30-11-2022, 10:22
Czy zakupił już ktoś polskie wydanie UHD trylogii i mógłby coś napisać o obrazie ewentualnie jakieś fotki wrzucić?
Rambo - seria
|
30-11-2022, 10:22
Czy zakupił już ktoś polskie wydanie UHD trylogii i mógłby coś napisać o obrazie ewentualnie jakieś fotki wrzucić?
30-11-2022, 10:43
Po co to kupować, jak nie ma HDRu? Nie lepiej zaoszczędzić te 120 złotych i kupić zwykłe BD?
30-11-2022, 10:51
Info z forum Blu-ray.com od osoby pracującej nad nadchodzącym pakietem UHD wszystkich części Rambo od Lionsgate: Cytat:All five films with both the theatrical and extended cuts of Rambo and Last Blood (Last Blood will be the final cut that appeared on Amazon).https://forum.blu-ray.com/showthread.php?p=20679614#post20679614
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K (30-11-2022, 10:43)fire_caves napisał(a): Po co to kupować, jak nie ma HDRu? Dla nieco lepszej szczegółowości obrazu? Może też na UHD jest lepsza kompresja obrazu względem BD? Może - tak jak w T2 - kolory na polskim BD są przekłamane? itd. itp. ![]()
30-11-2022, 11:27
Dla "nieco lepszej szczegółowości obrazu" i może minimalnie lepszych kolorków przepłacać dwukrotnie? Sorry, ale nie. (29-11-2022, 22:15)KaMario napisał(a): Tak, wszystkie części RAMBO są w pudełkach takich jak TENET - intensywnie niebieskich.Kurczę, miałem podmienić pudełka w częściach II-III, do których mam kopie zapasowe, ale w takim wypadku będę musiał wymienić wszystkie trzy, żeby nie odstawały od siebie kolorem.
30-11-2022, 11:40
Dwukrotnie? Pierwsze słyszę ![]() Ale tak - gdybym nie mógł się obyć bez polskich napisów na płycie i/lub lektora to z całą pewnością wolałbym dopłacić do 4K UHD.
30-11-2022, 15:57
No dobrze, to nie dwukrotnie, a o 57%. Lepiej? Tak czy inaczej, w SDR to będzie minimalna poprawa, nie warta aż 120 zł różnicy na trzech filmach. I jeszcze okładki na UHD dali do bani (na Blu zdecydowanie lepsze).
30-11-2022, 16:20
(30-11-2022, 15:57)Juby napisał(a): w SDR to będzie minimalna poprawa Skąd to wiesz? BTW dla samej lepszej kompresji obrazu (ziarno, brak/mniej syfu w ciemnych partiach obrazu, itd.) nie raz sprowadzałem filmy specjalnie z Japonii czy USA i nie miało dla mnie znaczenia, że było sporo drożej. I nie jestem jedynym, dla którego priorytetem nie jest cena, lecz możliwie najlepsza jakość obrazu (i dźwięku). Nie piszę przy tym, że Rambusie od Studio N mają wyraźnie lepszą jakość obrazu na UHD niż na BD. Nie wiem tego, ale też nie wykluczałbym z góry takiej opcji. (30-11-2022, 11:40)misfit napisał(a): Ale tak - gdybym nie mógł się obyć bez polskich napisów na płycie i/lub lektora to z całą pewnością wolałbym dopłacić do 4K UHD.Mam dokładnie tak samo. Rozważam zakup polskiego wydania ale chciałbym wcześniej dowiedzieć się co nieco jak to wygląda, w razie czego po prostu kupię i sam się przekonam czy słusznie postąpiłem a te 120zł więcej względem wydań Blu-ray większego problemu dla mnie nie stanowi tym bardziej gdyby była widoczna poprawa mimo braku HDR.
30-11-2022, 23:13
Na razie tak naprawdę nie mamy pojęcia na co stać Studio N w kwestii kompresji obrazu - wygładzony do granic możliwości T2 nie był pod tym względem żadnym wyzwaniem. Teraz sytuacja jest zupełnie odmienna i mamy trzy dość ziarniste filmy ze skanu 4K, na których mniej lub bardziej potknęli się wszyscy dotychczasowi wydawcy. Więc w teorii mogą to być najlepsze wydania Rambo na świecie pod względem komprechy, ale mogą też być najgorsze... ![]() Po zdjęciach GOLUMNa widać, że bitrate obrazu na BD jakiś niski nie jest - ale to tylko cyferki, które często nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny kompresji obrazu. Więc póki co nic nie wiemy. Może ktoś się zlituje i wrzuci screeny, co w jakimś tam stopniu uchyli rąbka tajemnicy. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |