15-02-2025, 07:06
Porównuję obrazek w tym wydaniu do tego. Obrazek w Arrow wygląda lepiej ale zostawiam sobie niemieckiego Mediabooka bo ładnie wygląda na półce.
Screenshoty, porównania obrazu 4K UHD, Blu-ray, DVD
|
15-02-2025, 07:06
Porównuję obrazek w tym wydaniu do tego. Obrazek w Arrow wygląda lepiej ale zostawiam sobie niemieckiego Mediabooka bo ładnie wygląda na półce.
Ziarno ziarnem, ale już na pierwszym screenie widzę, że w KL jest ładne blokowisko w jasnych obszarach, które na pewno doskwierałoby mi w trybie HDR w trakcie seansu. Jak zwykle, warto było czekać na UK. BTW w tym wypadku Kino Lorber ma identyczny obrazek co Capelight - to jest dokładnie to samo kodowanie, łącznie z DV.
15-02-2025, 12:25
(15-02-2025, 07:06)Ash-9001 napisał(a): Porównuję obrazek w tym wydaniu do tego. Tyle to ja wiem. Ale na podstawie screenów? Bo do premiery Arrow jeszcze trochę czasu, stąd moje zdziwienie. A tu kolejne ciekawe porównanie barw: Drugstore Cowboy
15-02-2025, 12:36
Na podstawie płyty, którą kupiłem ![]() ![]() ![]()
15-02-2025, 12:42
No co za dziady. Wszędzie dalej marcowa premiera, a ci cichaczem wysyłają miesiąc wcześniej. Do tego ta ich fałszywa promocja. Oj, Arrow - w dupach się poprzewracało widzę ![]()
21-02-2025, 13:15
Ktoś się orientuje, jak wypada porównanie UHD "Django" (1966) od Arrow USA vs. Cult Films UK? Arrow ma HDR, a Cult Films SDR, zdaje się. A jak kompresja?
21-02-2025, 13:20
Mam Arrow i wygląda bosko. Cult Films akurat nie słynie z najlepszych możliwych transferów. Niemniej ten SDR ma pozytywne recki.
Na wstępie ogłoszenia parafialne... Jak może zauważyliście, od pewnego czasu nie jest aktualizowany pierwszy post w tym wątku, a to z tego powodu, że przy próbie edycji każdorazowo otrzymuję taki komunikat: Cytat:Podczas edytowania odpowiedzi wystąpił błąd: Wiadomość jest za długa. Wpisz wiadomość krótszą niż 65535 znaków (aktualna długość to 95476 znaków). Nie wiem czy to coś da, ale jeśli macie taką możliwość, proszę o usunięcie posta #2 przez HAL 9000, posta #3 przez vandel i posta #5 przez kulcikriu. Jednocześnie dziękuję za wszystkie podziękowania i punkty reputacji. Mam nadzieję, że będę wtedy mógł rozdzielić porównania obrazu na te kilka pierwszych postów w temacie, tak aby na jakiś czas starczyło nam "miejsca" na forum. W dalszej perspektywie jednak trzeba będzie się zastanowić nad innym rozwiązaniem... Druga sprawa - przechodzę całkowicie na screeny HDR. Zajmują one dużo więcej miejsca, ale za to znacznie lepiej ukazują faktyczne różnice w obrazie w stosunku do jakichkolwiek konwersji do SDR/Rec.709. Tego typu screeny będą miały wstawiony przedrostek "HDR" na danym porównaniu. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że pewnie niewielu z was ma taką możliwość aby podpiąć kompa do wyświetlacza i przeglądać te screeny w trybie HDR, a z kolei przeglądarkowa konwersja screenów HDR do SDR daje w efekcie zbyt ciemny obraz, więc wciąż zamierzam także zamieszczać screeny po konwersji do SDR wykonywane w madVR. Zastanawiałem się także nad uruchomieniem kanału yt i zamieszczania na nim prawilnych porównań HDR vs SDR, coś a'la co robi obecnie HD-Numérique oraz RESET_9999 - ten drugi zresztą jest autorem DoVi_Scripts, z którego od jakiegoś już czasu korzystam do tworzenia screenów HDR, heatmap, itp. Na ten moment jednak sprawę zawieszam na czas nieokreślony ponieważ podstawowa wersja DaVinci Resolve nie umożliwia utworzenia filmików HDR, do tego typu przedsięwzięcia wymagana jest płatna wersja Studio - może kiedyś... Dodane: Apocalypse Now / Czas apokalipsy (1979) HDR. Final Cut - niemieckie UHD-BD FEL vs niemieckie BD (Studio Canal). HDR. Final Cut - amerykańskie UHD-BD BL i FEL (Lionsgate) vs niemieckie UHD-BD BL i FEL (Studio Canal). Heatmapy & WCG. Cure / Kyua / Kuracja (1997) Brytyjskie UHD-BD (Eureka) vs amerykańskie BD z 2022 roku (Criterion). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Dune: Part Two (2024) UHD-BD vs BD (Warner). HDR. UHD-BD vs BD (Warner). Ghost / Uwierz w ducha (1990) HDR. UHD-BD BL i FEL vs francuskie BD z 2020 roku vs amerykańskie BD z 2008 roku (Paramount). Heatmapy & WCG. Ghost Dog: The Way of the Samurai / Ghost Dog: Droga samuraja (1999) HDR. Brytyjskie UHD-BD i BD (Studio Canal) vs amerykańskie BD z 2020 roku (Criterion) vs niemieckie BD z 2015 roku (Studio Canal). Heatmapy & WCG. Ghosts of Mars / Duchy Marsa (2001) Amerykańskie UHD-BD FEL (Shout Factory) vs brytyjskie BD z 2020 roku (Powerhouse Films). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Ikiru / Piętno śmierci (1952) Japońskie UHD-BD (Toho) vs brytyjskie BD z 2024 roku (BFI Video). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com. Jackie Brown (1997) Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). HDR. Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). Kill Bill: Volume 1 (2003) Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). HDR. Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). Kill Bill: Volume 2 (2004) Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). HDR. Amerykańskie UHD-BD FEL (Lionsgate) vs niemieckie BD z 2013 roku (Studio Canal). Lifeforce / Siła witalna (1985) International Cut - UHD-BD z 2025 roku (Arrow) vs amerykańskie BD z 2018 roku (Shout Factory). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. Nosferatu (2024) Amerykańskie UHD-BD FEL vs amerykańskie BD (Universal). HDR. Amerykańskie UHD-BD FEL vs amerykańskie BD (Universal). Nostalghia / Nostalgia (1983) Amerykańskie UHD-BD z 2024 roku (Kino Lorber) vs francuskie BD z 2017 roku (Potemkine) vs amerykańskie BD z 2014 roku (Kino Lorber). Screeny BD pochodzą z caps-a-holic.com. Panic Room / Azyl (2002) HDR. UHD-BD vs BD (Sony Pictures). Screeny wykonał fkid z forum.blu-ray.com. Sacrifice, The / Ofiarowanie (1986) Amerykańskie UHD-BD z 2025 roku vs amerykańskie BD z 2018 roku (Kino Lorber). Se7en / Siedem (1995) UHD-BD vs BD z 2011 roku (Warner). Smile 2 / Uśmiechnij się 2 (2024) UHD-BD FEL vs BD (Paramount). HDR. UHD-BD FEL vs BD (Paramount). Virtuosity / Zabójcza perfekcja (1995) Amerykańskie UHD-BD (Vinegar Syndrome) vs amerykańskie BD z 2015 roku (Warner). Screeny wykonał ko8ebryant24 z forum.blu-ray.com. W Ghost Dogu na UHD nie podoba mi się ziarno w ruchu w jasnych obszarach obrazu, o czym więcej przeczytacie w tym poście. Podobnie ma się sprawa z "Uwierz w ducha" na UHD - ziarno prezentuje się w ruchu dość dobrze, szczególnie jak na Paramount, ale typowo w jasnych obszarach obrazu kompresja obrazu daje się we znaki, co ładnie widać na screenach HDR. DV poprawia sytuację, ale jak widać na porównaniach BL vs FEL, nie zawsze i nie wszędzie, więc raczej pozostanę przy swoim remasterze BD. Szkoda HDRa, ale nie lubię sytuacji, że coś zyskuję, ale kosztem czegoś innego, co także ma dla mnie istotne znaczenie.
04-03-2025, 15:21
(04-03-2025, 14:10)misfit napisał(a): Nie wiem czy to coś da, ale jeśli macie taką możliwość, proszę o usunięcie posta #2 przez HAL 9000 Usunąłem dwa komentarze z pierwszej strony, oby coś pomogło ![]() (04-03-2025, 14:10)misfit napisał(a): Zastanawiałem się także nad uruchomieniem kanału yt i zamieszczania na nim prawilnych porównań HDR vs SDR, coś a'la co robi obecnie HD-Numérique oraz RESET_9999 - ten drugi zresztą jest autorem DoVi_Scripts, z którego od jakiegoś już czasu korzystam do tworzenia screenów HDR, heatmap, itp. Dobry pomysł, a tego RESET_9999 nawet nie znałem, muszę sprawdzić.
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |