@fire_caves: Poczułem się trochę wywołany do odpowiedzi Twoją odpowiedzią na mojego posta, więc pozwalam sobie z małym opóźnieniem się do niej odnieść:

Zakładam, że właśnie tak jest - nawet zacytowałeś fragment w którym dokładnie potwierdzam to, że opłata trafia do UE - i właśnie dlatego od początku o nowe przepisy UE w tej postaci swoje żale kieruję w stronę UE, a nie sklepu. To, że być może w pewnych sytuacjach Amazon pobiera te opłaty w złej wysokości to osobny temat, ale z tego co napisali inni wynika, że (przynajmniej w niektórych sytuacjach?) Amazon je poprawnie zwraca.
Zastanawiam się - idąc tym tropem - czy skoro nie wykonuję bezpośrednich przelewów na konta ZUS czy US to oznacza że uważałbyś zdanie: "Ważne - obywatel Rzeczpospolitej Polski zatrudniony na umowie o pracę nie płaci podatków" za prawdziwe bo przecież "nikt trzeźwo myślący nie założy, że da się nie płacić podatków mając umowę o pracę" czy zgodzisz się ze mną, że to perfidna manipulacja?
A co do zaniżania wartości paczek - naprawdę uważasz, że nowe przepisy cokolwiek w tej sprawie zmienią?
Nie wiem czy i ewentualnie jak często kupowałeś jakieś filmy z Azji (np. limitowane wydania kolekcjonerskie), ale jak kiedyś zobaczysz na takiej paczce wartość inną niż 15$ to daj mi znać
Pominę już zupełnie fakt, że na przykład naliczanie opłaty celnej dla kolekcjonerskich limitek zupełnie nie spełnia swojej funkcji, którą jest ochrona lokalnego rynku przed zbyt tanią konkurencją z zagranicy bo wydań tego typu w Europie prawie nikt nie produkuje, więc nie ma czego bronić
Pytam więc grzecznie, ale zdecydowanie: który z tych argumentów ma zastosowanie w tej sytuacji, którą omawiamy na forum, bo jeśli żaden to albo autor powyższego posta na profilu KE manipuluje mając adresatów wiadomości za idiotów albo - tu cytuję swoją poprzednią wypowiedź:
(03-07-2026, 08:22)fire_caves napisał(a):Nie rozumiem dlaczego uważasz że zakładam że jest inaczej(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a): Nie do końca rozumiem jakim cudem zdziera ze mnie sklep, skoro ta opłata celna została wprowadzana przez UE i nie idzie do kieszeni sklepu, tylko UE.Przecież jakby Amazon kasował ekstra te 3 funty i nic dalej z tym nie zrobił, to po odprawie musiałbyś znowu zapłacić to cło. Dopóki nie mamy potwierdzenia, że tak się dzieje, należy założyć, że jest normalny proces - Amazon odprowadza te pieniądze gdziekolwiek mają iść a przesyłka dostaje jakąś nalepkę czy pieczątkę czy nadruk, że to cło już zostało uiszczone. Dlaczego zakładasz, że jest inaczej?

Zakładam, że właśnie tak jest - nawet zacytowałeś fragment w którym dokładnie potwierdzam to, że opłata trafia do UE - i właśnie dlatego od początku o nowe przepisy UE w tej postaci swoje żale kieruję w stronę UE, a nie sklepu. To, że być może w pewnych sytuacjach Amazon pobiera te opłaty w złej wysokości to osobny temat, ale z tego co napisali inni wynika, że (przynajmniej w niektórych sytuacjach?) Amazon je poprawnie zwraca.
(03-07-2026, 08:22)fire_caves napisał(a):Ja również nie jestem ekspertem od spraw celno-skarbowych. Zastanawiałem się jednak jak to jest, że KAS może sobie legalnie napisać kłamstwo na oficjalnej stronie w postaci zdania: "Ważne – cła nie płaci konsument", ale Twoja stanięcie w obronie tego wydawałoby się prostego, jednoznacznego i oczywistego zdania pokazuje mi, ze jednak wszystko jest możliwe.(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a): Cła nie płaci konsument, no chyba, że sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie, to jednak płaciNie jestem ekspertem od spraw celno-skarbowych, ale przecież, tak jak napisałeś, nikt trzeźwo myślący nie założy, że sklep będzie brał na klatę takie, dość znaczące dodatkowe koszty. Zatem oczywiste jest, że w komunikacie, który przytaczasz chodzi o to, że to taki Amazon odprowadza te 3 funty (gdzieś tam) i to nie ty musisz skupiać się potem na robieniu ekstra przelewu, tak jak to ma miejsce przy paczkach z FedExu. Rozumiem, że są emocje, ale jednak trochę logiki...
Zastanawiam się - idąc tym tropem - czy skoro nie wykonuję bezpośrednich przelewów na konta ZUS czy US to oznacza że uważałbyś zdanie: "Ważne - obywatel Rzeczpospolitej Polski zatrudniony na umowie o pracę nie płaci podatków" za prawdziwe bo przecież "nikt trzeźwo myślący nie założy, że da się nie płacić podatków mając umowę o pracę" czy zgodzisz się ze mną, że to perfidna manipulacja?
(03-07-2026, 08:22)fire_caves napisał(a):Skoro import filmów do UE jest nie jest statystycznie znaczący (tu się zgadzamy) to nie rozumiem, czemu obrywa rykoszetem? Tylko dlatego, że nie jest statystycznie znaczący?(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a): ogromna część informująca o wprowadzeniu tych opłat wspomina głównie o problemie małych i bardzo tanich przesyłek z chińskich platform sprzedażowych - jeśli naprawdę to było celem, to znaczy że wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotęUważasz, że import filmów do UE (lub jakichkolwiek innych małych przesyłek) spoza jej granic jest statystycznie znaczący?
"jak podaje KE, w 2024 r. do UE trafiło 4,6 mld paczek o zadeklarowanej wartości poniżej 150 EUR, co daje ok. 12 mln paczek dziennie. To dwukrotnie więcej niż jeszcze w 2023 r. i trzykrotnie więcej niż w 2022 r. Według ekspertów wartość nawet 65% takich przesyłek jest celowo zaniżana, by uniknąć opłat celnych. Dodatkowo, w ostatnim czasie aż 91% paczek e-commerce o wartości poniżej 150 EUR pochodziło z Chin, co obrazuje skalę zjawiska."
za: https://interzero.pl/blog/ue-wprowadza-clo-na-paczki-z-chin-i-nie-tylko-nowe-zasady-od-1-lipca-2026-r/
Przy uwzględnieniu, że te 91% z 4,6 mld paczek ma w wielu przypadkach zaniżaną wartość to te śmieszne 9% nie stanowi problemu dla UE.
A co do zaniżania wartości paczek - naprawdę uważasz, że nowe przepisy cokolwiek w tej sprawie zmienią?
Nie wiem czy i ewentualnie jak często kupowałeś jakieś filmy z Azji (np. limitowane wydania kolekcjonerskie), ale jak kiedyś zobaczysz na takiej paczce wartość inną niż 15$ to daj mi znać
Pominę już zupełnie fakt, że na przykład naliczanie opłaty celnej dla kolekcjonerskich limitek zupełnie nie spełnia swojej funkcji, którą jest ochrona lokalnego rynku przed zbyt tanią konkurencją z zagranicy bo wydań tego typu w Europie prawie nikt nie produkuje, więc nie ma czego bronić
(03-07-2026, 08:22)fire_caves napisał(a):Ależ ja niczego sobie nie wybrałem - we wpisie oficjalnego profilu Komisji Europejskiej do którego się odnosiłem padły tylko dwa argumenty za wprowadzeniem tej opłaty - nieuczciwa konkurencja wobec biznesów prowadzonych na terenie UE i fakt, że ponad 60% towarów z platform spoza UE jest niebezpiecznych. Nie mam pojęcia, czemu swoje słowa krytyki i zarzut sprowadzania dyskusji do absurdu kierujesz więc w moją stronę, a nie w stronę autora poniższego postu, ale cieszę się, że też ten absurd dostrzegasz:(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a): Chyba, że naprawdę uważasz, że kupowane przeze mnie płyty 4K z UK (wyprodukowane w UE ) lub z USA są niebezpieczne dla zdrowiaWybrałeś sobie jeden z przytaczanych powodów, który sprowadza dyskusję do absurdu. Doczytaj, może być z linku powyżej. Chyba, że chcesz sobie tutaj jakieś katharsis urządzać - to nie ma problemu.
European Commision napisał(a):European consumers deserve safe products. European businesses deserve fair competition.
And we are making it happen.
? For years, e-commerce platforms outside the EU shipped millions of small parcels to European consumers duty-free. No safety checks, no customs. This created unfair competition for local shops and EU businesses, which must comply while still competing on price.
? Moreover, last year over 60% of products bought online from non-EU platforms were found unsafe.
Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
For a safer consumer experience and fairer competition.
Pytam więc grzecznie, ale zdecydowanie: który z tych argumentów ma zastosowanie w tej sytuacji, którą omawiamy na forum, bo jeśli żaden to albo autor powyższego posta na profilu KE manipuluje mając adresatów wiadomości za idiotów albo - tu cytuję swoją poprzednią wypowiedź:
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a): wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę