02-08-2021, 18:20
Oni na poczcie w ogóle wiedzą co to jest system IOSS i sklepy z nim powiązane ? Czy trzeba im to wytłumaczyć składając pisemną reklamację i ile trzeba czekać na jej rozpatrzenie ?
Unboxing >> YouTube
|
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
|
|
02-08-2021, 18:20
Oni na poczcie w ogóle wiedzą co to jest system IOSS i sklepy z nim powiązane ? Czy trzeba im to wytłumaczyć składając pisemną reklamację i ile trzeba czekać na jej rozpatrzenie ?
Unboxing >> YouTube
Nie czekaj tylko pobierz z ich strony emonitoringu po wpisaniu nr przesyłki, po kilku dniach od dostarczenia (podali termin od 4 do 20 dni). Nazywa się to "poświadczone zgłoszenie" i jest naliczane przez urząd celno-skarbowy. 8,5 zł pobiera PP obligatoryjnie od każdej przesyłki spoza UE za zgłoszenie. Poczta umywa ręce od VATu i kieruje do skarbówki. Tam się odbiłem i zrezygnowałem. Sam znaczek IOSS przwdopodobnie nic nie daje - musi być numer płatnika IOSS albo faktury IOSS, który potwierdzi że wysyłający opłacił nasz VAT. Malena dotarła do mnie z Korei bez dodatkowych opłat. Dostarczył DPD.
U mnie po prawie dwóch tygodniach wciąż tego nie ma do pobrania. Opłata 8,50 zł za przesyłkę, w której już opłacono wszelkie należności przy złożeniu zamówienia to złodziejstwo w najczystszej postaci. Kurierzy w takiej sytuacji opłat nie pobierają. Podobnie państwowe przedsiębiorstwa pocztowe w cywilizowanych krajach... Ale z tym niestety nic się nie zrobi. Vatu jednak nie odpuszczę. Fakturę z zapłaconym vacikiem mam już od rarewaves.
03-08-2021, 09:44
Dotarl do mnie wreszcie Space Jam ToC od Zavvi. Oczywiscie oplata celna 44 zl plus oplata pocztowa. To moje ostatnie zamowienie od zavvi i chyba w ogole w uk.
03-08-2021, 10:21
Dlaczego? Przecież zamawiając z brytyjskiego amazonu nie masz żadnych opłat.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
03-08-2021, 12:05
Jak są pakowane filmy zakupione na smyk.pl, w bezpieczny sposób czyli pudełko kartonowe plus folia bąbelkowa czy tylko jakaś zwykła koperta i wszystko lata w środku?
03-08-2021, 12:27
(03-08-2021, 12:05)yonyx napisał(a): Jak są pakowane filmy zakupione na smyk.pl, w bezpieczny sposób czyli pudełko kartonowe plus folia bąbelkowa czy tylko jakaś zwykła koperta i wszystko lata w środku?Jest karton
03-08-2021, 13:19
(03-08-2021, 10:21)Mierzwiak napisał(a): Dlaczego? Przecież zamawiając z brytyjskiego amazonu nie masz żadnych opłat. Nom, tylko spróbuj teraz coś zamówić z brytyjskiego, zwłaszcza nowości.
03-08-2021, 15:08
Szanowna w D. kopana Poczta Polska przeszła dziś samą siebie, choć miałem nadzieję, że odrobiną zwykłej kultury nadal obowiązuje. ![]() Nie dość, że bezczelnie wleźli do paczki od d.py strony, ![]() Przy okazji niszcząc przedmiot kolekcjonerski, to jeszcze wymyślili sobie wartość, chociaż na paczce: ![]() O funtów. I kazali sobie jeszcze zapłacić za usługę. Wątpliwa przyjemność kosztowała dodatkowe 32,5PLN. Ktoś wie komu mogę w tej sytuacji podziękować? |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |