Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Odtwarzacz 4K + monitor

Strony (3): « Wstecz 1 2 3
Opcje tematu
Odtwarzacz 4K + monitor
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,888
Reputacja: 778

Wczoraj, 21:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 21:25 przez misfit.)
Upewnij się też, że nie ma żadnych zabrudzeń na płycie, dla pewności możesz na razie na sucho przejechać ściereczką z mikrofibry ruchami od środka do zewnątrz.

Na UHD mamy trzy warstwy + gęściej upakowane dane, a co za tym idzie mniejsze odstępy pomiędzy ścieżkami, więc te płyty w stosunku do BD są bardziej wrażliwe takie rzeczy jak wszelakie zabrudzenia czy zarysowania.
Napiszę ci też, że na moim LG BH16NS55 płyta Blu-ray może mieć w cholerę rys, itd. i zwykle nie powoduje to żadnych problemów z wykonaniem kopii, ale na płytach UHD małe ryski, czy nawet niewielkie zabrudzenia, zwykle kończą się niepowodzeniem. Podobnie ma się sprawa na innym moim, stosunkowo nowym napędzie LG. Tę samą płytę UHD wkładam do stacjonarki OPPO 203, czy do komputerowych Pioneerów i w 99% przypadków odtwarza się bez zająknięcia. To też świadczy o tym, że te napędy nie są zbyt udane konstrukcyjnie jeśli chodzi o odczytywanie płyt UHD.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Imirith
Nowy użytkownik
Liczba postów: 12
Reputacja: 0

Wczoraj, 21:19
Dziękuję wszystkim za pomoc i porady. Potestuję w najbliższych dniach zabawę z napędem w pececie. Może wystarczy mi takie rozwiązanie do przeprowadzki, a w międzyczasie będę obserwować dostępność odtwarzaczy stacjonarnych na rynku.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

Wczoraj, 21:25
(Wczoraj, 20:33)Imirith napisał(a):  Jakieś rady, jak rozpoznać, który "tytuł" na płycie zgrywać? Na pierwszy rzut oka nie wydają się niczym różnić.

W tym akurat filmie masz kilka tłumaczeń na różne kraje początkowej planszy z napisami, stąd widzisz punkt widzenia 1,2,3.
Najprościej zrobić kopię poprzez Plik -> Kopia zapasowa i dostajesz kopię 1:1, bez zmiany kontenera do mkv. Wtedy pomiędzy różnymi wersjami/playlistami w MPC-HC możesz przeskakiwać tak: PPM -> Navigate -> Blu-ray playlists.

Odpowiedz
Offline Imirith
Nowy użytkownik

Wczoraj, 22:30
Przetarłem płytę mikrofibrą, zgrałem ponownie, tym razem "punkt widzenia 1" z chapterami + polskie napisy. Żadnych błędów odczytu, proces przebiegł bezproblemowo w około 53 minuty. Film jest w całości z intrem, z angielską ścieżką audio i polskimi napisami. Obraz żyleta, HDR działa. Plik zajmuje 61,8 GB miejsca na dysku. NAS to w sumie niegłupie rozwiązanie na magazyn takich rzeczy. Chyba pora zacząć wymieniać co ciekawsze wizualnie blu-ray'e na wersje 4K.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

4 godzin(y) temu
No i super. Czyli jednak musiały być zabrudzenia na płycie i dlatego LG się poddawał. Pewnie przy okazji usunąłeś zbędne ścieżki dźwiękowe, dlatego wagowo taka różnica w stosunku do płyty.

Jak na pierwszy raz z UHD, Blade Runner 2049 spoko, ładna poprawa w szczegółowości obrazu w stosunku do Blu-ray'a, chociaż HDR jest tutaj bardzo subtelny.

(Wczoraj, 20:33)Imirith napisał(a):  Po weekendzie dojdą dwie części Diuny, Top Gun Maverick i D&D Honor Among Thieves, to będzie więcej materiału do przetestowania. Eh, zachciało mi się wyższej jakości na fizycznym nośniku...

Też spoko, nie ma tutaj jakiegoś wydaniowego zakalca. A z tej listy Maverick to wisienka na torcie, z ogromną różnicą obrazową w stosunku do 1080p SDR - na pewno będziesz zadowolony.

Odpowiedz
Offline Imirith
Nowy użytkownik

3 godzin(y) temu
( 4 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Też spoko, nie ma tutaj jakiegoś wydaniowego zakalca. A z tej listy Maverick to wisienka na torcie, z ogromną różnicą obrazową w stosunku do 1080p SDR - na pewno będziesz zadowolony.
Myślę, że tak. Mam wydanie 1080p właśnie, które swego czasu i tak robiło na mnie wrażenie. Jeszcze jako fan lotnictwa, co na różne pokazy jeździ, to wręcz nie mogę doczekać nowej wersji w lepszej jakości.

Z wydaniami rozumiem kierować się filmoskopem i komentarzami? Z recenzjami bywa różnie, bo najwięcej chyba mimo wszystko zagranicznych, a zagraniczne wydania często się chyba różnią.

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku