03-05-2024, 16:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2024, 16:21 przez piti198.)
Co z tą eureką? Chciałem coś kupić i nie mogę się zalogować, bo pojawia się komunikat "błędny login lub hasło". Przypomnienie hasła też nie działa, bo żadnego maila dotąd nie dostałem. Próbowałem przez operę, firefoxa.
Rarewaves wysyła zamówienie w częściach? Bo zdawało mi się, że razem wszystko. Pytam, bo już nie pamiętam, a ostatnio dostałem zamówienie w 2 paczkach i ostatni film pewnie będzie w 3ciej. To mnie trochę zdziwiło, bo wydawało mi się że wysyłają razem.
Idzie do zamiennik kolekcji Rockyego z Wielkiej Brytanii, ale wyslane oczywiście Fedexem, który przysłał mi właśnie na maila info, żebym przysyłał deklarację celną/wypełnienie deklaracji importera. Kojarzę, że ktoś już miał jakieś przygody z tym związane, pomożecie? Póki co nie zamierzam nic wysyłać, pierwszy raz coś takiego widzę.
Bede wdzieczny za pomoc, jesli ktos wie lub mial tami przypadek (napisalem do Fedexu, ale na razie cisza) - musze wypelnic i przeslac dokument Oswiadczenie importera i tam mam podac urzad i adres urzedu. Czy ktos wie o co chodzi?
Niewiele pomogę, ale miałem taki przypadek, dzwonili do mnie z granicy, że paczka czeka dla mnie, jest ponad 150 funtów i trzeba zapłacić cło, było źle napisane bo chodziło o 150 ale PLN. Porobiłem zdjęcia zamówienia, wysłałem i załatwiłem telefonicznie, wysłała, tyle, że zapłaciłem drugi raz VAT. A taką litanię dostałem:
"Zawiadamiamy, że na podstawie art. 15 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013r ustanawiającego unijny kodeks celny (wersja przekształcona Dz. Urz. UE L269 z dnia 10 października 2013 r. s. 1) w związku z prowadzonymi czynnościami kontrolnymi mającymi na celu ustalenie tożsamości oraz wartości celnej importowanego towaru, Naczelnik Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie wezwał Pocztę Polską S.A działającą jako przedstawiciela pośredniego do dostarczenia w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego wezwania, dokumentów potwierdzających rodzaj i wartość towaru(ów) oraz kosztu(ów) ich wysyłki i ubezpieczenia dla przesyłki posiadającej:
- numer nadawczy:
- pozycję księgi magazynowej numer:
- adresowanej do:
Niezbędne dokumenty i druki wymagane do odprawy celnej załączone są do tej wiadomości.
Należy zapoznać się z załączonymi dokumentami i zawartymi w nich informacjami a po ich wypełnieniu odesłać do Magazynu Celno-Pocztowego:
- na adres poczty elektronicznej: wer.war.olz.magazyn.warszawa@poczta-polska.pl odpowiadając na niniejszą wiadomość, lub
- korespondencyjnie na adres : Łączyny 8, 00-900 Warszawa
W korespondencji prosimy zawsze powoływać się na numer magazynowy WL0000
Niezastosowanie się do niniejszego wezwania zostanie potraktowane jako niedopełnienie formalności do objęcia towaru procedurą celną, co skutkuje odmową przyjęcia wniosku zgodnie z art. 12 ust. 2 zdanie 2 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/2447 oraz udzielenie zgłaszającemu/spedytorowi – Poczcie Polskiej S.A zgody na zwrot przesyłki do nadawcy poza obszar Unii Europejskiej.
Zgodnie z art. 15 ust. 1 Unijnego Kodeksu Celnego, na żądanie organu celnego i w określonym terminie każda osoba bezpośrednio lub pośrednio uczestnicząca w załatwianiu formalności celnych lub podlegająca kontrolom celnym dostarcza organom celnym wszelkie wymagane dokumenty i informacje w odpowiedniej formie, jak również udziela im wszelkiej pomocy niezbędnej do zakończenia tych formalności lub kontroli."
Ja miałem parę razy podobną sytuację, ale z Pocztą Polską, kiedy Zavvi wysyłało mi zamienniki uszkodzonych filmów i na deklaracji celnej wpisali wartość 0 (zero) funtów. Człowiek z PP nie rozumiał takiej wartości i domagał się informacji o rzeczywistej wartości przesyłki, wraz ze screenem z zamówienia.
Ponieważ tutaj masz zamiennik płyty, to może chodzić też o zerową wartość. Oczywiście poczekaj na odpowiedź z FedExu. Jeżeli będą chcieli podania wartości, to jakąś kwotę będziesz musiał im podać i zapłacisz od niej VAT.
21-05-2024, 23:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2024, 23:40 przez Redrum.)
(23-01-2024, 23:40)Redrum napisał(a): Fedex zażądał takich to dokumentów: oświadczenie o wrtości przedmiotu, pełnomocnictwo do działania, (te dwa druki mają przygotowane), potwierdzenie płatności i potwierdzenie transakcji internetowej.
Po pierwszym mailu ich olałem, ale dzisiaj dostałem ponownie wezwanie i ostrzeżenie, że zaczną naliczać opłatę za magazynowanie przesyłki, a po 5 dniach odeślą ją do nadawcy
(21-05-2024, 14:00)kulcikriu napisał(a): Idzie do zamiennik kolekcji Rockyego z Wielkiej Brytanii, ale wyslane oczywiście Fedexem, który przysłał mi właśnie na maila info, żebym przysyłał deklarację celną/wypełnienie deklaracji importera. Kojarzę, że ktoś już miał jakieś przygody z tym związane, pomożecie? Póki co nie zamierzam nic wysyłać, pierwszy raz coś takiego widzę.
Tak ja miałem podobny problem z Fedexem. Wyślij im te papiery, bo przesyłki nie otrzymasz. Po wysłaniu deklaracji paczka dotarła na drugi dzień bez dodatkowych opłat.
Musisz te dokumenty wypełnić, wydrukować i podpisać. Następnie skany lub zdjęcia wysłać na podanego maila.
Tak wyglądał mój opis zawartości:
"Film Blu-ray UHD "eXistenZ" wydany przez firmę amerykańską - Vinegar Syndrome. Przeznaczony do domowej kolekcji i prywatnego odtwarzania. Płyta wykonana z plastiku, opakowanie papierowo/plastikowe."
Dzięki za porady!
Tak, zamierzam wysłać, u mnie tylko jest ten problem, że to darmowe zamienniki, więc nie jestem w stanie wysłać żadnych dokumentów zakupu, no i mam problem z wypełnieniem oświadczenia importera, gdyż większości danych nie posiadam (wartości przedmiotu, danych urzędu, jakich wymagają, nawet numeru przesyłki! - jedyny mail jaki otrzymałem to od urzędu celnego). Napisałem już maila w tej sprawie i walczę z nimi, żeby przysłali mi instrukcję, co mam w tym przypadku zrobić, żeby nikt się do mnie nie przyczepił.