Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 113
Reputacja: 6

05-06-2024, 21:35
(05-06-2024, 09:47)Qlas1990 napisał(a):  No i ja jako miłośnik gry Obcy: Izolacja zauważam tu inspiracje tym tytułem, tylko zamiast córki Ripley, jest cała ekipa. Czekam z niecierpliwością. To jest Obcy, więc ma być duszno i krwawo - beznadziejnie - ale tylko dla bohaterów
Zgadzam się w 100%, trailer przypomina wyżej wspomniana grę, którą też uwielbiam i grając - wczuwając się maksymalnie w panujący tam klimat przerażenia, osaczenia i walki o przetrwanie - nawiasem mówiąc polecam Smile. Oczywiście cały film może okazać się zupełnie inny, jednak jeżeli inspirowali się grą o czym pisze Qlas1990, może być świetnie.

LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 671
Reputacja: 24

06-06-2024, 07:23
(05-06-2024, 20:36)Mierzwiak napisał(a):  Jeśli nie pojmujesz że w Hollywood rządzi kalkulacja, a wyniki TFA i JW które wkleiłem nie są wskazówką dlaczego nowy Alien wygląda jak wygląda (abstrahując od tego, że nie jesto to kino z takim box office'owym potencjałem) to nie bardzo wiem co powiedzieć. Może: pobudka? Ziemia do Bendera? Smile

Czytaj ze zrozumieniem. Pytam dlaczego DLA WAS a nie dla Hollywood taka kalka jest atrakcyjna.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,249
Reputacja: 283

06-06-2024, 07:52
Może sam czytaj ze zrozumieniem?

(05-06-2024, 13:28)Mierzwiak napisał(a):  Sam wolałbym coś znacznie bardziej oryginalnego, ale jednocześnie nie będę kłamać: trailer prezentuje się dla mnie świetnie.

W jaki sposób wywnioskowałeś z mojej wypowiedzi (czy kogokolwiek innego tutaj), że to konkretnie fakt bycia kalką jest tu atrakcyjny?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 522
Reputacja: 45

06-06-2024, 08:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2024, 08:27 przez Ash-9001.)
(05-06-2024, 20:16)Bender napisał(a):  Nie kumam czemu ten koncept dla Was jest atrakcyjny.

Moja teoria dlaczego te trailery tak żrą a sam film będzie hitem jest taka, że od 1986 roku ludzie czekali na sequel Aliens i nigdy go nie dostali. Alien 3 wszystkich zdołował klimatem a Resurrection było zbyt Europejskie Wink Na Prometeusza i AvP w ogóle spuszczę zasłonę milczenia... Trailery do Romulus wskazują, że fani w końcu dostaną coś co dzieje się w świecie Aliens (z wizualną dosypką pierwszego i trzeciego filmu) czyli będzie strasznie ale będzie też akcja. No i będą zwroty akcji. Przez to jak niewiele pokazują w tych zwiastunach podejrzewam, że Alvarez szykuje nam 4 aktowy film w stylu Camerona z momentem w stylu "Get away from her you bitch!" Wink

PS. Lubię zarówno Alien 3 jak i Resurrection. Toleruję pierwszego AvP. Nienawidzę AVP 2, Prometeusza oraz Covenant i grajacych sobie na fletach Davidów...

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

06-06-2024, 15:08
(06-06-2024, 07:52)Mierzwiak napisał(a):  W jaki sposób wywnioskowałeś z mojej wypowiedzi (czy kogokolwiek innego tutaj), że to konkretnie fakt bycia kalką jest tu atrakcyjny?

Trailer własciwie jest jedną wiielką kalką. Mimo to "trailer prezentuje się dla mnie świetnie."

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,249
Reputacja: 283

06-06-2024, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2024, 15:32 przez Mierzwiak.)
Tak, trailer prezentuje się dla mnie świetnie, czytaj: podoba mi się to, co pokazuje.

Natomiast jeśli już oceniamy sam trailer jako taki, to w jaki sposób fakt bycia kalką wyklucza bycie świetnym, tym bardziej, jeśli kopiuje coś faktycznie świetnego?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

06-06-2024, 16:38
Cóż. Dla mnie osobiście wtórność to wyklucza. I chyba generalnie w powszechnej ocenie też, bo wtórność w twórczości raczej nie cieszy się estymą. Oczywiscie tu juz czysto toeretycznie, bo kto wie, moze sam film będzie zupełnie inny mimo powierzownych podobieństw. Choć już te mnie akurat zniechęcają, bo na starcie czuję się nie jako odbiorca ale jako klient majacy coś konsumowac w wyniku przymitywnej manipulacji.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 849
Reputacja: 60

06-06-2024, 20:49
Kino ma już ponad 100 lat. Czego od niego oczekujesz? Że każdy film będzie wnosił coś nowego, oryginalnego? Zapomnij. Prawdopodobnie wszystko w kinie już wymyślono, wszystko już kiedyś było. Wtórność to obecnie chyba główna cecha kina, a na palcach jednej ręki można policzyć w każdym roku filmy, które na tym tle wyróżniają się w jakimś stopniu oryginalnością.

W takim razie chyba ciężko już znaleźć jakiś film, który by Cię zadowolił.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

06-06-2024, 23:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2024, 23:02 przez Bender.)
No ale nie przesadzajmy, Kino ma ponad 100 lat, to znaczy, ze róbmy kalki shot w szot? Bez jaj.
Naprawde nie ma innego pomysłu na film z Alienem? Pomysł z Obcym na ziemi jakoś wymyślili i nietrudno sobie wyobrazić jak inaczej ten film mógłby wygladać.
Między brakiem nowych pomysłów a robieniem ksero jeszcze jest trochę przestrzeni.
A to, że czysto komercyjne filmy z "bezpiecznym" recyclingiem starych IP zdominowały od kilku lat kino nie znaczy, że musisz to aprobować.
To jest zrestzą jeden z powodów dla których oryginalne produkcje i IP nie powstaja, bo studia je po prostu omijają i nie chca inwestować w nie pieniedzy.
Ta wielokrotna reanimacja starych IP nie jest to chyba jednak taką świetną recepta, biorąc pod uwagę klapę za klapą i umieranie kina jako medium (true, są też inne powody, nie zmienia to faktu.)

Odpowiedz
Offline RylandGrace
Stały bywalec
Liczba postów: 366

07-06-2024, 07:51
A nie pomyśleliście, że to może taki chwyt marketingowy, żeby pokazać fanom serii że to może być „powrót do korzeni” właśnie takimi ujęciami, które kojarzą się z najlepszej odłony serii? Żeby zaciągnąć ich do kin. A film okaże się, że jest całkiem inny, a nawet tych ujęć w tym filmie może w ogóle nie być.
Tak tylko sobie kontempluję

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku