15-08-2024, 11:06
Ja za tym nie przepadam a zwłaszcza na dużym ekranie. Zabrudzenia, migotanie, trzesiawki a kysz...
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD
|
15-08-2024, 11:06
Ja za tym nie przepadam a zwłaszcza na dużym ekranie. Zabrudzenia, migotanie, trzesiawki a kysz...
15-08-2024, 12:47
Mam wrażenie, że szukasz jakiejkolwiek wymówki aby tylko nie zrobić upgrade'u Point Break do UHD... Pewien stary kanadyjski zgred wziąłby tego starego mastera i przepuścił go przez AI, przy okazji redukując ziarno do minimum, a HDR byłby tylko z nazwy, bo de facto byłoby to SDR z podobnie potwornie poprzepalanym obrazem, jak na BD. Tymczasem na UHD od jego byłej żony zabrudzeń jest kilka razy mniej niż na posiadanym przez Ciebie BD ze starym transferem. Ziarno w ruchu - przepaść na korzyść UHD i można napisać, że tak jest pod każdym innym względem. Do tego fajniutki HDR, który nie tylko "świeci" (blisko połowa filmu z highlightsami @ 1000 nitów), ale też co chwilę przywraca tonę detali w jasnych obszarach. Do kompresji obrazu też nie można się w jakikolwiek sposób przyczepić. Nic tylko brać.
15-08-2024, 17:19
(15-08-2024, 12:47)misfit napisał(a): Mam wrażenie, że szukasz jakiejkolwiek wymówki aby tylko nie zrobić upgrade'u Point Break do UHD... Nie, nie szukam tylko ogólny widok tego ziarna i filmu mi tu nie pasuje. Jest to zdecydowanie jakieś za surowe, tak jakbym oglądał film odtwarzaczu z rozwalonym trackingiem.
29-08-2024, 13:10
Jeszcze jest niemieckie Point Break od Studio Canal, ponoć z lepiej brzmiącym dźwiękiem 5.1 niż UK/US, za to bez 2.0 i z gorszym kodowaniem obrazu, szczególnie w HDR10. Dodany: American Hustle (2013) UHD-BD z USA vs BD z USA (Sony Pictures). Sorry, że tak dużo kadrów z Amy, ale nie mogłem się powstrzymać. (29-08-2024, 13:10)misfit napisał(a): American Hustle (2013)Nie ma za co przepraszać <3 Rewelacja, kolejne UHD, które macha na pożegnanie zielonkawemu nalotowi z BD i "uwalnia" kolory, w tym przede wszystkim biele. Swoją drogą Sony mogło się ogarnąć, czemu to wyszło tylko w USA i Kanadzie?
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Gwiazdą dzisiejszego dnia jest ko8ebryant24. Dodane: Carrie (1976) UK UHD-BD (Arrow) vs UHD-BD z USA (Shout Factory). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Double Life of Véronique, The / Podwójne życie Weroniki (1991) UK UHD-BD (Curzon) vs BD USA z 2011 roku (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Election / Wybory (1999) UHD-BD (Paramount) vs BD USA z 2017 roku (Criterion). Furiosa: A Mad Max Saga / Furiosa: Saga Mad Max (2024) UHD-BD vs BD (Warner). Glory / Chwała (1989) BD z 2009 roku vs UHD-BD z 2019 i 2024 roku (Sony Pictures). Heathers / Śmiertelne zauroczenie (1988) UHD-BD vs BD (Arrow). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Mulholland Drive (2001) UK UHD-BD (Studio Canal) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Name of the Rose, The / Imię róży (1986) BD z 2011 roku (Warner) vs francuskie BD z 2013 roku (TF1 Video) vs francuskie UHD-BD (Seven7) vs niemieckie UHD-BD (Constantin Film). Police Story 3: Supercop / Policyjna opowieść 3: Superglina (1992) Hong Kong Cut - UK UHD-BD (Eureka) vs UHD-BD z USA (88 Films). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. US Cut - 1080p znajdujący się na płycie UK UHD-BD (Eureka) vs UHD-BD z USA (88 Films). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Silence of the Lambs, The / Milczenie owiec (1991) UK UHD-BD (Arrow) vs UHD-BD z USA (Kino Lorber). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. UK UHD-BD (Arrow) vs BD USA z 2018 roku (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Three Colors: Blue / Trzy kolory. Niebieski (1993) UK UHD-BD (Curzon) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Three Colors: White / Trzy kolory. Biały (1993) UK UHD-BD (Curzon) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Three Colors: Red / Trzy kolory. Czerwony (1993) UK UHD-BD (Curzon) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Time Bandits / Bandyci czasu (1981) UK UHD-BD (Arrow) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Truman Show (1998) UHD-BD z 2023 roku (wydania USA, UK, niemieckie, francuskie) vs UHD-BD z 2024 roku (wydania czeskie, włoskie, hiszpańskie). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Winnetou II / Winnetou II: Ostatni renegaci (1964) Niemieckie UHD-BD z 2024 roku (Leonine Films) vs niemieckie BD z 2011 roku (Universum Film). Withnail and I / Withnail i ja (1987) UHD-BD vs BD z 2015 roku (Arrow). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Gdyby ktoś się pytał to screeny w Election nie są zamienione pomiędzy BD i UHD Mimo wszystko całkiem dobrze wyglądające ziarno w ruchu i niewiele ewidentnych błędów kompresji w HDR10 jak na Paramount. Imię róży na UHD sugerowałbym brać z Francji, a nie z Niemiec, nawet mimo tego, że gdzieniegdzie chroma u Francuzów się wysrywa. Poza tym dźwiękowo francuskie wydanie = DTS-HD MA, a niemieckie - DTS-HD High-Res. Truman Show to porównanie FEL vs FEL, innymi słowy DV vs DV. W HDR10 vs HDR10 różnica jest jeszcze większa, a miejscami duuużo większa na korzyść nowszych wydań. Do Furiosy dodałem także heatmapy i wykorzystanie WCG. EDIT: Police Story 3 na UHD od Eureki ma często pojawiającego się babolika, którego jednak nie zobaczycie na screenach od ko8ebryant24. Któryś z naszych forumowych posiadaczy tego wydania wie o co chodzi? Ot, taki konkurs ode mnie na spotrzegawczość...
Rozwiązanie konkursu z zeszłego miesiąca odnoszącego się do Police Story 3 od Eureki. https://slow.pics/c/IvTTtEx3 W edycji od Eureki widzimy więcej obrazu po każdej ze stron, ale ma to swoje konsekwencje w postaci widocznych uszkodzeń taśmy filmowej, głównie w dolnej części kadru (#6 to przykładowa góra). Problem występuje na ostatniej klatce większości ujęć, obecnych w filmie i najłatwiej można go dostrzec, przynajmniej w moim przypadku, w scenach na basenie oraz końcowych 15 minutach. Oczy muszą być skupione na dolnej części ekranu, ale o to nietrudno skoro 99% obejrzy ten film z napisami O ile się orientuję edycja UHD z USA ma inne kadrowanie i nie występuje w niej powyższy babol. Dodane: All of Us Strangers / Dobrzy nieznajomi (2023) UHD-BD z USA (Criterion) vs brytyjskie BD (Disney). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Blood on Satan's Claw, The / Krew na szponach szatana (1971) Brytyjskie UHD-BD (88 Films) vs brytyjskie BD z 2013 roku (Odeon). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Blow Out / Wybuch (1981) UHD-BD vs BD (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Blue is the Warmest Color / Życie Adeli - Rozdział 1 i 2 (2013) Koreańskie UHD-BD (Nova Media) vs BD USA (Criterion. Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Body Double / Świadek mimo woli (1984) UHD-BD USA (Sony Pictures) vs francuskie BD z 2015 roku (Carlotta Films). Can't Hardly Wait / Szalona impreza (1998) UHD-BD (Sony Pictures) vs BD USA z 2018 roku (Mill Creek Entertainment). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Downfall / Der Untergang / Upadek (2004) Niemieckie UHD-BD vs BD (Constantin Film). Exorcist III, The / Egzorcysta III (1980) UHD-BD z USA (Shout Factory) vs BD (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. High Tension / Haute Tension / Blady strach (2003) Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs niemieckie UHD-BD (Plaion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Hitcher, The / Autostopowicz (1986) Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs niemieckie BD (Filmjuwelen) vs polskie DVD (Vision). Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs francuskie UHD-BD (Sidonis Calysta) vs niemieckie BD (Filmjuwelen). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Horizon: An American Saga - Chapter 1 / Horyzont. Rozdział 1 (2024) UHD-BD vs BD (Warner). Incendies / Pogorzelisko (2010) Brytyjskie UHD-BD z 2024 roku (101 Films) vs brytyjskie BD z 2011 roku (Trinity Home). Brytyjskie BD z 2011 roku (Trinity Home) vs BD USA z 2011 roku (Sony Pictures). Screeny BD USA pochodzą z Blu-ray.com. Inside Out 2 / W głowie się nie mieści 2 (2024) UHD-BD vs BD (Disney). Ladykillers, The / Jak zabić starszą panią (1955) Brytyjskie UHD-BD (Studio Canal) vs UHD-BD z USA (Kino Lorber). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Last Picture Show, The / Ostatni seans filmowy (1971) UHD-BD (Sony Pictures) vs UHD-BD (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Long Good Friday, The / Długi Wielki Piątek (1980) Brytyjskie UHD-BD vs BD (Arrow Films). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Mississippi Burning / Missisipi w ogniu (1988) Niemieckie UHD-BD (Capelight Pictures) vs BD USA z 2019 roku (Kino Lorber). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Murder on the Orient Express / Morderstwo w Orient Expressie (1974) UHD-BD (Kino Lorber) vs BD USA z 2022 roku (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Project A / Projekt A (1983) UHD-BD z USA (88 Films) vs brytyjskie BD (Eureka). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Project A Part II / Projekt A 2 (1987) UHD-BD z USA (88 Films) vs brytyjskie BD (Eureka). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Stardust / Gwiezdny pył (2007) UHD-BD vs BD (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. To Live and Die in L.A / Żyć i umrzeć w Los Angeles (1985) UHD-BD z USA (Kino Lorber) vs brytyjskie BD (Arrow). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Total Recall / Pamięć absolutna (1980) Włoskie UHD-BD (Eagle Pictures) vs brytyjskie UHD-BD (Studio Canal). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Wind River / Wind River. Na przeklętej ziemi (2017) UHD BD z USA (Lionsgate) vs niemieckie BD (Universum Film). Witch, The / Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (2015) Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs UHD-BD z USA (Lionsgate). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. You're Next / Następny jesteś ty (2011) Brytyjskie UHD-BD (Second Sight) vs BD z USA (Lionsgate). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. W Body Double, Hitcher, Horizon, Incendies, Inside Out 2 i Wind River dodane są też heatmapy i wcg. Incendies ma angielskie napisy z jasnością 10 tys nitów.
02-10-2024, 17:09
Blue is the Warmest Color - nie podoba mi się to co widzę. Jeszcze jak sprawdzałem screeny z remuxa to mi się wydawało, że film jest liźnięty AI. Body Double - tutaj się zastanawiam czy to UHD jest słabe czy BD takie dobre? Tak czy siak już za późno, czekam aż film przyjdzie. The Hitcher - WOW. Total Recall - widzę, że mam złe wydanie. Trudno (02-10-2024, 17:09)Ash-9001 napisał(a): Body Double - tutaj się zastanawiam czy to UHD jest słabe czy BD takie dobre? Tak czy siak już za późno, czekam aż film przyjdzie. Czemu słabe? Aczkolwiek moje francuskie BD jest też z nowego remastera + komprecha od FiM, stąd jeszcze pozastanawiam się czy robić upgrade do UHD. (02-10-2024, 17:09)Ash-9001 napisał(a): The Hitcher - WOW. Najbardziej to mnie rozwaliło: |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |