Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

"Poprawianie" wyglądu filmów

Strony (21): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 21 Dalej »

Opcje tematu
"Poprawianie" wyglądu filmów
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

05-06-2018, 11:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018, 11:12 przez Juby.)
Jak będę wieczorem w mieszkaniu to postaram się zrobić screena i pokazać o co chodzi. Mniej więcej o taką sytuację:
[Obrazek: x1.jpg][Obrazek: x2.jpg]
^Włosy Rose wyglądają inaczej ze względu na konwersję do 3D. Gdy Arni podjezdżał na parkingu galerii pod motorek Johna od razu zwróiłem uwagę, że z jego włosami też coś jest nie tak, odstawały od tła. Podejrzewam, że w filmie jest tego więcej. To kolejny powód, przez którego ten remaster - 3D wydany w 2D - nigdy nie będzie akcpetowalny. Maskowanie przy pomocy CGI wpadek (typu usunięcie ekipy w tle, zmiany twarzy dublera na Arnolda) mi nie przeszkadza, ale takie wizualne "kwiatki" + CGI-usunięcie "interesu" Roberta Patricka, to już zmiany o krok za daleko.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,038
Reputacja: 81

05-06-2018, 11:35
(05-06-2018, 11:12)Juby napisał(a):  usunięcie "interesu" Roberta Patricka, to już zmiany o krok za daleko

Aż tak bardzo Ci brakuje tego "interesu"? I tego ułamka sekundy, przez który byl widoczny?
A co na to Twoj chłopak? ;-)

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

05-06-2018, 12:25
1. Nie brakuje mi, bo nie oglądam i nie planuję oglądać tej ułomnej wersji. Wink
2. Nie chodzi o to czy i jak bardzo widoczna jest ta zmiana, a czego dotyczyła. Jest to pierwsza korekta w filmach Camerona niedyktowana poprawą jakości filmu, a... cenzurą. To gorsze niż poprawki Lucasa, co mi się bardzo nie podoba. Takie zmiany w filmach nie powinny mieć miejsca.
3. To tylko jeden z wieeeeeelu problemów tego remastera / wydania / całego przedsięwzięcia związanego z odrestaurowaniem / konwertowaniem filmu z 2016-2017, które okazało się spektakularnym łajnem. Przykro mi, że tak się stało, akurat w przypadku tego filmu, bo obawiałem się tylko innej kolorystyki (co dałoby radę poprawić w swoim zakresie). Sad

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

05-06-2018, 13:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018, 13:51 przez paniron.)
(05-06-2018, 13:15)Juby napisał(a):  . Nie chodzi o to czy i jak bardzo widoczna jest ta zmiana, a czego dotyczyła. Jest to pierwsza korekta w filmach Camerona niedyktowana poprawą jakości filmu, a... cenzurą. To gorsze niż poprawki Lucasa, co mi się bardzo nie podoba. Takie zmiany w filmach nie powinny mieć miejsca.

Moim zdaniem trochę przesadzasz. Albo może ja mam nad wyraz liberalne podejście...
Nie pamiętam, co dokładnie nawyczyniał Lucas, ale wydaje mi się ze pododawał sporo materiału; materiału, którego oryginalnie nigdy tam nie było.

W T2, skorygowane były ewidentne "wpadki". Ślady po linkach, przy skoku do kanału, widoczny dubler, albo kawałek "jajka" Roberta, itp. to w moim mniemaniu rzeczy, których oryginalnie miało nie być. Zrobili to wtedy, jak umieli, a teraz poprawili trochę bardziej. Największą zmianą są chyba te nieszczęsne szyby, które teraz nie wylatują przy skoku ciężarówki do kanału. Sam Cameron przyznał, że to nigdy nie dawało mu spokoju.

Dalej mnie te zmiany są jak najbardziej ok. Uwielbiam pierwsze dwa Terminatory, każdy tytuł widziałem po kilkadziesiąt razy, ale nie uważam, że te najnowsze, małe kosmetyczne zmiany to jakaś profanacja.

Nie mowie tu o całości wydania, tylko o korektach w poszczególnych scenach.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

05-06-2018, 14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018, 14:07 przez Juby.)
Lucas nawyczyniał z Gwiezdnymi wojnami dużo przez ostatnich 21 lat, w tym dużo złego, ale wszystko co zrobił miało na celu - jego zdaniem - poprawienia filmu, zrobienia go jeszcze lepszym. To samo jest z poprawkami przy Titanicu i przy 12 na 13 poprawkach w nowym remasterze T2... Ale ta jedna zmiana to nie jest poprawianie materiału i korygowanie ewidentnej wpadki - jak to ująłeś - tylko cenzura! Zwyczajna cenzura, która nie powinna mieć miejsca, chyba że na życzenie zawstydzonego Roberta Patricka - a z tego co słyszałem śmiał się, że to wycieli, bo był ze swojego "interesu" bardzo dumny. Tongue
Jeszcze gdyby to zrobili tak, żeby na to nikt nie zwrócił uwagi. Pewnie 99% nie zwróci, ale ja widziałem clip z tą sceną i wiedziałem, że coś z udem Roberta jest nie tak. Mało tego, w T1 o wiele bardziej widać dyndającego pidola Arnolda i nic nie ukrywali. No ale, akurat przy remasterowaniu T1 wszystko poszło tak jak trzeba, zupełna odwrotność T2.

@Gieferg - napisałeś, że nie przeszkadza ci kolorystyka tego remastera (rozumiem, że jej nie ruszałeś w swojej przeróbce). Na jakich ustawieniach obrazu tv oglądasz? Bo u mnie twój fragment był trochę za bardzo w zieleń-żółć i musiałem kombinować, żeby było bardziej strawnie.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

05-06-2018, 14:13
(05-06-2018, 13:49)paniron napisał(a):  Dalej mnie te zmiany są jak najbardziej ok. Uwielbiam pierwsze dwa Terminatory, każdy tytuł widziałem po kilkadziesiąt razy, ale nie uważam, że te najnowsze, małe kosmetyczne zmiany to jakaś profanacja.
Chyba tu o to chodzi, że ktoś ogląda to za dużo razy i zna każdą klatkę na pamięć. Ja nie mam tego problemu , bo filmów jest tyle, że szkoda na jeden tyle czasu poświęcać. Dla mnie zmiany jak najbardziej na plus, a wycięcie "gołych jajec" to nic dziwnego film ma kategorię wiekową 15, a nie 18. No i po co ten detal u robota.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

05-06-2018, 15:12
(05-06-2018, 14:13)Juby napisał(a):  To samo jest z poprawkami przy Titanicu i przy 12 na 13 poprawkach w nowym remasterze T2... Ale ta jedna zmiana to nie jest poprawianie materiału i korygowanie ewidentnej wpadki - jak to ująłeś - tylko cenzura! Zwyczajna cenzura, która nie powinna mieć miejsca, chyba że na życzenie zawstydzonego Roberta Patricka - a z tego co słyszałem śmiał się, że to wycieli, bo był ze swojego "interesu" bardzo dumny.

Mam wrażenie, że fakt nieprzyłożenia się/przeszarżowania prze ekipę odpowiedzialną za nowe wydanie, powoduje u Ciebie efekt "na nie", na zasadzie, że wszystko tutaj jest "do dupy".

Ja tego tak po prostu nie widzę. Nie można dawać znaku równości pomiędzy dodatkami od Lucasa na poł ekranu, a korekcja detali w T2.

Wyginający się nóż, którym Arnie dostaje w barze, to coś na kształt wpadki, bo co prawda widać to dobrze na stopklatce, ale w ruchu jest mniej oczywiste. Jeden to zauważy, inny nawet jak mu się zrobi stopklatkę 3 razy, to będzie miał wątpliwości, albo machnie ręką z politowaniem, że ktoś się w ogóle tym zainteresował.

Scena z Robertem to ta sama liga. Widzimy, że jest nagi, i o to chodziło twórcom. Wcześniej w filmie pojawia się Arnold i też jest nagi, ale cala scena jest tak zaaranżowana, że intymnych miejsc nie widać. Mogę się mylić , ale wydaje mi się, że taka sama intencja była w scenie z Robertem. Po prostu, przy post produkcji, nie dopatrzyli się niczego i "poszło w eter".
Teraz to poprawili, bo przez te 25 lat, masa freaków, siedziała przy telewizorze z lupą i zobaczyli w tej scenie 2 piksele na krzyż i się poprzez internet rozniosło po świecie. To nic nie wnosi do ogólnego efektu, czy ma jajca pokazane czy nie.

Już prędzej można się czepiać różnic wynikających z wersji reżyserskiej, przede wszystkim innego zakończenia, albo tego od kiedy Arnie uczy się ludzkich zachowań.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

05-06-2018, 15:32
Jak możesz porównywać wyginający się nóż - ewidentna wpadka techniczna złapana przez montażystę - do usunięcia komuś części ciała bez powodu? W czym to miało poprawić film/ujęcie? Tongue

(05-06-2018, 14:13)wolfman napisał(a):  Dla mnie zmiany jak najbardziej na plus, a wycięcie "gołych jajec" to nic dziwnego film ma kategorię wiekową 15, a nie 18. No i po co ten detal u robota.

Po pierwsze, T2 w USA był rated-R, w UK też chyba od 18. Po drugie, 15-latkowie nie wiedzą jak wygladają "gołe jajca"? Po trzecie, po co ten detal u T-800 w T1?

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

05-06-2018, 16:08
Termosy 1&2 mają 15 czyli odpowiedni Usa R. Golizna jaką dopuszczają to goły w oddali w cieniu Termos, na więcej trzeba mieć 18.
(05-06-2018, 15:32)Juby napisał(a):  Po trzecie, po co ten detal u T-800 w T1?
To są stare filmy, jakby je teraz kręcili to byś ich wcale nie oglądał. Miałyby dopuszczalność wiekową jak w T3&4 czyli 12. Kiedyś przechodziło więcej różnych detali , lub nie zwracali na nie uwagi. a teraz niestety muszą. Możliwe, że nowy Terminator byłby murzynem

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

05-06-2018, 16:28
Juby, w poscie powyżej wyjasnilem. Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać...
Ty piszesz jakby mu conajmniej głowę ucieli...

Mialem okazję widzieć Roberta rok temu na comic conie. Jeśli sie pojawi kiedys znowu, to go o to zapytam ;-)

Odpowiedz
Strony (21): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 21 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku