21-03-2023, 11:00
Trudno, Twoja strata

Rocky + Creed - seria
|
Ostatnio moje filmowe priorytety się przesunęły w zupełnie innym kierunku niż kupowanie kolejnych wydań. Czasem co prawda kupuję, ale gdyby się to miało wiązać z koniecznością podejmowania jakichś dodatkowych działań (czy tym bardziej inwestycji), to mi się nie chce.
Rocky - recenzja edycji 4K UHD od Geoffa D z forum.blu-ray.com Rocky II - recenzja edycji 4K UHD od Geoffa D z forum.blu-ray.com A poniżej wykres jasności szczytowej z Rocky IV (zdaje się, że w częściach 2-3 jest podobny trend): ![]() Tak więc jeśli macie wyświetlacz HDR10 only, to lepiej żeby algorytm mapowania tonów był dobry, bo inaczej może być różnie ![]() Chcecie screeny porównawcze BD 2011 vs UHD kinówka vs UHD dir cut?
23-03-2023, 15:50
(23-03-2023, 15:42)misfit napisał(a): Chcecie screeny porównawcze BD 2011 vs UHD kinówka vs UHD dir cut? Po co się głupio pytasz ? ![]()
23-03-2023, 15:56
Jakieś życzenia co do konkretnych ujęć (najlepiej podając czas wg. BD)? Jeśli nie będzie to wybiorę takie, które napatoczą mi się pod rękę.
Nie wiem o które cycki chodzi, więc przygotowałem i jedne i drugie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorry, nic lepszego nie znalazłem. Rocky IV - BD 2011 vs UHD kinówka. Rocky IV - BD 2011 vs UHD kinówka vs UHD Dir Cut - do oglądania głównie pod kątem różnic w kadrowaniu oraz kolorów z lekkim przymróżeniem oka, stąd też "tylko" 1920x1080. Jak ma się sprawa w ruchu? Pomiędzy 4K UHD, a BD, różnice w obrazie określiłbym tak jakbyśmy oglądali film z negatywu vs pozytyw. Przewaga UHD pod tym względem nie jest może jakaś wielgachna, ale zdecydowanie odczuwalna - szczególnie jeśli chodzi o wygląd ziarna. Dodajmy do tego więcej detali w jasnych partiach obrazu i lepszą widoczność detali w cieniach (po screenach niespecjalnie ze mną się zgodzicie - standard, wymagany tryb HDR). Kolorki w kinówce UHD jak dla mnie też na spory plus. Chroma jak widać trochę niedomaga - w DV też jako, że to tylko MEL (czyli same metadane). Tyle dobrego, że w ruchu ciężko wychwycić ten mankament... Dir Cut jak widać ma trochę inną korekcję barwną, zaaplikowana w nim jest też redukcja ziarna, co głównie rzuca się w oczy w ujęciach we wnętrzach. Częściej też niż w kinówce pojawiają się zabrudzenia taśmy filmowej w postaci białych kropeczek, itp. ale i tak jest tego zdecydowanie mniej niż na "starym" BD. Zmiana AR z 1.85:1 na ~2.39:1 to jedna z największych kontrowersji - przez większą część filmu nie ma tragedii i wtedy nie odczuwa się aby były jakieś znaczące kompromisy w kwestii kompozycji kadru. Zdarzają się też ujęcia w których bardziej pasuje mi kadrowanie z Dir Cuta, ale częściej mamy sytuację gdzie ewidentnie widać, że film był kręcony z myslą o innym AR. Co do ekstremalnych wartości jasności w HDR... nie jestem fanem tego typu zabiegów, skromnie powiedziawszy. Mój starszy LG OLED z 2017 roku w HDR10 wykładał się często w takich przypadkach i nie inaczej jest tym razem - w konsekwencji obraz w scenach śnieżnych (rozdział 9 i 10) jest mocno poprzepalany, nawet w stosunku do BD SDR. Sytuację ratuje DV, ale nie każdy go ma... Z kolei mój LG C2 w HDR10 sprostał zadaniu i chociaż nie ukazuje wszystkich możliwych detali w jasnych obszarach jakie są w źródłe, to jednak nie mając porównania do DV, nie odczuwa się jakichś niedoborów w tym aspekcie. Tak więc wszystko zależy od algorytmu mapowania tonów w danym wyświetlaczu. Im starszy, tym większa szansa, że może być problem.
UWAGA!!! PROMO!!! https://www.amazon.it/ROCKY-I-IV-FILM-COLLECTION-Ultra/dp/B0BS1RTQYK/ref=sr_1_1?keywords=rocky+4k&qid=1679696788&sprefix=rocky%2Caps%2C101&sr=8-1 aktualnie dla niektórych kont dodatkowe 5Euro rabatu jest więc pakiet ma szansę wskoczyć poniżej 180pln wg poniższej strony PL w częściach 2-4 https://bluray-disc.de/blu-ray-it-importe/178229-rocky_the_knockout_collection_4k_4k_uhd_bonus_bluray_it_import nie ma za co i pozdrawiam
LG OLED 65C8, Denon AVR-X1500H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
24-03-2023, 23:38
Gdzie tam widzisz pl wersję? Nie ma na to najmniejszych szans. Mimo wszystko przyjemna cena, aczkolwiek dźwięk w 1 i 2 do poprawy.
24-03-2023, 23:47
(24-03-2023, 23:29)pmmazz napisał(a): UWAGA!!! PROMO!!! Co do promocji to jest do tego inny dział. Nie rób z forum burdelu. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |