Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Oglądanie VHS na telewizorze wyposażonym tylko w HDMI
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 640
Reputacja: 10

25-02-2024, 18:53
To się zgadzam, że jest za głośno. W ogromnej większości przypadków to nie problem, bo ściszam ścieżkę synchronizując ją np. z BD.

Problem miałem z chyba dwoma filmami, gdzie nagranie na kasecie było dość głośne i w nagraniu cyfrowym wysokie tony (może to nie "tony", ale nie jestem ekspertem i mogę mylić terminologię Wink) zostają obcięte.
Po ściszeniu ścieżki, wszystkie najgłośniejsze dźwięki są równiutko przycięte jak żywopłot. Odsłuchując ścieżkę nie słyszę żadnych problemów, niemniej wiem, że to nie tak powinno być.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

26-02-2024, 17:36
A właśnie przypomniała mi się dość istotna wada wszystkich JVC w tych magnetowidach musisz ręcznie przełączyć na tryb secam gdy kaseta jest nagrana w takim systemie.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

26-02-2024, 18:38
koledzy "eksperci" jak tak ładnie zgrywacie VHS-y to się potem podzielcie audio Wink

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec

05-08-2024, 13:24
Wracając do tematu jakości audio w moich dwóch Panasonicach - starszym (NV-HD640) i nowszym (NV-HV50), to później wyczaiłem, że ten nowszy ma bardzo dobrą jakość audio w przypadku kaset oryginalnych, a z tymi nagrywanymi z TV gorzej sobie radzi. Starszy zaś bardzo dobrze sobie radzi z nagrywanymi (w oryginalnych zauważalnej różnicy nie ma).

Ale ostatnio coś chyba nawaliło w tym starszym i audio kaset nagrywanych jest nawet lekko słabsze niż w tym nowszym. Nie wiem, co się stało. Czy sprzęt ze względu na swoje lata padł - tj. głowica odpowiedzialna za fonię padła?
Sprawdziłem jeszcze raz parę tych samych kaset, które z rok temu w nim zgrywałem (tj. jakość audio) i teraz jest dużo słabiej niż było wtedy.

@prodarek, spotkałeś się z czymś takim?

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

05-08-2024, 14:46
Jest to coś o czym chyba tutaj wspomniałem oryginalne kasety były kopiowane profesjonalnych sprzętem gdzie skosy głowicy były zapewne co jakiś czas sprawdzane a uprzedzenia serwisowane. W domach z tym ustawieniem bywało różnie dlatego nagrywane kasety najlepiej będą grać na urządzeniu którym zostały nagrane i żeby wyciągnąć z takich kaset max jakości należało by swój magnetowid a dokładniej skos głowicy audio wyregulować pod każdą kasetę z osobna.

Miałem utratę jakości audio, regulowałem głowice audio żeby to naprawić.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

05-08-2024, 16:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2024, 16:30 przez Mister Tadeo.)
Mam taki problem do rozwiązania, który podpinam tutaj, bo zamiast o magnetowid VHS chodzi o odtwarzacz DVD (Pioneer DV-575A) wyposażony w wyjścia SCART, s-video i composite.
Posiadam trochę płyt DVD-Audio i wspomniany player będzie mi służył do ich odtwarzania. Z dźwiękiem nie ma problemu - sprawę załatwi kabel optyczny. Ale z uzyskaniem obrazu, aby wybrać z menu płyty żądany format dźwięku (DTS, DD, LPCM) jest znacznie trudniej. LG OLED posiada tylko wejścia HDMI i USB. Mógłbym DVD podłączyć do starego telewizorka CRT, ale ten będzie w innym pokoju, co wiązałoby się z rozwijaniem kilkumetrowego kabla s-video. Odpada też wspomniana przez użytkownika @slavekg opcja z konwerterem SCART --> HDMI, bo to za duży koszt. A chodzi mi tylko o otrzymanie tylko na chwilę obrazu z DVD, żeby mieć dostęp do menu płyty. Jakość nie ma znaczenia, chodzi o funkcjonalność i prostotę.
Czy są jakieś skuteczne (oraz w miarę łatwe i tanie) rozwiązania ww. problemu? Z góry dziękuję za pomoc i za wszelkie propozycje.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec

05-08-2024, 19:08
(05-08-2024, 14:46)prodarek napisał(a):  Miałem utratę jakości audio, regulowałem głowice audio żeby to naprawić.

Chyba nie będę umiał tego zrobić...

Co do odtwarzaniu na tym samym magnetowidzie, co się nagrywało - nie da rady. To akurat był Sony, w którym układ zasilania padł i naprawa w serwisie raczej się nie kalkuluje. Ale gdybym kupił ten sam model (są oferty), to wyjdzie na to samo? Pewnie niekoniecznie, bo w innym egzemplarzu głowica może być inaczej wyregulowana.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

05-08-2024, 20:53
No i o to się rozchodzi...

Śrubki A i C zaznaczasz sobie markerem aby "zapisać" ich stan przed regulacją. Odpalasz kasetę i obracasz A śrubokrętem o milimetry w prawo lub lewo i słuchasz czy jest poprawa i to samo robisz z C.

@Mister Tadeo
Kupić tańszy konwerter Smile

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

05-08-2024, 21:26
Chyba zostanę przy połączeniu s-video (DVD - TV). Raz na jakiś czas pobawię się w rozwijanie kabli, które mam.
Próbowałem też sposobu z kablem RCA i antenowym w jednym (końcówka RCA do żółtego Video Out w DVD, a koncentryczna do Antena In w TV), ale bez rezultatu. TV nie wykrył odtwarzacza.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

05-08-2024, 21:29
No to głupie to było tak to w skrócie skomentuje Smile

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku