Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Oppo UDP-203

Strony (113): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 113 Dalej »

Opcje tematu
Oppo UDP-203
Offline Kubek
Użytkownik
Liczba postów: 108
Reputacja: 7

08-10-2018, 15:42
@Sebas A to ciekawe z tym FPS. W Subtitle Edit, którego ja używam, to jest chyba tylko FPS filmu, albo słabo znam program. To co piszesz, brzmi logicznie - musze sprawdzić ten "Twój" program.

W Subtitle Edit pierwszy punkt procedury mam taki sam - to oczywiste, natomiast potem, w zakładce "punkty synchronizacji" wybieram pierwszą linijkę napisów jako punkt synchronizacji, po czym wybieram ostatnią, której "właściwy" czas startu wcześniej sobie określam i ew. notuję (to może być nawet kilka minut różnicy w przypadku filmu DVD vs BD) i tę wartość wpisuję jako docelowy punkt synchronizacji dla tej linijki. Program to ładnie rozciąga, z tym, że problem polega na tym, że to co mnie się wydaje poprawnym czasem wyświetlenia tej linijki napisów nie musi odpowiadać temu, co było w oryginalnym synchronie, zarówno co do pierwszej jak i ostatniej linijki (oraz wszystkiego pomiędzy), więc stąd mogą wyniknąć głupoty w środku filmu.

Jeszcze taka uwaga co do "pierwszej linijki napisów" - o ile jest to dialog, czy kwestia wypowiedziana przez postać z pierwszego planu - to jako tako dokładnie można ustalić synchron z dużym prawdopodobieństwem zbliżony do oryginału. Jeśli jednak jest to tłumaczenie np. jakichś głosów z oddali lub nawet określenie lokalizacji sceny, to już radzę sprawdzić kilkanaście następnych linijek do czasu wystąpienia kwestii wypowiadanych na pierwszym planie. Szczególnie przy adaptowaniu napisów z DVD do BD.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

08-10-2018, 16:00
W Subtitle Edit zmieniasz fps napisów w Synchronizacja -> zmień ilość klatek/sekundę.
Niezgodność fps filmu do fps napisów niemal zawsze od razu rzuca się w oczy po czasie trwania.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

08-10-2018, 16:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2018, 16:05 przez Pablo0909.)
Właśnie przed chwilą Kolega z forum, @misfit, pomógł mi w podobnym temacie. W Subtitle Edit klik na Synchronizacja--> Zmień ilość klatek na sekundę... W okienku, które wyskoczy w pierwszej pozycji podajesz FPS jaki jest, a w drugim jaki chcesz, żeby był. Zrobiłem tak z napisami do Planet Earth II UHD i wszystko gra. Ale tak jak Kubek pisze, lepiej się upewnić co do czasów, u mnie w pierwszej części musiałem zmienić czas startu napisów 0 3 sekundy, w pozostałych częściach już było z tym w porządku. Rzeczywiście nie zabiera to dużo czasu Smile

P.S. Misfit mnie uprzedził Big Grin

Odpowiedz
Offline Kubek
Użytkownik
Liczba postów: 108
Reputacja: 7

08-10-2018, 16:15
A to ciekawe, co piszecie. Bo do tej pory myślałem, że Subtitle Edit wyświetla tylko FPS pliku video. W podawanej przez Was opcji z menu "synchronizacja" rzeczywiście są dwa okienka. I mówicie, że dotyczy to FPS napisów.. To by było super-fajne. Pewnie wszystkich problemów z synchronem DVD->BD nie załatwi, ale to i tak krok milowy dla mnie. Na pewno mniej roboty na piechotę będzie.
Macie koledzy po punkcie. Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-10-2018, 17:35
Pablo0909 - akurat trafił Ci się ewenement na UHD (podobnie jest w Blue Planet II), do tego nie wiem czy zauważyłeś, ale wersja UHD Planet Earth II jest krótsza bo pozbawiona jest tzw. Diaries w stosunku do BD.

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

08-10-2018, 19:02
Tak, zauważyłem. Napisy są jeszcze odtwarzane, a odcinek się kończy. Co do Blue Planet II UHD, to wszystko jest ok, nic nie musiałem poprawiać. Szkoda tych "Dzienników", bo jak dobrze pamiętam, było tam trochę ciekawostek z "planu filmowego" Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

11-10-2018, 18:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2018, 18:59 przez misfit.)
Zgłoście to do OPPO bo podejrzewam, że jeśli wina jest po stronie odtwarzacza to mogą o tym nawet nie mieć pojęcia.
Zastanawiające jest też to, że Braveheart od Foxa wszędzie indziej wychodzi dopiero za ok. miesiąc.

Odpowiedz
Offline Kris
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

19-10-2018, 14:01
Tak z ciekawości chciałbym zapytać, jak to jest z oglądaniem seriali na bluray/dvd z napisami ładowanymi z usb - działa coś takiego? Czy tylko możliwość w przypadku pojedynczych filmów na płycie? Oczywiście chodzi mi o oryginalną płytę bluray, na której jest np. kilka odcinków danego serialu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

19-10-2018, 14:28
Nie ma znaczenia, tyle, że jeśli chcesz sobie zrobić jakiś maratonik to po zakończeniu każdego odcinka musisz zrobić sobie krótką pauzę na skopiowanie napisów dla danego odcinka do katalogu sub i o nazwie napisów sub.srt.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

19-10-2018, 17:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2018, 17:28 przez pred895.)
Ten sprzęt to coś pięknego żałuję że tyle zwlekałem z zakupem Oppo, ich odejście z rynku UHD było ostatnim gwizdkiem i ciesze się że w końcu się zdecydowałem. Jednak w przyszłości będe musiał zainwestować w amplituner z dwoma wyjściami Video 1 -- > TV i 2--> Projektor, bo nie wiedzieć czemu Oppo nie chce mi współgrać z rozdzielaczem 4k - HDR ( Ps4 , TV i PS3 śmiga normalnie ) nawet jak ten ma pstryczek przemiany wszystkiego na 1080p to TV sygnał przyjmuje normalnie, ale niestety moja Optoma już nie - czarny ekran Tongue Musiałem podłączyć zwykły rozdzielacz 1080p na wyjściu z ampli a jeżeli chodzi o oglądanie materiałów 4k z HDR to niestety muszę przypinać kabel po złączce do TV Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Strony (113): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 113 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku