19-11-2024, 15:03
Blair witch ocenię jak tylko dojdzie do mnie, to dam znać, ale kiedy to będzie nie wiem, bo nie wysłali jeszcze
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD
|
19-11-2024, 15:03
Blair witch ocenię jak tylko dojdzie do mnie, to dam znać, ale kiedy to będzie nie wiem, bo nie wysłali jeszcze
19-11-2024, 15:04
(19-11-2024, 14:46)misfit napisał(a): Gdzie widzisz AI w Zodiaku? Patrząc na zapędy zarówno Finchera, jak i studiów w oświeżaniu filmów, mogę się założyć, że przeszło to przez komputery. Plus to, co piszesz - obraz jest oryginalnie komputerowy, co 4K tylko uwypukla, przynajmniej na screenach. Trochę się boję o Panic room. Cytat:African Queen - ogólnie jestem zadowolony z zakupu, trochę bardziej szczegółowo, ładniejsze ziarno w ruchu, HDR też nadspodziewanie dobry. Jak już pisałem - niedawno zerknąłem na blu i wygląda wystarczająco zajebiście. Naprawdę nie muszę mieć każdego filmu w HDR.
19-11-2024, 15:20
(19-11-2024, 15:04)Mefisto napisał(a): Patrząc na zapędy zarówno Finchera, jak i studiów w oświeżaniu filmów, mogę się założyć, że przeszło to przez komputery.Ale gdzie dokładnie to widzisz? Bo ja widzę 1:1 to samo co na BD tylko z nieznacznymi różnicami (jeśli wie się gdzie patrzeć) wynikającymi z lepszej kompresji i poprawioną kolorystyką. Zero śladów jakiegokolwiek użycia AI. Naprawdę dajmy już spokój tej obsesji, bo mam wrażenie, że nagle każde wydanie jest już o to podejrzewane. Zupełnie bezpodstawnie.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
19-11-2024, 18:20
Blair Witch sekwencje kręcone na taśmie 16 mm wyglądają nieziemsko no i te kolorowe też zauważyłem poprawę. Będzie trzeba się szarpnąć na to wydanie.
19-11-2024, 18:46
Ujęcia wideo w Blair Witch wyglądają jak przepuszczone przez jakiś chujowy filtr "uwydatniający", porażka. Chyba wolałbym żeby wydali to na DVD bez żadnych ulepszaczy.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Okazuje się także, że w wersji kinowej Blair Witch jest babol związany z dźwiękiem - 2.0 Mono, zamiast Stereo. Można już się zgłaszać do dystrybutora po poprawioną płytę, która będzie wysyłana w okolicach stycznia przyszłego roku. Dodane: Airplane! / Czy leci z nami pilot? (1980) UHD-BD vs BD z 2013 roku (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. UHD-BD HDR10 vs DV (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. American Gigolo / Amerykański żigolak (1980) UHD-BD (Arrow) vs BD USA z 2016 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Bridge on the River Kwai, The / Most na rzece Kwai (1957) UHD-BD z 2022 roku vs UHD-BD z 2017 roku (Sony Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Confidentially Yours / Vivement dimanche! / Byle do niedzieli (1983) Francuskie UHD-BD (Carlotta) vs francuskie BD z 2013 roku (TF1 Video). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Crouching Tiger, Hidden Dragon / Przyczajony tygrys, ukryty smok (2000) UHD-BD z 2016 roku vs UHD-BD z 2022 roku (z zestawu Sony Pictures Classics). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Decision to Leave / Heojil kyolshim / Podejrzana (2022) Brytyjskie UHD-BD vs BD (MUBI). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Brytyjskie UHD-BD (MUBI) vs niemieckie UHD-BD (Plaion Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Edge of Tomorrow / Na skraju jutra (2014) UHD-BD vs BD (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Funny Girl / Zabawna dziewczyna (1968) UHD-BD (Criterion) vs BD USA z 2013 roku (Sony Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Groundhog Day / Dzień świstaka (1993) UHD-BD z 2023 roku vs UHD-BD z 2018 roku (Sony Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Lost Highway / Zagubiona autostrada (1997) Niemieckie UHD-BD (Studio Canal) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Mask of Zorro, The / Maska Zorro (1998) UHD-BD z 2023 roku vs UHD-BD z 2020 roku (Sony Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Promised Land, The / Bastarden / Bękart (2023) Hiszpańskie UHD-BD i BD (Divisa Films) vs niemieckie UHD-BD (Plaion Pictures). Seven Samurai / Siedmiu samurajów (1954) Brytyjskie UHD-BD (BFI) vs UHD-BD z USA (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Stand by Me / Stań przy mnie (1986) UHD-BD z 2023 roku vs UHD-BD z 2019 roku (Sony Pictures). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Top Secret! / Ściśle tajne (1984) UHD-BD vs BD z 2022 roku (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. UHD-BD HDR10 vs DV (Paramount). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Woman Next Door / La Femme d'à côté / Kobieta z sąsiedztwa (1981) Francuskie UHD-BD (Carlotta) vs francuskie BD z 2013 roku (TF1 Video). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Porównania nowszych i starszych UHD-BD od Sony są tutaj bardziej legitne niż na caps-a-holicu, a to z tego powodu, że u capsa obie wersje były robione na zupełnie innych ustawieniach (i wersjach) madvr i z tego głównie wynikały różnice na screenach. Kilka słów o Bękarcie - zarówno w hiszpańskim, jak i niemieckim UHD-BD mamy do czynienia z obrazem SDR/Rec.709, ale oba wydania pochodzą z innego źródła, stąd też faktyczne różnice w obrazie są większe niż można by się spodziewać. Poza tym w wydaniu hiszpańskim na moim starym LG OLED oglądanym w warunkach kinowych rozgrywa się prawdziwa masakra z obrazem w wielu nocnych scenach, czyt. jest jedno wielkie "blokowisko" - dotyczy to zarówno UHD-BD jak i dołączonego Blu-ray'a. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam na taką skalę. O dziwo na moim nowszym LG C2 obraz jest jednak bez większych zarzutów i te anomalie obrazowe nie są zauważalne. Z kolei w wydaniu niemieckim zarówno na starym jak i nowszym LG nocne sceny wypadają ok. Próbując dociec dlaczego mój stary LG tak świruje przy tym tytule, rozjaśniłem nieco obrazek i wszystko stało się jasne -> https://slow.pics/c/iFBUEsUI Więc jeśli macie egzemplarz OLEDa, który czasami świruje w nocnych scenach, radzę sięgnąć po niemieckie wydanie tego filmu. Ale aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę dodam, że pomiędzy hiszpańskim i niemieckim wydaniem są też różnice w tonacji dźwięku i wychodzi mi, że w tej kwestii niemiecka edycja jest tą gorszą, pod względem wysokości dźwięku odbiegającą od soundtracka dostępnego w sieci, do którego porównywałem obie edycje.
06-12-2024, 21:13
@misfit Byłbyś w stanie przypomnieć jak w prawidłowy sposób zrobić screenshoty dla filmów 4K (również w wariantach bez/z Dolby Vision)? Jestem pewien, że gdzieś ta informacja była wrzucona, ale nie udało mi się jej odnaleźć - trafiłem nawet na wpisy z notebookami jak robić HDRowe heatmapy, ale do podstawy nie dotarłem
07-12-2024, 13:04
Jakiś czas temu wrzucałem w temacie Preda poradnik wykonywania screenów z BD przy pomocy MPC-HC + madVR (click), ale z 4K HDR jest "trochę" wyższa szkoła jazdy. Napisz najpierw jakie ma być przeznaczenie tych screenshotów, chcesz na ich podstawie wykonać sobie heatmapy/gamutmapy - wtedy należy zrobić "surowe" zrzuty bez konwersji do SDR - czy może chodzi Ci o screeny po konwersji, takie jak w 99% przypadków w tym temacie, które mają dobrze wyglądać przeglądane na wyświetlaczu SDR? |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: Redrum, 8 gości |