Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja
|
12-10-2024, 22:24
Panasonica UB820 da się zmusić do automatycznego odtwarzania napisów pl? W ustawieniach nie ma języka pl, jest tylko inne i do wpisania kod czterocyfrowy? O co z tym chodzi? W LG mogłem wybrać preferowany język napisów na polski i od razu w zwiastunach miałem polskie napisy.
W instrukcji masz wymienione poszczególne kody dla danego kraju. Dla Polski jest to 8076.
* Oppo 83/93/105D, Panasonic UB824/424/900/150, Apple TV 4K
* Panasonic S-VHS NV-HS960, Pioneer DVR-560 Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami do płyt
22-10-2024, 07:44
Nowy trick na pominiecie blokady regionalnej: Gdy po włożeniu płyty ujrzymy ekran z informacją o blokadzie regionalnej wciskamy STOP czekamy aż pojawi się czarny ekran z logo ultrahd, następnie wciskamy 1 > OK, jeśli nie załapało ponownie 1 > OK. Można też sprawdzać inne numery jak 2 3 itd.. Ta sztuczka mimo wszystko najlepiej sprawdza się wraz z modyfikacją bo są w niej zdjęte blokady nawigacji.
* Panasonic S-VHS NV-HS960, Pioneer DVR-560 Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami do płyt
03-11-2024, 14:42
Od kilku dni codziennie staram się chociaż przez kilka minut potestować nowego UB-424. Kilka słów o nim na ten moment i od razu z miejsca zaspoileruję, że nie jestem nim zachwycony. + Jest funkcja zmiany jasności napisów! Super sprawa, szczególnie w przypadku filmów 4K, choć nie mam OLEDa, więc ich jasność aż tak mi nie przeszkadzała. Niemniej, na pewno będę korzystał. + Jest znacznie cichszy od UB-150, zarówno jeśli chodzi o głośność wysuwania/wsuwania się kieszeni na płytę, jak i samej pracy (w zasadzie w ogóle go nie słychać). + Przy UB-150 miewałem taki problem: gdy tylko zrobiłem pauzę na dłużej niż na dwie minutki, to potem przy kontynuowaniu odtwarzania po sekundzie-dwóch miałem sporego laga, jakby odtwarzacz musiał na nowo się przebudzić. Póki co, przy UB-424 nic takiego nie zaobserwowałem, pauzuję i odpauzowuję bez problemów. - Na moim pierwszym odtwarzaczu Blu-ray od LG miałem problem z jedną płytą z kopią zapasową - Die Hard 3 (w ogóle nie chciała odpalić), dlatego od razu ją sprawdziłem na nowym Panasie - zadziałała Ale w ubiegły weekend robiłem powtórki Terminatorów Camerona i przy obu miałem nieporządny efekt. Przy T2 już po kilku minutach (gdy Arnold szedł do baru motocyklistów) obraz na dole zaczął szwankować, w końcu się zaciął (a audio nie) i musiałem włączyć film od nowa, najpierw wyciągając i przecierając płytę. Przy T1, gdy wczoraj chciałem coś sprawdzić również coś takiego widziałem przez pół sekundy ("krzaczki" na dole ekranu) i w pewnym momencie odtwarzacz nie bardzo chciał przewijać/ cofać film. W ogóle tempo reakcji na zmiany z pilota, jak zmiana ścieżki audio w trakcie oglądania, jest znacznie gorsze od UB-150. Czy to problem tylko z nieoryginalnymi płytami, czy po prostu UB-424 ma aż tak czuły napęd i najlepiej zawsze przetrzeć płytę przed włożeniem do odtwarzacza? - Na oryginalnych płytach zmiana audio w trakcie oglądania działa lepiej, ale również trwa to czasami z sekundę, jak nie dwie, a nie pół sekundy jak na UB-150. Przy przewijaniu pierwsze tempo to właściwie takie samo tempo jak normalne oglądanie i nawet dźwięk przy nim nie znika (zupełnie się tego nie spodziewałem). Podsumowując, lepiej od razu w menu wybrać z jakim audio/ napisami chce się oglądać film i przewijać tylko rozdziałami. - W odtwarzaczach VHS, DVD i pierwszych Blu-ray na wyświetlaczu widziałem bieżący czas trwania filmu. Jeśli tego nie było (z tego co wiem obecnie żadne odtwarzacze tego nie pokazują) to zawsze był przycisk (w przypadku Blu-ray'ów Panasa "status"), którym mogłem w dowolnym momencie sprawdzić ile filmu już obejrzałem/ ile mi jeszcze zostało/ ile twa dana scena jeśli mnie to ciekawi. To funkcja, którą znam od ćwierć wieku i nie sądziłem, że kiedyś nie będę miał takiej możliwości. W UB-424 oczywiście jest przycisk "status", ale już znalazłem co najmniej jedną płytę, przy której nie pokazuje czasu trwania (Pulp Fiction, BD wyd. PL). Bardzo słabo Czy ktoś posiadający UB-424 spotkał się z takimi problemami? Swój odtwarzacz mam niecałe dwa tygodnie, a już dostrzegam w nim więcej problemów niż przy UB-150. Mam nadzieję, że nie będzie robił kłopotów z tymi kopiami zapasowymi (bo mam ich kilka), a tym bardziej że nie zaobserwuję czegoś podobnego przy oglądaniu z oryginalnej płyty, lub z dysku.
03-11-2024, 15:03
Laser jest bardzo czuły i wrażliwy. Wiele osób raportuje że przykładowo ps5 połyka każdą płytę jak a te same płyty na panasie pixeloza. Szybkość przełączania ścieżek audio to wina oprogramowania i tego jak zostało zaprojektowane. Ogólnie każdy ub420 820 9000 ma błąd użycia cpu który obciąża te odtwarzacze non stop na poziomie 50%, błąd ten można wyeliminować "łatając" odtwarzacz w efekcie odtwarzacz pracuje znacznie szybciej i żwawej pod każdym względem. W odtwarzaczu powinieneś również wyłącza tryb uśpienia, aby uruchamiał się on od zera wyeliminuje to potencjalnego problemy z odtwarzaniem płyt jak i rozwiąże problem nagrzewania.
03-11-2024, 15:19
Okej, masz może pod ręką jakąś instrukcję jak go "łatać" i jak wyłączyć ten tryb uśpienia?
Jeśli masz najnowszy firmware to na razie musisz poczekać bo patcher nie jest publiczny, ale będzie za jakiś czas Tryb uśpienia w ustawieniach zdaje nazywa się szybki start? Jakoś tak.
* Panasonic S-VHS NV-HS960, Pioneer DVR-560 Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami do płyt |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |