Robiłem kilka zakupów w zavvi i sklep zavvi pobrało mi bezpośrednio z konta GBP, raz robiłem zakup w amerykańskim amazonie i ten pobrał bezpośrednio z konta USD. Byłem święcie przekonany, że włoski amazon pobierze w EUR... ale tak sie nie stało. Próbował pobrać z pustego konta PLN i uznał, że nie mam kasy mimo iż na EUR i GBP miałem trochę zaskórniaków które spokojnie wystarczyłyby na opłacenie zamówienia (musiałem przerzucić na konto PLN żeby włoski amazon "łyknął" w końcu płatnośc). Z kolei na oficjalnej stronie Revoluta jest napisane:
"Twoje saldo zostanie automatycznie przeliczone na walutę transakcji po najlepszym możliwym kursie, dlatego nie musisz wcześniej kupować walut. [...] Waluta do użycia jest wybierana przez kartę w następującej kolejności:
a. waluta płatności (np. jeśli jesteś w Wielkiej Brytanii i dokonujesz transakcji w euro, obciążone zostanie Twoje konto w euro);
b. Twoja waluta podstawowa (PLN) określana na podstawie adresu domowego;
c. kolejna aktywna waluta (w tym kryptowaluty) z wystarczającym saldem."
Gdzie tu logika?
"Twoje saldo zostanie automatycznie przeliczone na walutę transakcji po najlepszym możliwym kursie, dlatego nie musisz wcześniej kupować walut. [...] Waluta do użycia jest wybierana przez kartę w następującej kolejności:
a. waluta płatności (np. jeśli jesteś w Wielkiej Brytanii i dokonujesz transakcji w euro, obciążone zostanie Twoje konto w euro);
b. Twoja waluta podstawowa (PLN) określana na podstawie adresu domowego;
c. kolejna aktywna waluta (w tym kryptowaluty) z wystarczającym saldem."
Gdzie tu logika?
Moje aukcje na OLX