Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (450): « Wstecz 1 ... 437 438 439 440 441 ... 450 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,034
Reputacja: 61

#4,381
31-05-2026, 15:01
(30-05-2026, 08:55)Mister Tadeo napisał(a):  Z zamówienia wysłanego 1 maja dotarły 4 filmy (w tym jeden dopiero 27), a na piąty nadal czekam. Napisałem w czwartek do rarewaves i mam czekać 7 dni roboczych. Może przyjdzie, jak nie będę się przypominać. Dodam, że pierwszy raz spotkała mnie taka sytuacja. Zazwyczaj przesyłki dochodziły po 2 tygodniach.
Sa jakies problemy, u mnie po miesiacu oczekiwania, wyslali mi ponownie, teraz mija 14 dni jak czekam na ta ponownie wyslana plyte.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 770

#4,382
01-07-2026, 09:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2026, 09:19 przez misfit.)
Mamy 1 lipca i z tego co widzę, przynajmniej na Amazonach spoza UE, spełnia się najgorszy scenariusz i dodatkowe opłaty celne są naliczane od każdego filmu w zamówieniu.
Jak to wygląda w praktyce? Np. na Amazon UK za każdy dodany film doliczane jest £3.17 opłat celnych, czyli w stosunku do zamówienia z wczoraj trzech filmów, dziś jest ok. £9.50 drożej.

Wczoraj:
[Obrazek: p7BeMGG.png]

Dziś (dokładnie ta sama cena filmów jak wczoraj):
[Obrazek: euO8pwg.png]

Jednak jeśli zamawiamy kilka sztuk tego samego filmu, wtedy opłata jest stała £3.17, więc jeśli tak zostanie to zamówienia grupowe moga cieszyć się większą popularnością w niedługiej przyszłości Wink

Na rarewaves póki co nie widzę aby przy checkoucie coś było dodatkowo dodawane, ale zgaduję, że listonosz się o swoje upomni. Jak ktoś trafi na combo opłata celna 3 eur + haracz dla pp 11,50 zł, niech da znać koniecznie Big Grin

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 597
Reputacja: 53

#4,383
01-07-2026, 09:34
"Promocja" 3 za 90 Big Grin

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#4,384
01-07-2026, 09:53
BTW kilka tygodni temu pytałem naszą sztuczną inteligencję co będzie od 1 lipca przy dokładnie takim scenariuszu i dostałem taką odpowiedź:

[Obrazek: A5cozG6.png]

Jak widać rzeczywistość jest dużo bardziej brutalna.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

#4,385
01-07-2026, 09:58
Gemini tak uzasadnia politykę Amazona:

Wynika to z trzech konkretnych powodów:

1. Różne kody kreskowe (ASIN) to dla Amazonu inne towary
Nawet jeśli dla Ciebie i dla urzędnika celnego trzy filmy Blu-ray to dokładnie ta sama kategoria („płyty wideo”), to w bazie danych Amazonu każdy film ma swój własny unikalny numer identyfikacyjny (ASIN/EAN) oraz fizyczną lokalizację w magazynie. System pakujący i generujący deklaracje celne traktuje każdą unikalną pozycję w koszyku jako osobny artykuł. Ponieważ przepisy weszły w życie dosłownie przed chwilą (1 lipca), systemy IT platform handlowych nie są jeszcze w 100% zoptymalizowane pod kątem grupowania różnych tytułów filmowych pod jeden unijny kod taryfowy w momencie symulacji koszyka.

2. Ryzyko rozbicia zamówienia na kilka paczek
Kupując 3 różne filmy na Amazon.co.uk, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie leżą one na tej samej półce w jednym magazynie. Amazon bardzo często dzieli jedno zamówienie na dwie lub trzy niezależne paczki wysyłane z różnych centrów logistycznych.
Gdyby Amazon naliczył Ci jedno cło ryczałtowe (3 euro), a potem wysłał filmy w trzech osobnych paczkach, na granicy każda z nich zostałaby objęta opłatą 3 euro.
Amazon musiałby wtedy dopłacić brakujące 6 euro z własnej kieszeni, ponieważ w modelu IOSS to platforma bierze na siebie pełną odpowiedzialność finansową za odprawę.

3. Konstrukcja unijnego systemu IOSS
Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej, platformy działające w systemie IOSS (czyli pobierające opłaty celno-podatkowe już w momencie płatności) muszą zagwarantować, że towar przejdzie przez granicę bez żadnych zakłóceń. Wprowadzony właśnie mechanizm ryczałtu 3 euro nakłada obowiązek rozliczenia cła na sprzedawcę. Amazon, konstruując swój kalkulator opłat (Import Fees Deposit), woli zabezpieczyć maksymalną możliwą kwotę.
Co z nadpłatą? Amazon ma bardzo sztywną, ale uczciwą politykę dotyczącą depozytów celnych (Import Fees Deposit). Jeśli ostatecznie Twoje filmy zostaną spakowane do jednego kartonu, a agencja celna obsługująca Amazon w Polsce odprawi je jako jedną pozycję i realnie zapłaci urzędowi tylko 3 euro, Amazon ma obowiązek zwrócić Ci nadwyżkę na kartę płatniczą. Taki zwrot następuje zazwyczaj automatycznie w ciągu 60 dni od dostawy.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,713
Reputacja: 172

#4,386
01-07-2026, 10:22
A ja tak uzasadniam tę politykę:

[Obrazek: a25cd99a00c6202728de4e0b41250876.gif]

To jest nic innego, jak tylko po to, by łoić jeszcze bardziej kasę z plebsu.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 683
Reputacja: 11

#4,387
01-07-2026, 10:53
Wkurzające, że dla produktów, które mają "Country of origin: ‎Poland" również pobierają opłatę.
Może niedługo to ogarną, bo jeśli europejscy klienci do każdego filmu będą musieli 3 euro dopłacać, to ich biznes to odczuje.
Na początku IOSS też chyba nie wszystko działało, jak powinno.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,131
Reputacja: 103

#4,388
01-07-2026, 10:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2026, 10:57 przez paniron.)
(01-07-2026, 09:19)misfit napisał(a):  Na rarewaves póki co nie widzę aby przy checkoucie coś było dodatkowo dodawane, ale zgaduję, że listonosz się o swoje upomni.

Gdzies czytalem, ze ludzie zauwazyli, ze czesc asortymentu na rarewaves podskoczyla o 3 euro, albo cos kolo tego.

(01-07-2026, 10:53)slavekg napisał(a):  Wkurzające, że dla produktów, które mają "Country of origin: ‎Poland"
Podejrzewam, ze te plyty tloczone sa w Polsce i dlatego tak jest napisane.
Na angielskim amazonie tytuly od Arrow, czy 88 films maja country of origin Czechy albo Polske, no ale wysylka jest z UK jednak...

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,068
Reputacja: 81

#4,389
01-07-2026, 11:30
Ciekawe czy box JC wysłany z Rarewaves w połowie czerwca też zostanie objęty tym podatkiem? Logika podpowiada, że nie powiniem, ale moje oczy niejedno już widziały, także jakby co nastawiam się na jakiś haracz.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#4,390
01-07-2026, 11:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2026, 11:57 przez misfit.)
Rarewaves kombinuje z tymi Austriami, Szwecjami, itd. więc sam jestem ciekawy jak to będzie w praktyce. Na logikę, skoro ostatnimi czasy rzadko kiedy trzeba było płacić haracz 11,50 dla PP, to przesyłki musiały być traktowane jako wysłane z magazynów w UE, więc w takim wypadku i tych dodatkowych opłat celnych 3 EUR powinniśmy uniknąć. Ale czas pokaże jak to będzie w rzeczywistości czy coś się w tej kwestii nie pozmieniało.

(01-07-2026, 10:57)paniron napisał(a):  Gdzies czytalem, ze ludzie zauwazyli, ze czesc asortymentu na rarewaves podskoczyla o 3 euro, albo cos kolo tego.

Sprawdziłem ceny czterech filmów, które zamawiałem kilka dni temu - dziś jest ta sama cena, przy checkoucie łączna kwota bez zmian.

Odpowiedz
Strony (450): « Wstecz 1 ... 437 438 439 440 441 ... 450 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku