Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

paniron

Strony (20): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 20 Dalej »

Opcje tematu
paniron
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

21-07-2021, 20:34
Jak zwykle mnie najbardziej interesują te hongkońskie sprawy. Smile Ostatnio zainteresowałem się nawet hongkońskim kinem akcji - wcześniej trochę to lekceważyłem, ale po zobaczeniu "Dzieci triady" Woo zmieniłem zdanie. Widziałeś już wcześniej te filmy Johnniego To - "Throw Down" i "PTU"? To coś rzeczywiście fajnego czy raczej dla już przekonanych zwolenników hongkońskich akcyjniaków? Smile Eureka ostatnio wydała też chyba "Wild Search" Ringo Lama, też w podobnym klimacie.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,038
Reputacja: 81

21-07-2021, 20:56
Wild search już do mnie idzie od Zavvi. PTU i Throw down jeszcze nie widziałem. Ale ja "od dzieciaka" lubiłem kino z dalekiego wschodu, więc biorę od Eureki/Arrow/88films wszystko z tamtych klimatów. Mam słabość, nawet do tych gorszych pozycji, bo zawsze coś ciekawego znajduje. Przebrnąłem przez "Zu Warriors From The Magic Mountain", więc nic mnie nie zaskoczy ;-)
Jak oglądałem zwiastuny tych filmów (throw down i ptu) to już byłem kupiony :-D - choć podejrzewam, że to raczej pozycję dla takich jak ja :-p

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

21-07-2021, 21:01
No ja pewnie też prędzej czy później się skuszę. Wink Niemniej kiedy zobaczysz, to chętnie przeczytałbym Twoje wrażenia.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

21-07-2021, 21:15
Żaden ze mnie typ recenzenta, ale postaram się pamiętać i coś skrobnąć jak już będę po sensie.

Zapomniałem jeszcze dodać, że takie coś mam też:

[Obrazek: bsnxMFF.jpg]

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,832
Reputacja: 84

21-07-2021, 22:22
Z tego co wyczytałem w necie, to ten gramofon ma przedwzmacniacz i można go podłączyć do głośników. A w ogóle, to jaki gramofon jest lepszy bez czy z przedwzmacniaczem?

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

21-07-2021, 22:55
Bezpośrednio do głośników to nie da rady raczej. Z wyjścia przedwzmacniacza w gramofonie, podłączasz do wzmacniacza/amplitunera.
A co lepsze (z przedwzmacniaczem, czy bez) to zależy, od oczekiwań. Ja w moim zestawie stereo i tak mam wejście "phono" więc gramofon z przedwzmacniaczem niekoniecznie był mi potrzebny, ale akurat chciałem ten model, więc tak wyszło. Widziałem poradniki jak w tym modelu można go wymienić i niby poprawić jakość odsłuchu, ale ja nie mam ambicji audiofilskich, więc nic nie będę grzebał.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

22-07-2021, 07:07
A na tych stronach jest podane, że można go podłączyć nawet do głośników aktywnych.
https://www.rtvmaniak.pl/9587433/audio-technica-at-lp120xbt-usb/
https://audioklan.pl/audio-technica-at-lp120xbt-usb-udoskonalony-gramofon-z-bluetooth-i-usb.html
https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audio-technica-at-lp120xbt-usb.html
Chyba, że ja to źle rozumiem i trzeba jeszcze mieć amplituner/wzmacniacz.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

22-07-2021, 07:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2021, 16:23 przez sebas.)
(21-07-2021, 22:55)paniron napisał(a):  A co lepsze (z przedwzmacniaczem, czy bez) to zależy, od oczekiwań.
To nie jest tylko kwestia oczekiwań czy upodobań, a raczej stricte techniczna. Wkładka gramofonowa (to pudełeczko z igłą na końcu ramienia, dla niewtajemniczonych) może być typu MM (moving magnet) albo MC (moving coil) i daje napięciowy sygnał wyjściowy na poziomie rzędu pojedyńczych mV (milivoltów), podczas gdy taki odtwarzacz CD da na wyjściu nawet i 2V. Przedwzmacniacz gramofonowy (dla typu MC lub MM) jest więc potrzebny, żeby podłączyć gramofon do "zwykłego" wejścia liniowego we wzmacniaczu/amplitunerze jeżeli ten nie ma dedykowanego wejścia PHONO, ze wsparciem dla konkretnego typu wkładki (MM/MC). Dodatkowo, sygał audio przed wytłoczeniem go w winylu jest modyfikowany według charakterystyki RIAA. Z grubsza, przy nagrywaniu, wysokie częstotliwości są wzmacniane, a niskie tłumione - wszystko po to, żeby polepszyć jakość dżwięku (mniej szumów chociażby), wydłużyć czas nagrania, no i generalnie żeby dało się to wytłoczyć z sensowną jakością. Przedwzacniacz gramofonowy przed dotarczeniem sygnału do wzmacniacza musi ten proces filtrowania "odwórcić". Bez przedwmacniacza, gdzie by on nie był zaimplementowany, nie da się posłuchać nagrania z płyty gramofonowej w sensowej jakości.

(21-07-2021, 20:56)paniron napisał(a):  PTU i Throw down jeszcze nie widziałem
PTU bardzo w porządku, ale nie jast to kino akcji, bardzo wybuchowe. Fajny jest natomiast klimat.
Ja cenię sobie Dante Lama, szczególnie za wcześniejsze dokonania ("The Sniper", "The Viral Factor"), bo teraz trochę propagandowe dzieła robi dla Chin - "Operation Red Sea" chociażby.

A tak na koniec - bardzo ładna aktualizacja.

(22-07-2021, 07:07)piti198 napisał(a):  można go podłączyć nawet do głośników aktywnych.
Głośniki aktywne mają wbudowany swój własny wzmacniacz. Nie można podłączyć gramofonu (bez wzgledu na to, czy ma on przedwzmacniacz, czy nie) bezpośrednio do klasycznych głosników pasywnych, bo ich nie wysteruje. Tak samo nie można podłączyć odtwarzacza CD bezpośrednio do głośników pasywnych.

Ze strony AudioKlanu"
"Oprócz wyjścia USB, w gramofonie znalazły się również dwa złącza RCA oraz wbudowany, przełączalny przedwzmacniacz gramofonowy. Dzięki temu użytkownik może podłączyć AT-LP120xBT-USB bezpośrednio do swojego stereofonicznego systemu audio, niezależnie od tego, czy jest on wyposażony w specjalne wejście Phono, czy też nie. Korzystając z dołączonego przewodu RCA gramofon można nawet podłączyć do głośników aktywnych"
Czyli nie potrzbujemy dedykowanego wejścia PHONO we wzmacniaczu. Do głośników możesz podłączyć, jeżeli są one aktywne. Tak samo było by w przypadku odtwarzacza CD, czy DVD/BD.

(22-07-2021, 07:07)piti198 napisał(a):  Chyba, że ja to źle rozumiem i trzeba jeszcze mieć amplituner/wzmacniacz.
Tak, trzeba mieć wzmacniacz. Przedwzmacniacz i wzmaczniacz to nie to samo. Przedwzmaciacz gramofonowy wzmacnia sygnał napięciowy z wkładadki MM/MC do takiego poziomu, jaki z grubsza oferują na swoim wyjściu odtwarzacze CD, DVD, BD i tak dalej. TO w dalszym ciągu będzie sygnał napięciowy, wiec dalej potrzebujesz wzmaniacza mocy.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

22-07-2021, 09:04
(21-07-2021, 20:34)Pan Anatol napisał(a):  Ostatnio zainteresowałem się nawet hongkońskim kinem akcji
Jeśli zaczynasz zgłębiać kino akcji z HK, to polecam też twojej uwadze wcześniejsze filmy Woo - Byle do jutra 1/2 i Killer. Nie tak dobre jak Dzieci triady (które imho są opus magnum tegoż), ale również warte sprawdzenia. Pierwsze dwa to udana mieszanka akcji i dramy ze świetnym klimatem HK lat 80tych, a Killer to już zwrot w stronę bullet ballet, który Woo dopieścił trzy lata później.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

22-07-2021, 09:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2021, 09:10 przez piti198.)
@sebas
Ja ja kiedyś miałem, nie wiem czy to nazywało się adapter, czy gramofon, marki chyba Unitra, to były do niego podłączone głośniki i nie miałem żadnego amplitunera/wzmacniacza. Chyba, że te dzisiejsze konstrukcje bardzo różnią się budową od tamtych.
Miałem kiedyś o taki jak tu https://unitraklub.pl/opis/23480

Odpowiedz
Strony (20): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 20 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku