Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 16 17 18 19 20 ... 25 Dalej »

Siedmiu Wspaniałych - The Magnificent Seven (1960/2016)

Strony (2): « Wstecz 1 2
Opcje tematu
Siedmiu Wspaniałych - The Magnificent Seven (1960/2016)
Offline MovieShelter
Użytkownik
Liczba postów: 147
Reputacja: 2

12-12-2018, 19:19
Kolekcjonerka z UK.
Zajmuje dużo miejsca, ale mało treści - dobrze wykonana jakościowo i fajnie się prezentuje.
Szkoda ze nie ma w środku steelbooka, ale...nie można mieć wszystkiegoSmile))

Zapraszam na unboxing -->>> Tutaj

[Obrazek: The_Magnificent_Seven_Limited_Edition_Co...Box_01.jpg]

Movie Shelter: Destination Point for Movies
Blog: http://movieshelter.blogspot.com/
YouTube Channel
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

22-07-2019, 23:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2019, 23:40 przez Kirek. Powód edycji: literówka )
Temat dotyczy wersji z 2016 ale wydaje mi się, że można go rozszerzyć również o wersję z 1960. Jeżeli nie będzie 'veto' to proszę o rozszerzenie tematu na "Siedmiu Wspaniałych - The Magnificent Seven (1960/2016)", w przeciwnym przypadku o wydzielenie postu jako nowy temat.

Ostatnio korzystając z promocji zakupiłem polskie wydanie:

[Obrazek: thumb-lg-1264-siedmiu-wspanialych.jpg]
[klikając w okładkę przejdziesz do pełnego opisu wydania w filmoskopie]

Dodany jest do niego kometarz Gieferga
Gieferg napisał(a):Ostatnie mniej więcej pół godziny filmu ma (przynajmniej w polskim wydaniu) rozjechane audio z obrazem o kilka klatek.
Tego mankamentu nie zauważyłem, przy powtórkach również nie udało mi się tego wychwycić ale skoro dotyczy to kilku klatek to możliwe, że zwyczajnie tego nie wyczuwam.
Podczas seansu miałem jednak inny problem który mnie irytował, szczególnie na początku filmu i pod jego koniec. Końcówki ujęć a czasami również ich początki wyglądały jak nie poddane obróbce co objawiało się przeskokiem jakościowym. Nie trwa to zbyt długo, pewnie również mogę to określić jako kilka klatek ale jednak rzucało się w oczy i przeszkadzało w skupieniu się nad filmem. Tak się zastanawiam czy te dwie sytuacje mogą być ze sobą powiązane. Może wydawca po wypuszczeniu pierwszej partii płyt zorientował się, że dźwięk się rozjeżdża i został przygotowany pod wersję o te parę klatek dłuższą na ujęciach a następnie te klatki dodał ale już bez obróbki obrazu?

Zaobserwował ktoś z Was jeszcze te mankamenty? Może nawet dwa równocześnie?
Problem przypuszczalnie powinien również występować w wydaniach: niemieckim, francuskim, włoskim, hiszpańskim czy też czeskim z 2010 roku czyli tymi które zawierają polskie napisy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

23-07-2019, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2019, 00:22 przez Gieferg.)
Jak dla mnie wystarczy jeden temat dla tych filmów - o remake'u już chyba i tak mało kto pamięta Tongue

Cytat:Tego mankamentu nie zauważyłem, przy powtórkach również nie udało mi się tego wychwycić ale skoro dotyczy to kilku klatek to możliwe, że zwyczajnie tego nie wyczuwam.

Jakbyś zsynchronizował kilkaset ścieżek audio z dokładnością do jednej klatki to też byś widział Smile
I tak robiłem kopię zapasową z lektorami, więc sobie to poprawiłem. Ten sam problem ma niemiecki Judge Dredd i w tym wypadku ludzie na blu-ray.com mi mówili, że głupoty opowiadam (a jest wyraźnie rozjechany), sprawdziłem nawet ripa z tego wydania, żeby się upewnić, że to nie mój egzemplarz jest felerny i była dokładnie ta sama sytuacja.

Rzuć okiem na scenę jak ekipa poddaje się Calverze. Odgłos upadającej na stół broni jest wyraźnie za późno. Porównywałem to swego czasu z DVD i wersją z TV i w żadnej nie było widać takiego rozjazdu.

Rozjazd audio nie występuje stopniowo (a tak by było gdyby chodzło o pojedyncze "zgubione" klatki) tylko w sposób nagły, w określonym punkcie i potem już zostaje do końca taki sam.

Co do tego drugiego problemu - nie chodzi głównie o przejścia między ujęciami typu crossfade? Dawno oglądałem, ale kojarzy mi się, że było coś takiego. Wydaje mi się, że z wyraźnie odstającymi jakościowo crossfade'ami spotkałem się też w innych starych filmach i pewnie wynika to już z materiału źródłowego i niedostatków, nazwijmy to "technologicznych" przy produkcji tych filmów. Podobnie jak ujęcia z nałożonymi napisami (tzn. creditsami, tytułem itp.) potrafią się odróżniać jakościowo na minus w stosunku do pozostałych. Jeśli nie o to chodzi to podaj czas takiego problematycznego ujęcia i rzucę na to okiem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

23-07-2019, 22:35
ad. Opóźniony dźwięk
Kurcze to jest bardzo subtelny rozjazd. Podczas rzucania broni go nie wyłapałem ale poprzedza je scena w której Calvera puka palcem w stół pokazując gdzie mają zostawić broń i tam rzeczywiście odnoszę wrażenie, że dźwięk ostatniego puknięcia jest już w momencie gdy Calvera nie puka (01:46:02).

ad. Pogorszenie obrazu
Możemy zostać w tym samym fragmencie filmu. Pogorszenie obrazu jest widoczne na zakończenie spotkania z Calverą (01:48:26/27).
Inny przykłady to:
00:08:45 końcówka ujęcia gdzie wieśniacy postanawiają udać się do starca
00:09:35 początek ujęcia gdzie wieśniacy wjeżdżają do miasta
00:22:35 końcówka ujęcia pierwszej rozmowy pomiędzy Chrisem a wieśniakami
I jeszcze inny przykład:
od 00:19:03 do 00:19:08. Tutaj całe ujęcie z Chico ewidentnie ma inną ziarnistość i odróżnia się od wcześniejszego i późniejszego ujęcia.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

24-07-2019, 01:54
Cytat:Kurcze to jest bardzo subtelny rozjazd.
Dla mnie nie do przeżycia Smile

Co do obrazu - sprawdze jak będę w domu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (2): « Wstecz 1 2

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku