FAUST.)
(18-08-2024, 23:53)pearlzfan napisał(a):  dlaczego pierwszy obcy tak szybko się rozwinął do dojrzałej formy? Jest to jakoś uzasadnione?

Tak, akcja filmu dzieje się po Nostromo, którego wrak zostaje przechwycony przez stację kosmiczną. To David w Promku 3 (nie nakręconym jeszcze) opracował w LAB formułę przyspieszonego wzrostu, która się rozwijała "obliczeniowo" w tajnym LAB, do którego uprawnienia miał Ash oraz MU-THER (Matka). Mieliśmy efekt w postaci "próbnika", który Andy ma dostarczyć do bazy korporacji, a Key (Merced), ta ca przespała pół filmu, aplikuje sobie ten "hormon przyspieszonego wzrostu", więc mamy na ekranie przyspieszenie akcji porodowej. Cały czas dyrektywa Weylanda wgrana do każdych kolejnych syntetyków (o tym będzie serial Alien jak AI wpakuje w "pierwszego" syntetykę dyrektywę ochrony "istoty doskonałej" czyli z jednej strony drogi ku nieśmiertelności Weylanda/Walta Disneya, z drugiej strony drogi ku produkcji bardziej skutecznej broni masowej zagłady, która może pacyfikować całe planety, w postaci Alien. Czy tym syntetykiem nr 1 będzie Andy, to się okaże, bo na fali popularności tej postaci może się pojawi w serialu, aczkolwiek chyba już produkcja wystartowała? Ojciec Rain, haker, jak znalazł Andiego na śmietniku to zmienił dyrektywę na ochronę RAIN.

(18-08-2024, 23:53)pearlzfan napisał(a):  cieniem na całości nieco kładzie się 3 akt, który jest mashupem/remixem pomysłów i scen ze wszystkich części serii. Pierwsze dwa akty rewelacyjne! Wreszcie coś nowego, ciekawego, poszerzającego świat przedstawiony (choroby, korpo wyzysk).

Taki był zamysł, jak już nowe pokolenie i stare zostało wkręcone w film, akcję, w aktach 1-2 to dostaliśmy mega-mix znanych motywów z poprzednich części, z 3 powodów:
(1) aby zadowolić starych fanów (każdy to odebrał na swój sposób), złożyć hołd serii twórcom filmów oraz muzyki - może 10 % ludzi wiedziało o co kaman - bo nowe pokolenie oraz osoby towarzyszące nie miały pojęcia co się dzieje.
(2) aby wprowadzić nowe pokolenie do franczyzy, które teraz musi ogarnąć Alien 1-6 oraz może AvP oraz Predatora po mix-e w AvP 3, który nadchodzi wielkimi krokami już za chwilę
(3) aby czerpać zyski ze sprzedaży Alien 1-6 oraz reszty AvP bo nie wszyscy starzy fani mają porządne wydania (czas na zawsze pozbyć się DVD na śmietnik), może przy tej okazji wyjdzie Alien 3-4 w wersji 4K oraz aby nowe pokolenie także kupiło odpowiednią ilość kopii, niestety także w wersji cyfrowej.

(18-08-2024, 23:53)pearlzfan napisał(a):  świetnie to było nakręcone i zrealizowane, więc też bym miał opory przed porzuceniem tego materiału. Z drugiej strony zawsze można by go było wypuścić na UHD jako extended version/director's cut). Za dużo tego, choć przyznaję, że dzięki wysokiemu poziomowi realizacji świetnie się to ogląda.

Właśnie, mamy 119 minut filmu, o oznacza kradzież 2 godzin z życia młodego pokolenia, które musiało porzucić smartfony na ten moment. Udało się, mamy prawie 110 mln USD na świecie, z tego (uwaga) tylko niecałe 40 % z USA, co wróży na sukces filmu, bo yankesi przekroczyli własne prognozy, wyświetlając film w limitowanej dystrybucji tylko 3885 kin zamiast wszędzie. Bardzo sprawnie to poszło i 2 godziny zleciało jak z bata strzelić, dlatego nawet malkontenci są zadowoleni (choć nie wszyscy się do tego przyznają), a ja i Ty mam nadzieję dostaniemy swój wymarzony Ex-tended Cut lub przynajmniej sceny usunięte na pierwszym wydaniu 4K

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

19-08-2024, 09:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2024, 15:01 przez ILSA FAUST.)
(18-08-2024, 23:53)pearlzfan napisał(a):  Production value 9.5/10. Fenomenalnie to wygląda i brzmi (scena pierwszej nieudanej ucieczki ze stacji trzymała mnie na krawędzi fotela!)! A kosztowało "tylko" 80 mln $! Każdego dolara widać na ekranie

To "wina" Bena Walfischa i fenomenalny soundtrack, który doskonale bombarduje DROME elektroniką zmieszaną z symfoniczną orkiestrą sceny w LAB oraz RUN, przy czym z wyczuciem wplątuje motywy muzyczne z innych części Alien w zależności od pojawiania się poszczególnych CAMEO z ALIEN 1-6 na ekranie. Kulminacją jest hymn ALIEN, który jest podkładem do przemowy Aha. Brzmienie jest idealne, w kinie nie zanotowałem problemów z montażem dźwięku/głośnością - bardzo podobnie "theatrical" ustawienia, puszczam w kinie domowym.
Problemy osób, które mają problem z głośnością kina mogą wynikać z 2 przyczyn, były kiedyś na pokazach lotniczych, które powinny być zakazane, gdzie każdy z tych pokazów na zawsze zabija ileś procent słuchu oraz drugą przyczyną może być fakt, że film jest tylko z wersją z napisami i ma lepszą jakość niż zagłuszane lektorami ścieżki dźwiękowe.
RAZ jeszcze - score i dźwięk, montaż dźwięku, podbijają znacząco wartość filmu i jego odbiór, nie odwrotnie Smile
Jeśli chodzi o scenę ucieczki z planety na orbitę to tak samo jak członkowie załogi skupiłem się na "grawitacji" i wciąganiu "dymka" niż trzymaniu się siedzenia, zresztą ta scena była zabawna, nie tylko dla uczestników lotu Smile A jak kilka głośników odpadnie w kinie ze ściany to oznacza, że czas na ich wymianę.

(18-08-2024, 13:51)Juby napisał(a):  Ostatnie słowo w kwestii wiadomego

Akcja filmu dzieje się po Nostromo przed Aliens, dlatego pojawia się Ash, starszy brat Andy'go. W teorii mógł już być wyprodukowany przez Wyaland-Yutani nowy model w postaci Bishopa, tylko musiałby pojawić się albo z ekipą korpo-rebeliantów, gdzie Andy bardziej pasuje, albo musiałby być inny wątek przemycający Bishopa z centrali na miejsce akcji, ale wtedy tylko w postaci misji Bishopa, który ma powstrzymać Asha, który był i jest jak się okazuje do dzisiaj, bardziej wierny dyrektywnie Waylanda, niż ludziom.
Z kolei nic nie stoi dla mnie na przeszkodzie aby w kolejnych produkcjach pojawił się Bishop (jak w AvP 1) ale szczerze wołałbym Call, która po nowym soku z żuka dostanie swoje kolejne 5 minut.

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

19-08-2024, 15:31
(19-08-2024, 08:29)ILSA FAUST napisał(a):  To David w Promku 3 (nie nakręconym jeszcze) opracował w LAB formułę przyspieszonego wzrostu
Co?! Tego nie ma w filmie, co to za twórczość radosna?

(19-08-2024, 09:50)ILSA FAUST napisał(a):  ta ca przespała pół filmu, aplikuje sobie ten "hormon przyspieszonego wzrostu", więc mamy na ekranie przyspieszenie akcji porodowej
Nie o tego obcego pytałem. Chodziło mi o tego, który wyszedł z Navarro.

A cały pomysł na czarne goo, to imho słaby pomysł. Tak samo słaby jak midichloriany i kostiumy s-herosów z nanotechnologii, bo to takie odpowiedniki magii - tłumaczą wszystko i mogą wszystko. Lazy writing.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

19-08-2024, 15:37
(19-08-2024, 15:31)pearlzfan napisał(a):  Co?! Tego nie ma w filmie, co to za twórczość radosna?
Pierwszy raz rozmawiasz z Ilsą, jak widzę Big Grin

Odpowiedz
Offline NWWStation
Użytkownik
Liczba postów: 195
Reputacja: 5

19-08-2024, 21:52
Dzisiaj byłem w kinie na filmie Obcy: Romulus". Świetny to film — piszę to, jako fan serii, którego ostatnie dzieła Ridleya Scotta niezbyt podeszły/były słabe. Kapitalny klimat, scenografia, atmosfera, muzyka. Ten film jest jak 'best off' tej sagi. Bierze to, co było w niej najlepsze i składa nowy obraz. Myślę, że tej serii było to potrzebne. Oczywiście są elementy, które mi zgrzytały... Cała ta akcja, że ekipa młodych usłyszała sygnał statku dryfującego, który niby zlała/nie wypatrzyła wiadoma firma, jest takimi grubymi nićmi szyta, że to aż zabawne — bo był tak blisko, że aż się prawie rozwalił o orbitę. Serio? Z obcym, którego tak mocno poszukują? No ja tego nie kupuję. Ale potrafię je zdzierżyć, bo nie przeszkadzają mi jakoś mocno w odbiorze — są przysłonięte masą zalet. Podoba mi się brud w tym filmie, migające światła, całkowita cisza, gdy jest próżnia kosmosu, bohaterowie, którzy nie mówią "kici, kici" przy twarzopająkach (Ridley, błagam). Myślę, że największą "wadą" tutaj jest fakt, że ten film zbiera elementy, któe znamy i lubimy, ale nie wnosi specjalnie nic nowego. Tylko pytanie, czy musi to robić? Dodatkowo, czy właśnie taki film tej serii nie był teraz potrzebny? Jestem zadowolony, że w końcu wychodząc z seansu z Obcym, byłem zadowolony z dzieła, które widziałem.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

20-08-2024, 09:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2024, 10:04 przez Gieferg.)
Jak dla mnie na chwilę obecną byłoby coś koło tego:

Alien - 10/10
Aliens - 10/10
Alien 3 - 10/10
Alien: Resurrection -7+/10
AVP - 6/10
AVP-R - 1/10 (choć tu potrzebna powtórka - widziałem to tylko dwa razy, ostatnio z dekadę temu, nie mam pojęcia jak by weszło dzisiaj)
Prometheus - 6/10
Alien: Covenant - 6/10
Alien: Romulus - 6+/10

Przy czym Romulus przez 3/4 czasu trwania szedł na mocne 8/10 (nawet 9 mi przemknęło przez myśl w pewnym momencie) ale finał wszystko zaprzepaścił (przy czym sądzę, że ma szansę dostać więcej przy powtórce), prequelom Scotta zaniża ocenę przede wszystkim głupota postaci, które zachowują się absurdalnie idiotycznie, mimo wszystkich wad wciąż ogląda się je nieźle, a zakończenie Covenanta było całkiem satysfakcjonujące (na pewno bardziej niż Romulusa, które nie oferowało nic godnego uwagi). Z kolei Alien/Aliens/A3 są w moim ścisłym filmowym top od 30 lat i nic w tej serii im raczej nie podskoczy.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline NWWStation
Użytkownik
Liczba postów: 195
Reputacja: 5

20-08-2024, 11:20
Mam podobne oceny do ciebie, @Gieferg, w głowie, ale AVP-R pewnie bym dał z 2-3 za kilka mocniejszych scen. Prometeusz za wersje DC by dostał może 7/10 (lub 6+/10), ale Romuls ode mnie jakieś 7-8/10. Mnie końcówka nie popsuła filmu, chociaż nie podoba mi się, że tak szybko ta akcja została tam rozegrana - sam pomysł dla mnie był okej. Ogólnie film dla mnie powraca do korzeni tej serii, tego czym była i zasłynęła, więc domyślnie go chce wręcz chwalić.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

20-08-2024, 11:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2024, 12:07 przez Ethan.)
Ciężki do oceny film, ale chyba totalnie pozwolił się pogodzić z myślą, że nigdy nie doczekamy się już wybitnego Obcego i Predatora. Podstawą jest tutaj to, że obecnie kino rozrywkowe robi się po to, żeby spełniało oczekiwania, zwłaszcza gdy chodzi o jakieś serie. I twórcy idą tym tropem, jedynie zmieniają proporcje tego co było. W przypadku Romulusa w pierwszej części filmu celowano w Nostromo i rzeczywiście cos tam chwyciło z klimatem i minimalistycznymi retro efektami, ale już bohaterowie zostali wyjęci z produkcji dla nastolatków, a "rozpierduchowa" końcówka, tak od "grawitacyjnego" motywu popsuła wcześniejsze dobre wrażenie. Podobnie było zresztą swego czasu w przypadku Głębi Strachu, gdzie końcówka została równiez położona, z tym że Underwater to mimo wszystko lepszy film. Romulus nie jest gniotem pokroju Life i w sumie jest tym dla serii Obcego czym dla Predatora Predators. Solidniakiem, do którego na pewno się wróci.

Nostromo 9/10
Aliens 9/10
3 7/10
Przebudzenie mocne 6/10
Romulus 6/10
AvP 5/10
Prometeusz 5/10
AvP 2 4/10
Przymierze 4/10

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

20-08-2024, 13:04
Cytat:Prometeusz za wersje DC by dostał może 7/10 (lub 6+/10)

Jest parę nieoficjalnych wersji rozszerzonych, sam sobie jedną zrobiłem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

20-08-2024, 13:49
Alien - 10/10
Aliens - 10/10
Alien 3 - 10/10
Alien: Resurrection - 5-6/10
AVP - 3/10
AVP-R - nawet nie zamierzam oglądać
Prometheus - 2/10
Alien: Covenant - 1/10
Alien: Romulus - nawet nie zamierzam oglądać

Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 25 26 27 28 29 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku