30-12-2018, 04:47
(28-12-2018, 22:43)Pablo0909 napisał(a): Super news na koniec rokudakatri.drache, jak Ci się sprzęt sprawuje?
Sprzęt jest naprawdę pierwsza klasa i polecam każdemu kinomaniakowi. Wymieniłem mojego kilkuletniego LCD Panasonica 65'' z krawędziowym podświetleniem + odtwarzacz z PS4 na zestaw OLED + OPPO więc różnica jest jak między ziemią a niebem.
TV od LG sprawuje się bez zarzutów. Trafiłem na niezłą sztukę bo banding jest ledwo zauważalny na planszy 5% szarości w totalnie zaciemnionym pokoju. Przed zakupem kusił mnie jeszcze LEDowy Philips i jego Ambilight ale cieszę się, że wybrałem jednak OLEDa. Czerń i kontrast są bajeczne, pilot z żyroskopem jest mega wygodny, intuicyjny interfejs, soft działa sprawnie i nie muli. Sygnał 4k, HDR, DV i 60fps z Youtuba działa prawidłowo. To właśnie przy sygnale 4k z HDR w 60fps ten TV pokazuje na co go stać. Czasami jedynie mam wrażenie, że na bardzo ciemnych obszarach nie widać wszystkich detali/odcieni. Ale tutaj pewnie jest jeszcze kwestia dokładniejszych ustawień obrazu no i ewentualnej kalibracji ale to może z czasem.
Co do OPPO to podczas samego rozpakowywania zawartości kartonu można było poczuć, że mamy do czynienia ze sprzętem z najwyższej półki. Eleganckie czarne pudełko na okablowanie, odtwarzacz włożony do czarnej, firmowej, solidnej torby no i czarna pianka/styropian
Pilot jest solidny, posiada dużo przycisków z przydatnymi funkcjami no i podświetlenie klawiszy jak najbardziej sprawdza się w nocy. Dwa wyjścia HDMI (jedno główne, drugie tylko na audio) bardzo na plus, bo mój AV nie jest w stanie przepuścić HDR więc nie muszę ograniczać się do zwykłego DD puszczonego przez opticala z TV. Miło mi się również zrobiło gdy okazało się że OPPO jest w stanie odczytać zewnętrzy HDD w NTFS i zarówno w exFAT. Nie miałem jeszcze żadnego problemu z obsługą plików audio i video a mam ich sporo z różnych źródeł. Po prostu wszystko kurde śmiga.Obejrzałem ostatnio całego Hobbita na Blu i obraz wyglądał wspaniale. Myślę, że to po części duża zasługa świetnego upscalingu bo ilość detali i ostrość obrazu naprawdę robiła wrażenie. Kolory były bardzo żywe, nasycone i przy tym naturalne a to przecież zwykła płytka Blu bez słynnego Rec 2020.
Nie porównywałem jeszcze jakości obrazu pomiędzy OPPO a PS4 z tej samej płyty ale muszę to w końcu zrobić.