Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Remastery

Strony (79): « Wstecz 1 ... 55 56 57 58 59 ... 79 Dalej »

Opcje tematu
Remastery
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

23-08-2023, 14:49
King Konga spokojnie obejrzałem nawet bez grzebania w ustawieniach to i tu nie będzie problemu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

24-08-2023, 03:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2023, 03:22 przez HAL 9000.)
Nie wiem czy caps-a-holic nas czyta, czy może misfit ich przejął, ale wróciło jedno starsze wydanie i dodali nowe BD:

[Obrazek: c_image.php?max_height=1080&s=21...mp;amp;l=0]

[Obrazek: c_image.php?max_height=1080&s=21...mp;amp;l=0]

[Obrazek: c_image.php?max_height=2160&s=21...mp;amp;l=0]

https://caps-a-holic.com/c_list.php?c=6723

Przy okazji, przypomniało mi się co było nie tak z poprzednim wydaniem SC, otóż są tam sceny ekstremalnie wyostrzone, ale chciałbym się skupić na kolorach, bo potwierdza się jak bardzo mdłe było amerykańskie wydanie - zieleń jak w polskich miastach gdzieś przy zakurzonej drodze, brakuje tylko kubła na śmieci.

Dobra, zapomnijmy o tych starszych wydaniach ich czas przeminął.
Mam to szczęście, że jestem już po seansie nowego wydania UHD, więc kilka słów jak to wygląda w praktyce.

Obrazki dobrze pokazują w jakim to kierunku poszło w stosunku do starszych wydań, dominują brązy i widać w niektórych scenach pewne zażółcenie, za kolory w tym wydaniu odpowiada pan Reginald Gallienne i VDM Laboratory - France. Mógłbym z tym panem polemizować na temat niektórych scen, mógłbym gdybym wiedział jak wygląda źródło, niestety nie mam pojęcia, nie widziałem tego w kinie, pierwszy raz zobaczyłem ten film w telewizji, a wcześniejsze wydania fizyczne są mniej lub bardziej katastrofalne więc nici z polemiki  Tongue

Generalnie, jak ktoś nie lubi ciepłych kolorów, to niech omija najnowszy remaster i najlepiej zapomni o tym filmie, chyba że ma swoje ustawienia, jak mój najlepszy kolega, który niezależnie od tego co ogląda, obraz ma zawsze zimny, bo tak lubi i nikomu nic do tego Big Grin

Stanowczo zaprzeczam jakoby było to kolejne wydanie SC które "jak nie dodamy trochę zielono-turkusowego czujemy się smutni", nie mam drugiego takiego wydania z taką paletą kolorów.
Turkus ciężko będzie znaleźć, zastanawiałem się czy zielony nie został "wzmocniony", bo woda jest przez większość czasu zielona lub szmaragdowa, ale moje wątpliwości rozwiał materiał z planu - film kręcono w Tajlandii i tam gdzie kręcili jest ewidentnie zielona. Wprawdzie jestem ostatnim widzem, który by oczekiwał od filmu realistycznej kolorystyki, ale ten materiał oraz "czysta" biel dla mnie jednoznacznie wskazuje, że nie ma mowy o jakimś zielonym filtrze nałożonym na całość.
"Koń, jaki jest, każdy widzi":

Jeszcze dwa słowa o różnicy między UHD a nowym BD, patrząc na obrazki wydaje się że niewielka, a w rzeczywistości jest duża, gdy po seansie UHD włączyłem BD, od razu zauważyłem płytki, zmatowiały obraz, pozbawiony blasku i uboższy kolorystycznie - na statycznych obrazach szczegółowość jest zbliżona, jednak w ruchu na BD umykają nam szczegóły, detale zlewają się z obrazem tam, gdzie na UHD krzyczą do nas:
- spójrz na mnie, spójrz na mnie.
I łapiemy się jak szczupak na błystkę  Tongue

Biel na BD jest blisko przepalenia i tworzy jasną poświatę wokół siebie, na UHD nic takiego nie ma miejsca, jest klarownie z dużą ilością szczegółów.
Czernie w tym wydaniu również bardzo dobre.

(20-08-2023, 07:38)misfit napisał(a):  13 znowu pechowa

Kompresja obrazu mogłaby być lepsza, jednak w ruchu pewnie jest deklasacja na korzyść UHD (ziarno, detale, itd.).

Obejrzałem kilka razy scenę z fotki nr 13 i nic niepokojącego tam nie zauważyłem (Dolby Vision), puściłem nawet w zwolnionym tempie 1/16 i nic. Pod "mikroskopem" widać, że nie jest to może mistrzostwo świata i referencja, ale nic mi kompletnie nie przeszkadzało w seansie i ten film w tym wydaniu dał mi jedną z największych frajd filmowych w tym roku, będę do tego często wracał.

PS
Widać, że Geena włożyła dużo serca w ten film, więc szkoda że nie odniósł sukcesu finansowego, zaczyna się zgodnie z zasadą Hitchcocka od gołej pupy Morgan Adams, a potem napięcie rośnie  Tongue
Scena w której sięga po resztki jedzenia na którym jest robal, więcej robi dla klimatu niż "tona" efektów specjalnych.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

24-08-2023, 12:41
Bardzo ładny opis.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

24-08-2023, 13:34
Serpico od Kino Lorber nie jest cyjanowy jak ten od Studio Canal:

https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=18458&d2=18459&s1=215887&s2=215856&i=2&l=0

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

24-08-2023, 14:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2023, 15:10 przez misfit.)
I poprawione czernie - na tych kadrach z capsa może aż tak tego nie widać, ale czernie w Serpico od SC są często tak masakrycznie podniesione, że Nolanowe wypusty na UHD to przy tym jest mały pikuś Big Grin

Co do Cutthroat Island...

(24-08-2023, 03:18)HAL 9000 napisał(a):  Stanowczo zaprzeczam jakoby było to kolejne wydanie SC które "jak nie dodamy trochę zielono-turkusowego czujemy się smutni", nie mam drugiego takiego wydania z taką paletą kolorów.

Pełna zgoda.

(24-08-2023, 03:18)HAL 9000 napisał(a):  Obejrzałem kilka razy scenę z fotki nr 13 i nic niepokojącego tam nie zauważyłem (Dolby Vision), puściłem nawet w zwolnionym tempie 1/16 i nic. Pod "mikroskopem" widać, że nie jest to może mistrzostwo świata i referencja, ale nic mi kompletnie nie przeszkadzało w seansie i ten film w tym wydaniu dał mi jedną z największych frajd filmowych w tym roku, będę do tego często wracał.

Dwie ostatnie klatki są zwalone w tym ujęciu, czyli niespełna 0,1 sekundy. W ruchu nie sposób dostrzec, że coś tutaj jest nie tak, więc nie dziwię się, że nic niepokojącego nie zauważyłeś.
Poza tym tych artefaktów jest znacznie więcej w HDR10 niż DV. Postanowiłem zweryfikować te caps-a-holicowe screeny i wychodzi mi, że sobie w kulki lecą z tym dopiskiem "HEVC+FEL" - kadr #13 wygląda identycznie jak u mnie, ale w HDR10. W FEL (wygenerowanym przez DoViBaker) ten kadr prezentuje się znacząco lepiej.
Powyższe każe mi spojrzeć bardziej przychylnym okiem np. na Firmę czy Truman Show, może w nich też FEL jest na niby w capsowych screenach...

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

24-08-2023, 15:53
Czyli jak się nie ma DV to można sobie odpuścić?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-08-2023, 17:02
Na pewno nie warto rezygnować z UHD z powodu tych nieszczęsnych dwóch klatek. A czy w HDR10 jest gdzieś indziej w filmie coś naprawdę wartego odnotowania w kwestii kompresji obrazu, co poważnie doskwierałoby w ruchu, to nie wiem - i raczej tego nie sprawdzę, aktualnie brak czasu. Wykres bitrate w tym wypadku jednak wygląda w miarę ok...

Łapcie ode mnie porównanie HDR10 vs FEL z tych dwóch klatek -> https://slow.pics/c/6kmSdk8n

We francuskich Trzech dniach Kondora na UHD masz w 2 czy 3 miejscach coś podobnego, ale w tym wypadku nawet nie chodzi o dwie, lecz jedną klatkę - więc jak ktoś wyłapuje takie rzeczy w ruchu to czapki z głów Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-09-2023, 07:59
Hustle & Flow - porównanie 4K UHD vs BD z 2007 roku.

Co tutaj się wydarzyło, Paramount? Koszmar.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

18-09-2023, 20:17
Dobrze mi się zdaje że znowu https://caps-a-holic.com/index.php?s=Bloodsport usnął US wydanie które wyglądało bardzo dobrze a zostawił ten chłam od MGM ?

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

18-09-2023, 20:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2023, 20:36 przez misfit.)
Może wcześniej było też US Warner i DVD, ale jak się pojawiło na capsie UHD to było już tylko porównanie do MGM, tak jak jest teraz.

Odpowiedz
Strony (79): « Wstecz 1 ... 55 56 57 58 59 ... 79 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku