(09-06-2019, 18:22)MarianPaz napisał(a): Czyli jak rozumiem świadomie pozbawiasz się możliwości oglądania wielu ostatnio zdigitalizowanych i zrekonstruowanych seriali TVP w OAR. A już wkrótce premiera odnowionych "Nocy i dni" czy "Czterdziestolatka".
Dokładnie. Mam nadzieję, że taka postawa nie jest zakazana. Chodzi o akt woli.
Luźny przykład. Dosłownie w tej chwili mamy włączony niewielki „telewizorek”, na którym małżonka puszcza seriale / ja oglądam jakieś dokumenty. Ciasteczka, kawa, ha - jednym okiem lektura itp. Niedziela, panie. A co z filmami fabularnymi?
Kino to projektor i spory ekran.
Nikt za mnie nie podejmuje decyzji w kwestii wyboru jakości technicznej puszczanego filmu. Oczywiście co do zasady chodzi o ucztę dla „oka” i próbuję nie obniżać zdefiniowanego jakiś czas temu poziomu. Wymienione wcześniej tytuły DVD stanowią zło konieczne. Ale powtórzę – w gros przypadków wybieram je świadomie zamiast mediów strumieniowych. Ha, chyba jestem kolekcjonerem nośników fizycznych.
Ale czy aby o tym nie wspominałem?
P.S.
Napisałem, że na pamiątkę zachowałem kilka oryginalnych kaset VHS. Drobna korekta. Jest ich znacznie więcej. Przypomnę - określonych tytułów nie wydano nigdzie w innej wersji. Także media strumieniowe zawiodły / zawodzą.
Prawdopodobnie moje posty przystępnie odzwierciedliły punkt widzenia Darasa. „Na dzień dzisiejszy” nie mam nic do dodania.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.