Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Półeczki Jubego

Strony (30): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Półeczki Jubego
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 640
Reputacja: 10

04-01-2022, 14:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2022, 14:23 przez slavekg.)
Generalnie uważam, że warto upgrade'ować do UHD (czy w ogóle kupować UHD), jeżeli źródłem obrazu jest master z taśmy filmowej wykonany co najmniej w 4K, albo oryginalnym DI filmu jest 4K.
Jeżeli film na UHD jest sztucznym "upscalem" z 2K, to jaka tu ma być poprawa jakości obrazu? Co najwyżej kolorki w HDR mogą być lepsze.

(04-01-2022, 14:17)misfit napisał(a):  Na wyświetlaczu z dobrze działającym algorytmem mapowania tonów, ten film wygląda zauważalnie lepiej na UHD, a nie gorzej.
Sam nie mam możliwości oceny tego, natomiast nie spotkałem się z recenzją wydania UHD, której autor też był tego zdania Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

04-01-2022, 22:00
(04-01-2022, 13:31)Juby napisał(a):  Już mam w kolekcji kilka filmów UHD, które jakością obrazu ustępują Blu-ray
Aż przebieram nogami w oczekiwaniu na informację o jakie tytuły chodzi. No i skoro wydania UHD są niby gorsze, to dlaczego nie zostałeś przy BD?

Odpowiedz
Offline funditto
Użytkownik
Liczba postów: 82
Reputacja: 2

04-01-2022, 23:04
Też chętnie się dowiem co to niby za filmy

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

05-01-2022, 11:44
Panowie, przecież napisałem wyraźnie, że wypowiem się na temat UHD w odpowiednim temacie. Cierpliwości! Skoro jest takie parcie na moją opinię i podanie tych tytułów, postaram się rozpisać jeszcze w tym miesiącu.

(04-01-2022, 22:00)Mr.Hankey napisał(a):  No i skoro wydania UHD są niby gorsze, to dlaczego nie zostałeś przy BD?

A jak zostając przy BD miałbym się przekonać, czy wydania UHD są lepsze, czy gorsze?

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

05-01-2022, 12:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2022, 12:57 przez misfit.)
(04-01-2022, 23:04)funditto napisał(a):  Też chętnie się dowiem co to niby za filmy

Stawiam na Bondy. Nie widziałem ich na UHD, ale zwykle nie otrzymują zbyt wiele miłości od osób, które je posiadają - ze szczególnym uwzględnieniem Skyfall.
+ ew. Batman Begins, który bezdyskujnie miejscami jest gorszy od BD (czy nawet DVD Wink )
Wkrótce się dowiemy Smile

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

05-01-2022, 15:06
Chyba nie zostałem dobrze zrozumiany, więc doprecyzuję - nie chodziło mi o to, że jakieś filmy na UHD ustępują jakością tym samym filmom na Blu-ray (choć tak oczywiście też bywa), tylko o porównanie jakości obu nośników ogólnie. Np. Tenet, które oglądałem na jesieni to dla mnie 5/5 w skali Blu-ray.com - Imho film wygląda doskonale, lepiej od któregokolwiek z Batmanów Nolana na UHD. Ani czterokrotnie wyższa rozdzielczość, ani HDR, ani żadne inne korzyści płynące z nowego nośnika nie sprawiły, że wydania Ultra HD tych filmów wyglądają równie dobrze, co Tenet na zwykłej płycie Blu-ray. A czy wypadają lepiej od samych siebie na starszym nośniku? Jak skończę powtórkę całej trylogii (przede mną TDK) postaram się szczegółowo odpowiedzieć na to pytanie w odpowiednim wątku. Wink

Chłopców z ferajny nie mam na UHD, więc nie rozumiem na jakiej podstawie miałbym ich oceniać. A w kwestii życzeń większej ilości zakupów 4K - jeszcze w tym miesiącu powinny do mnie dotrzeć kolejne 3 filmy.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

18-05-2022, 12:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2023, 08:04 przez Juby.)
Wszystko co doszło na półeczki od początku roku:

[Obrazek: afcOtij.jpg]

Ludzie honoru z allegro (wyd. UK, niestety bez slipcover), Blade z OLXa (wyd. włoskie), M:I od Filmostrady z MediaMarkt tuż przed likwidacją działów stacjonarnych, no i animacja, którą miałem kiedyś na VHS, ale brat mi wyrzucił - drugi postanowił mi ją "odzyskać" więc wygrał jakąś licytację i dał mi w prezencie wydanie DVD.

(31-12-2021, 10:16)Juby napisał(a):  Jak nie zapomnę, to kolejne podsumowanie zrobię w drugiej połowie maja (wtedy wypada 10 lat odkąd kupiłem pierwszy odtwarzacz i zacząłem zbierać filmy na Blu).

No to wrzucam zdjęcia całości po blisko 10 latach od kupna pierwszego BD:

[Obrazek: MEAKMZ2_t.jpg]

[Obrazek: MEAKMPD_t.jpg] [Obrazek: MEAKMPJ_t.jpg] [Obrazek: MEAKMPP_t.jpg] [Obrazek: MEAKMPV_t.jpg]

Półki, które planowałem pod filmy okazały się za mało pojemne, z kolei prawa część regału okazała się niekompatybilna z planowaną pod nią kolekcją komiksową (szersze półki nie wytrzymywały wagi), więc zrobiłem zamianę. Komiksy pasują idealnie do lewej części regału, a do filmów za oszklonymi drzwiami (przed czym długo się wzbraniałem) szybko się przyzwyczaiłem. Musiałem tylko dokupić trzy szklane półeczki i paczkę specjalnych kołków z gumą, żeby nie kłaść jednych wydań na drugich i voilà. Jestem bardzo zadowolony, a regał wieczorem po włączeniu podświetlenia sprawia, że mój skromny zbiór wygląda bardziej majestatycznie. Smile

Jeżeli nic nie pomyliłem, obecny stan to: 13 wydań Ultra HD (15 filmów), 139 wydań Blu-ray (155 filmów + serial), ok. 60 wydań DVD (57 filmów* i 2 niekompletne seriale) plus jedna kaseta VHS z filmem.

*Z czego ponad 30 to wydania kopertowe dodawane do czasopism, których w większości będę się pozbywał, gdy w końcu je obejrzę i ocenię, czy warto je trzymać w szufladzie.

Obecnie bardzo zwolniłem z kupowaniem filmów z kilku powodów: 1) mam prawie wszystko to, co chciałem mieć; 2) trochę przestawiły mi się zainteresowania i obecnie o wiele częściej kupuję/czytam komiksy; 3) rata kredytu za mieszkanie tak urosła w ciągu 6 m-cy, że trzeba było z czegoś zrezygnować, a... 4) i tak od 1,5 roku staram się wyczyścić listę "chcę zobaczyć" z filmwebu, więc jak już włączam jakiś film to staram się aby to było coś czego jeszcze nigdy nie widziałem, na powtórki z płyt przyjdzie jeszcze pora. Niemniej, zaprzestania zbierania filmów, bądź wyprzedaży mojego zbioru nie planuję, nie zamierzam i nie dopuszczam do świadomości w najbliższej przyszłości.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

18-05-2022, 16:40
(18-05-2022, 12:35)Juby napisał(a):  Niemniej, zaprzestania zbierania filmów, bądź wyprzedaży mojego zbioru nie planuję, nie zamierzam i nie dopuszczam do świadomości w najbliższej przyszłości.

[Obrazek: 4mZ.gif]

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

18-05-2022, 23:07
Zacna kolekcja, a nie chciałbyś może się pozbyć Gorączki? Big Grin

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

19-05-2022, 08:39
Dzięki. W swojej "kolekcji" mam max. z 5 tytułów na Blu-ray, które nie są mi potrzebne (nietrafione prezenty), ale akurat Gorączka nie jest jednym z nich. Wink

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku