07-01-2024, 10:33
W tym roku premierę będzie miało nowe podejście do Shoguna. Niestety zwiastun nie nastraja mnie optymistycznie. Za dużo pozerki, sztuczności (od groma średniej jakości CGI), za dużo walk (nie pamiętam, żeby w oryginale pojawiały się machające naginatą gejsze/kunoichi). Oryginał miał w sobie jakąś taką "naturalność" (w dużej mierze dlatego, że był kręcony w prawdziwych lokacjach, a nie w studiu i na green screenie) i większą zbieżność z faktami. Fajnie, że będzie Hiroyuki Sanada i Anna Sawai, ale jakoś nie sądzę, żeby dźwignęli cały serial.
Liczę jednak po cichu, że będzie miał dobrą oglądalność, co może dać nikłe światełko na ponowne wydanie oryginału na BD z lepszym transferem (o 4K to ja nawet nie marzę).
ps. zwiastun do tego spoiluje główny plot twist, co jest dla mnie absurdem, bo oglądając oryginał dopiero na samiusieńkim końcu trafiało do widza, że Blackthorne tak de facto cały czas jest więźniem.
Liczę jednak po cichu, że będzie miał dobrą oglądalność, co może dać nikłe światełko na ponowne wydanie oryginału na BD z lepszym transferem (o 4K to ja nawet nie marzę).
ps. zwiastun do tego spoiluje główny plot twist, co jest dla mnie absurdem, bo oglądając oryginał dopiero na samiusieńkim końcu trafiało do widza, że Blackthorne tak de facto cały czas jest więźniem.
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820