Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Reacher - kolekcja

Strony (28): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 Dalej »

Opcje tematu
Reacher - kolekcja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,686
Reputacja: 741

10-02-2026, 20:06
Jedno z drugim nie jest związane - np. Byliśmy żołnierzami czy Moonfall wypuścili na BD50, na płytach jest blisko 10GB pustego miejsca, a mimo to wciąż ścieżki dźwiękowe są w DD 5.1.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 307
Reputacja: 12

10-02-2026, 23:29
A ja przypuszczam, że enkoder DTS jest licencjonowany, jest drogi i z oszczędności mogli pójść w Dolby Digital, bo licencja enkodera jest tańsza lub bezkosztowa (np opłacona wieczysta). To tylko gdybanie ;-) Albo uzyskanie mastera z DTS od wytwórni filmowej byłoby droższe...

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,686
Reputacja: 741

11-02-2026, 10:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2026, 10:17 przez misfit.)
(10-02-2026, 23:29)czarodziejmarx napisał(a):  A ja przypuszczam, że enkoder DTS jest licencjonowany, jest drogi i z oszczędności mogli pójść w Dolby Digital, bo licencja enkodera jest tańsza lub bezkosztowa (np opłacona wieczysta).

Zimno.
Jest jeszcze LPCM - brak kosztów licencyjnych po stronie kodera, a dla dwugodzinnego filmu z dźwiękiem 5.1 taka ścieżka ważyłaby ok. 4GB (16-bit 48khz). Spokojnie wystarczyłoby miejsca na płycie BD50, także dla polskiego audio.

(10-02-2026, 23:29)czarodziejmarx napisał(a):  Albo uzyskanie mastera z DTS od wytwórni filmowej byłoby droższe...

Ciepło.
Zamieńmy słowo "DTS" na "bezstratnym dźwiękiem" i będzie gorąco Smile
Najwyraźniej wyniki sprzedażowe nie były satysfakcjonujące aby interes się opłacał i poza coraz częstszym sięganiem po BD25 i brakiem jakichkolwiek dodatków, szukają dalszych oszczędności.

Odpowiedz
Offline lovelybones
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 4

11-02-2026, 10:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2026, 11:02 przez lovelybones.)
Za 100 zł to powinien być Dolby Atmos albo DTS:X jeśli wytwórnia udostępnia, a nie takie coś. Ode mnie kasy nie zobaczą bo BD z DD nie mam zamiaru kupować.

(10-02-2026, 19:39)ce17 napisał(a):  Ten dźwięk Dolby Digital zamiast bezstratnego to zapewne skutek tego, że płyty tłoczą po taniości na BD-25
No faktrycznie, 100 zł za film to jeszcze mało. To ile taka płyta BD-50 kosztuje? 50 zł? Big Grin

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 969
Reputacja: 37

11-02-2026, 11:05
Dokładnie, Monolith na poziomie kupna musiał szukać oszczędności. Monplight "nie dostaje" materiału gotowego jak Warner (Galapagos) czy wcześniej Imperial. Kupuje elementy składowe i kalkuluje koszty. I proszę mi nie pisać, że kupno lepszego dzwięku oznaczałoby lepszą sprzedaż, która zasypałaby różnicę.

Odpowiedz
Offline lovelybones
Stały bywalec

11-02-2026, 11:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2026, 11:31 przez lovelybones.)
Ogólnie szkoda, że jest mało ludzi co zwracają uwagę na dźwięk i będą kupować tego typu pseudo wydania BD, jak tutaj kolega. Przez to kolejne wydania też będą z DD. A może im podpowiedzieć żeby przeszli na stereo?

(11-02-2026, 11:05)Ethan napisał(a):  Dokładnie, Monolith na poziomie kupna musiał szukać oszczędności. Monplight "nie dostaje" materiału gotowego jak Warner (Galapagos) czy wcześniej Imperial. Kupuje elementy składowe i kalkuluje koszty. I proszę mi nie pisać, że kupno lepszego dzwięku oznaczałoby lepszą sprzedaż, która zasypałaby różnicę.
Nikogo nie obchodzą ich oszczędności. Za 100 zł ludzie mają prawo wymagać najwyższej jakości, a nie takie byle co. Powinien być dźwięk DA/DTS:X, przetłumaczone dodatki. No ale jak ludzie wspierają takie coś, to nie dziwne, że później ktoś to wykorzystuje i gówno oferuje za duże pieniądze.

Odpowiedz
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 307

11-02-2026, 21:23
(11-02-2026, 10:16)misfit napisał(a):  Ciepło.
Zamieńmy słowo "DTS" na "bezstratnym dźwiękiem" i będzie gorąco Smile
Skrót myślowy zrobiłem, miałem na myśli DTS HD-MA, czyli w zasadzie bezstratny master właśnie ;-)

Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 629
Reputacja: 58

12-02-2026, 00:02
(11-02-2026, 11:05)lovelybones napisał(a):  Ogólnie szkoda, że jest mało ludzi co zwracają uwagę na dźwięk i będą kupować tego typu pseudo wydania BD, jak tutaj kolega. Przez to kolejne wydania też będą z DD. A może im podpowiedzieć żeby przeszli na stereo?

Nikogo nie obchodzą ich oszczędności. Za 100 zł ludzie mają prawo wymagać najwyższej jakości, a nie takie byle co. Powinien być dźwięk DA/DTS:X, przetłumaczone dodatki. No ale jak ludzie wspierają takie coś, to nie dziwne, że później ktoś to wykorzystuje i gówno oferuje za duże pieniądze.

Nie kupuję filmów po to żeby coś lub kogoś wspierać tylko dlatego, że to moja pasja. Najważniejszym kryterium zakupowym są polskie napisy, później obraz a dopiero dalej dźwięk. Zaznaczę, że DVD to dla mnie nieoglądalne gówno. Skoro wychodzi na BD film z polskimi napisami, na którym mi zależy to się nie zastanawiam. Nie łudzę się, że doczekam wydania UHD i nie mam zamiaru w ramach śmiesznego protestu przeciw wydaniom z gorszym dźwiękiem odpuścić taki zakup i pozostać z padaką na DVD w kolekcji. Zgodzę się, że 100 zł za BD to zdzierstwo i nawet Atmos by tego nie zmienił. Blu ray nie powinien tyle kosztować. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Nikt nikogo do zakupu nie zmusza ani nie namawia. Ja potrafię się cieszyć tym co mam i Tobie też tego życzę Smile .

Odpowiedz
Offline Altair
Użytkownik
Liczba postów: 151

12-02-2026, 11:38
"Nie kupuję filmów po to żeby coś lub kogoś wspierać tylko dlatego, że to moja pasja."

Dobrze powiedziane Smile

Odpowiedz
Offline lovelybones
Stały bywalec

12-02-2026, 12:10
Nie musisz się tłumaczyć dlaczego kupiłeś te filmy Smile Kupiłeś bo najwyraźniej taka jakość ci odpowiada. Filmy to też moja pasja, ale nie kupuję wydań słabych jakościowo i w mocno zawyżonych cenach. Ok, już koniec tego bo to wątek o twojej kolekcji więc nie wypada zaśmiecać tego typu sprawami.

Odpowiedz
Strony (28): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku