Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja

Strony (122): « Wstecz 1 ... 115 116 117 118 119 ... 122 Dalej »

Opcje tematu
Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

#1,161
18-04-2026, 12:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2026, 14:34 przez prodarek.)
Aktualizacja ostatnich istotnych zmian dla:
https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?pid=115007#pid115007

- Nowa metoda zmiany regionów blu-ray, otwórz napęd i wciśnij na pilocie przycisk 1 lub 2 lub 3 co odpowiada regionowi A B C. Zmiana regionu niezależnie użytej metody wyświetla teraz tekst REG X na wyświetlaczu frontowego panelu. Zmiana jest natychmiastowa.
- Pobieranie napisów z OpenSubtitles.com wymaga utworzenia konta i wpisania swoich danych logowania w menu "Ustawienia i funkcje".

Update dostępny już online.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lovelybones
Stały bywalec
Liczba postów: 303
Reputacja: 4

#1,162
18-04-2026, 16:16
(17-03-2026, 08:24)mik39 napisał(a):  Z tym kupowaniem na zapas. Rozumiem lekką ironię ale….kazde urządzenie elektroniczne ma kondensatory które z czasem ulegają degradacji i trzeba je wymienić. No ale kazdy podejmuje wlasne decyzje.
I z wymianą kondensatorów to taka tragedia? To chyba najtańsza rzecz do wymiany i każdy sobie poradzi co potrafi posługiwać się lutownicą.
Ja ostatnio kupiłem jako drugi odtwarzacz UB424 z Amazon.pl za 942 zł. Myślę że to dobra cena. Ma służyć do 2K i 4K bez DV, czyli do całkiem dużej ilości filmów. Szkoda katować sporo droższego UB820. Jakby ktoś chciał kupić to bez wstawienia do szafki ciężko, jest głośny. Podobno Panasonic teraz montuje wentylatory z Kambodży i są głośne, wcześniej z Chin były sporo cichsze. Wstawiając do szafki przy okazji pozbyłem się hałasu napędu więc wyszło na plus.

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 164
Reputacja: 11

#1,163
19-04-2026, 14:49
(27-01-2026, 13:06)prodarek napisał(a):  O każdej czcionce możesz tak napisać w kontekście Panasonic i napisów zew. sęk w tym że przezroczystość tła można regulować, więc nie istnieje problem o którym piszesz. Na zdjęciu tła nie widać bo akurat jest ciemniejsza scena.
A tak swoją drogą, to w jakiej formie muszą być czcionki żeby dało się je dodać? Można je dodawać z pendrive czy muszą być w modyfikacji?

(05-02-2026, 07:48)Qlas1990 napisał(a):  Jeśli ktoś szuka UB820/824 to warto śledzić oficjalny sklep Panasonica - wrzucają sztuki outletowe.
Dziękuję za tą informację, zakupiłem za 1200 Wink Miał być porysowany ale rys trzeba szukać trochę na siłę. Pozostaje mi jeszcze zakup TV... no i aktualizacja od Prodarka, bo z takim zamiarem wybierałem model.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

#1,164
19-04-2026, 15:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2026, 20:27 przez prodarek.)
(19-04-2026, 14:49)adi90a napisał(a):  A tak swoją drogą, to w jakiej formie muszą być czcionki żeby dało się je dodać? Można je dodawać z pendrive czy muszą być w modyfikacji?
Instrukcja dział Lista poleceń:

font – ustawienia napisów zewnętrznych:
  ● Jasność – wartość od 1 do 9 ( wyższa wartość = jaśniej )
  ● Przezroczystość tła – wartość od 0 do 9 ( niższa wartość = pełna przezroczystość )
  ● Wybór czcionki – dostępne typy:
      arial [domyślna]
      arial bold
      panasonic
      helvetica
      oppo
  (Aby dodać własną umieść plik TTF w folderze fonts na pendrive i dokonaj wyboru pozycji wlasna)

Odpowiedz
Offline piotr81
Nowy użytkownik
Liczba postów: 11
Reputacja: 1

#1,165
Thumbs Up  24-04-2026, 20:20
A miałem pisać @prodarek, że nie działa pobieranie z opensubtitles, ale widzę, że trzymasz rękę na pulsie. Smile

Odpowiedz
Offline Konroj
Nowy użytkownik
Liczba postów: 13

#1,166
03-05-2026, 22:08
Pytanie - czy mając któryś z tych panasoniców po modyfikacji umożliwiającej czytanie zewnętrznych napisów - czy są dostępne/ możliwe do pobrania napisy do dodatków filmowych czy z reguły ta opcja dotyczy samych filmów? Jak wygląda w praktyce?

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 855
Reputacja: 62

#1,167
03-05-2026, 22:47
Co do dodatków, to nie jest istotne jaki posiadasz odtwarzacz, bo po prostu raczej nie znajdziesz nigdzie przetłumaczonych napisów. Nawet chyba ciężko będzie znaleźć napisy w wersji oryginalnej. Ja od niedawna planuję ugryźć ten temat w inny sposób. Mając oryginalną płytę i napęd do komputera, można wyciągnąć pliki z napisami (chyba DVDFab da radę, choć jeszcze nie próbowałem). Póki co testuję tłumaczenie przy pomocy AI. Planuję właśnie ogarnąć w ten sposób dodatki z płyt, ale na pierwszy ogień poszedł ponad 4h Aliens Expanded. Przepuściłem oryginalne napisy przez Google Gemini, oczywiście wymyślając do tego odpowiedniego prompta (to bardzo ważne, żeby możliwie jak najbardziej precyzyjnie opisać, co się chce dostać) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. To nie są jakieś pokraczne napisy z translatora jakie często można znaleźć, ale całość jest na pierwszy rzut oka trudna do odróżnienia od rzeczywistego tłumaczenia popełnionego przez żywego tłumacza. Wszystko trzyma się kupy, jest gramatyczne, język filmowy jest zachowany, a trzeba powiedzieć, że to film dokumentalny z ogromną ilością wywiadów jak i wstawek z filmu. Nie jest to ideał, ale jakość jest naprawdę bardzo dobra. Trzeba wprawdzie potem popracować jeszcze nad tym od strony technicznej w Subtitle Edit, ale jeśli nie ma innej opcji pozyskania PL napisów, to trochę wysiłku się opłaci.

Trochę wyszedł z tego offtop i bardziej pewnie pasuje do nowej inicjatywy Mister Tadeo z tego tematu: Projekt NAPISY

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

#1,168
04-05-2026, 07:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2026, 07:19 przez prodarek.)
(03-05-2026, 22:08)Konroj napisał(a):  Pytanie - czy mając któryś z tych panasoniców po modyfikacji umożliwiającej czytanie zewnętrznych napisów - czy są dostępne/ możliwe do pobrania napisy do dodatków filmowych czy z reguły ta opcja dotyczy samych filmów? Jak wygląda w praktyce?
Nie znajdziesz ich w ogóle, rolą napiprojekt.pl, opensubtitles.com i wszystkich innych baz napisów nigdy nie była obsługa dodatków.

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,582
Reputacja: 88

#1,169
04-05-2026, 08:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2026, 08:25 przez Mister Tadeo.)
(03-05-2026, 22:47)Marioo napisał(a):  Trochę wyszedł z tego offtop i bardziej pewnie pasuje do nowej inicjatywy Mister Tadeo z tego tematu: Projekt NAPISY

Czyli jest już kolejny sposób na pozyskanie napisów - tłumaczenie za pomocą AI.
Marioo, w takim razie możesz lekko zmienić swojego posta i zamieścić go w temacie Projekt NAPISY. I już tam będzie można pisać do woli o metodzie z wykorzystaniem AI.

Odpowiedz
Offline Konroj
Nowy użytkownik
Liczba postów: 13

#1,170
07-05-2026, 13:19
W Media Expert pojawił się model 820 w miarę dobrej cenie (w ostatnich dniach patrzyłem na to i najbardziej korzystna cena).
Teraz gdy powoli się decyduje na zakup pojawiają się wątpliwości. Obecnie korzystam z Xbox series x. Czytając ten wątek raczej identyfikuje pozytywne opinie o nim.

Chyba potrzebuje dodatkowego potwierdzenia Smile Polecilibyście śmiało ten model?

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/blu-ray-dvd-nagrywarki/odtwarzacze-blu-ray/odtwarzacze-blu-ray-panasonic-dp-ub820egk?srsltid=AfmBOopp6WSagupf4zFOY0WOYD6RiVSkIaQKY8tPl7DBmbi_oeqQO5m6XPc

Odpowiedz
Strony (122): « Wstecz 1 ... 115 116 117 118 119 ... 122 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku