Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD

Strony (27): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 27 Dalej »

Opcje tematu
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

17-01-2025, 18:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2025, 18:26 przez misfit.)
Niedawno oglądałem na UHD "Olbrzyma", też odnawianego przez MPI i tam dopiero aureolki dają o sobie znać - głównie w ujęciach z opticalami, których jest mnóstwo. Jeśli sobie dobrze przypominam, na BD z 2013 roku też one są, ale w znacznie mniejszym stopniu są widoczne i ogólnie na BD w ujęciach z efektami optycznymi ostało się więcej ziarna - kiedyś na pewno strzelę porównanie.

A tymczasem w weekend planuję seans North by Northwest, czyli kolejne VistaVision i mam nadzieję, że tym razem na nic nie będę musiał narzekać Big Grin

EDIT:
(16-01-2025, 22:42)HAL 9000 napisał(a):  
(15-01-2025, 08:46)misfit napisał(a):  Na Amazon.pl Sophia Loren Gold Collection za 77,20 zł.

W środku 4 filmy na BD - Two Women / Yesterday, Today and Tomorrow / Marriage Italian Style / A Special Day.
Bardzo chętnie, widziałem że Redrum kupił to wydanie, ciekawe jak z jakością Smile
(17-01-2025, 11:59)misfit napisał(a):  Dzisiaj dostanę, więc pobieżnie obadam sprawę, ale raczej spodziewam się jakości adekwatnej do ceny... Big Grin
(17-01-2025, 12:37)slavekg napisał(a):  Patrząc na screeny "Małżeństwa po włosku" - tragedia...

Widzę, że Francuzi dostali nowszego mastera ze skanu 4K -> https://www.dvdclassik.com/test/blu-ray-mariage-a-l-italienne-carlotta/galerie
Wkrótce strzelę porównanie do UK.

"Yesterday, Today and Tomorrow" - UK BD vs US BD (Kino Lorber).
https://slow.pics/c/IH2QmMzB

Ponownie widzę u Francuzów coś nowszego ze skanu 4K i z "ciekawą" korekcją barwną Wink
https://www.dvdclassik.com/test/blu-ray-hier-aujourd-hui-et-demain-carlotta-films

"Two Women" - na capsie są screeny porównawcze do brytyjskiego, niemieckiego i włoskiego BD.
https://caps-a-holic.com/c_list.php?c=4061

Francuzi mają znowu coś innego, do tego z AR 1.66:1. Wkrótce porównanie do UK.
https://www.dvdclassik.com/test/blu-ray-la-ciociara-tf1-studio-digibook-collector-blu-ray-dvd-livret/galerie

"A Special Day" - UK BD vs US BD (Criterion).
https://slow.pics/c/IkfoWbOw

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

17-01-2025, 19:16
Czyli Olbrzyma nie warto? Bo przyznam, że cały ten pakiecik Deana na blu wciąż wygląda wspaniale.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

17-01-2025, 21:07
Nie robiłem jeszcze bezpośrednich porównań do BD. Mogę natomiast opisać wrażenia po obejrzeniu płyty UHD.

Pewnie widziałeś "Żądło" na UHD - w "Olbrzymie" sytuacja przedstawia się podobnie. W filmie jest mnóstwo płynnych przejść pomiędzy scenami i całe ujęcie przed tym przejściem oraz całe ujęcie po, prezentuje się dość przeciętnie, żeby nie powiedzieć - słabo. Nie liczyłem ile dokładnie procent filmu to ta gorsza strona, może jest tego 10%, a może trochę więcej. Odnoszę wrażenie, że HDR jeszcze bardziej uwypukla problemy w tych "słabych" scenach, ale możliwe, że w realiach projektorowych wygląda to trochę inaczej.
Natomiast gdy wchodzi ta lepsza strona filmu, która stanowi zdecydowaną większość, wtedy obrazek wg. mnie jest zachwycający i nie raz powodował u mnie opad szczęki. I o ile w "Poszukiwaczach" miałem odczucie, że przegięli ostro pałę z odszumianiem i zamrażaniem ziarna, tak w "Olbrzymie" jest pod tym względem znacznie lepiej.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 437
Reputacja: 36

17-01-2025, 21:26
Dokładnie takie same odczucia mam co do Olbrzyma. Wszystkie momenty oprócz przeników są śliczne.

(17-01-2025, 18:25)misfit napisał(a):  A tymczasem w weekend planuję seans North by Northwest, czyli kolejne VistaVision i mam nadzieję, że tym razem na nic nie będę musiał narzekać

Ciekawe co powiesz na to falowanie obrazu w niektórych scenach. Nie widziałem wcześniej wydania blu-ray to nie wiem czy tam było to tak samo widoczne, ale na płycie UHD mnie to lekko wkurzało. Poza tym jest bardzo ładnie Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

17-01-2025, 22:53
(17-01-2025, 21:26)Ash-9001 napisał(a):  Wszystkie momenty oprócz przeników są śliczne.

Przeniki nigdy nie będą śliczne - nie pamiętam, żebym spotkał się z wydaniem, w którym przejścia w starych filmach wyglądałyby równie dobrze, co reszta materiału.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 437
Reputacja: 36

18-01-2025, 07:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025, 07:54 przez Ash-9001.)
Tylko w Olbrzymie są one wyjątkowo widoczne. Tak jakbyś oglądał 2160p a przeniki były jak upscale z 720p Tongue No i problem jest też taki, że Stevens czasami dawał aktorom pograć w tych przenikowych ujęciach i niektóre są dość długie. Ten film wygląda po prostu bardzo nierówno, skoki jakościowe się rzucają w oczy, nie ma opcji żeby ich nie zauważyć.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

18-01-2025, 13:51
Spoko, to poczekam na meeega obniżkę w takim razie Big Grin

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

18-01-2025, 18:42
Poniżej masz mały przedsmak, na bardzo podobnych kadrach, jakich różnic można się spodziewać gdy wskakuje lepszy i gorszy obrazek.
https://slow.pics/c/YYBqGq5d

Ten gorszy obrazek, ze słabszą o kilka klas wyrazistością i wszędobylskimi megaśnymi aureolkami, stanowi znaczną część filmu - nie liczyłem dokładnie, ale stawiam, że jest tego więcej niż 10%.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

18-01-2025, 18:52
Osz fak, to chyba jednak zostanę przy blu - przynajmniej jakość cały czas mniej więcej ta sama Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

18-01-2025, 19:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025, 19:29 przez misfit.)
Na BD też masz sporą karuzelę jakościową w Olbrzymie, ale fakt faktem, że na UHD te dysproporcje są jeszcze większe. Lepsze jakościowo sceny prezentują się na UHD jeszcze ładniej niż na BD, a te słabe wchodzą nieco gorzej niż w SDR.

Odpowiedz
Strony (27): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 27 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku