Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (327): « Wstecz 1 ... 313 314 315 316 317 ... 327 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,828
Reputacja: 415

#3,141
08-09-2022, 09:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2022, 09:48 przez misfit.)
(08-09-2022, 09:15)pmmazz napisał(a):  Nie wiem czy zarejestrowałeś, że UK wystrzeliło się jakiś czas temu z EU, tu nie ma teraz stosowania korekty VAT jak w innych Amazonach z EU, tylko masz doliczone wszelkie opłaty celno-skarbowe należne dla przesyłki spoza EU do EU, tylko naliczone przez Amazon, dzięki czemu nie ściga Cię Izba Skarbowa i Celnicy, a także poczta nie obciąża Cię opłatą za tzw. Elektroniczne zgłoszenie celne w wysokości 8.50pln.

Oczywiście, że Amazon UK stosuje korektę VAT przy checkoucie (różnica pomiędzy UK i PL VAT) i odbywa się to na podobnej zasadzie w innych Amazonach z EU. Ale raczej nie skumałeś tego o czym wyżej pisałem, więc tym razem spróbuję w formie obrazkowej. Co prawda Henry teraz poszedł do góry (£29.99), ale nie zmienia to postaci rzeczy bo wciąż VATjest naliczany nieprawidłowo dla tego produktu (i możliwe, że też dla innych).

Więc:
[Obrazek: ekldK4R.png]

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B09RFXDFZ9

Cena brutto: £29.99, czyli cena netto bez UK VAT to £24.99.
£24.99 + 23% VAT = £30,74. I tyle Amazon powinien za niego skasować (+ koszty wysyłki) od osoby kupującej pod adres PL. A chce £34,16...

Inny przypadek, z identyczną ceną produktu (£29.99).
[Obrazek: gF0mRbV.png]

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0B8BBH2VR

Tutaj jak widać VAT jest naliczany prawidłowo.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 3,156
Reputacja: 76

#3,142
13-09-2022, 12:21
(12-09-2022, 08:36)marioking napisał(a):  Pare razy zamawiałem na co.uk i było ok... dzis dam aktualizacje bo niby ma przyjsc Ryan Collection 4k... chociaz właśnie śledzenie nie do końca potwierdza... zobaczymy czy dotrze i w jakim stanie.

Tak, ewidentnie jest znowu jakiś problem. Moje zamówienie z 4.09 podzielili między UPS i DPD i w obu przypadkach śledzenie nagle się urywa na zeszłym tygodniu, nawet na stronach dostawców. W jednym przypadku opisy wyglądają tak jakby paczka już dotarła do kraju, ale poza tym cisza. Pozostaje trzymanie się ustalonych dat, które są nieco z anuska.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 852
Reputacja: 61

#3,143
13-09-2022, 12:59
Ja na szczęście wręcz przeciwnie. 4.09. (niedziela) zamówiłem 3 filmy a 8.09. już miałem wszystkie w domu w jednej paczce (DPD). Oczywiście zapakowane ze zwykłą, amazonową starannością, ale wszystko doszło w całości.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,828
Reputacja: 415

#3,144
13-09-2022, 13:19
Mi przesyłka z amazon.it wsiąkła, tzn. pierwsze zamówienie przyszło uszkodzone, wysłali jeszcze raz i od 22-08 jest info w emonitoringu, że otrzymano dane elektroniczne przesyłki (PP) i tak sobie do dziś stoi. Kasę już zwrócili.

Z rarewaves dostałem trzy przesyłki, z czego dwie znowu bez haraczu dla PP. Ciekawe na jakiej podstawie część przechodzi... pewnie papier, kamień, nożyce Wink

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,004
Reputacja: 37

#3,145
13-09-2022, 13:39
Wysłali już komuś filmy z promocji Criteriona z zavvi? Bo mi już jakiś czas wisi i nic. Może z tego powodu, że nie zmienił się status jednego filmu, ciągle jest "Processing".

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 3,156
Reputacja: 76

#3,146
14-09-2022, 13:06
(13-09-2022, 13:19)misfit napisał(a):  od 22-08 jest info w emonitoringu, że otrzymano dane elektroniczne przesyłki (PP) i tak sobie do dziś stoi.

No po obadaniu sprawy wychodzi na to, że mam podobnie, tj. wyznaczyli datę dostawy i obie przesyłki są jakby nadane, ale... nie wysłane jeszcze. WTF?
Już pomijam fakt, że kontakt z tymi firmami to jest teraz kosmos - najdalej doszedłem do bota xD

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 329
Reputacja: 29

#3,147
18-09-2022, 20:03
Mam takie pytanie: ktoś kupował coś w ostatnim czasie z Ebaya UK? Wylicytowałem film, specjalnie wybrałem taki ze zwykłą przesyłką a nie tym międzynarodowym programem gdzie naliczają coś jakby sporo więcej niż ten VAT powinien wynosić, myślałem, że te sprawy VAT-owe będę mógł sobie na spokojnie załatwić z pocztą. Chciałem zapłacić, a tu widzę, że mimo wszystko VAT muszę zapłacić przy tej okazji, wprawdzie naliczony uczciwie co do kwoty, ale w Polsce będą pewnie chcieli go naliczyć jeszcze raz... Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

Odpowiedz
Offline er345y
Nowy użytkownik
Liczba postów: 23
Reputacja: 1

#3,148
19-09-2022, 07:18
Tak, dwukrotnie naliczyli mi jeszcze raz wszystkie opłaty na poczcie i to były moje ostatnie zakupy tam. Ponadto nie otrzymałem żadnego wsparcia. I szczerze to przy Amazonie już zdążyłem zapomnieć, że coś takiego jak ebay istnieje.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 305
Reputacja: 5

#3,149
19-09-2022, 09:28
Dość często kupuję na eBay UK. eBay zawsze nalicza VAT podczas płatności, niezależnie od formy przesyłki - bo takie są przepisy. Problem pojawia się pdczas odprawy celnej w Polsce - i mam tu zdecydowanie negatywne doświadczenia - VAT jest ponownie naliczony do zapłaty.
Ryzyko tego możesz zmniejszyć prosząc nadawcę, żeby na przesyłce umieścił informację o zapłaceniu VAT-u i numer IOSS eBay-a. Czasem to wystarcza, ale częściej mimo to VAT naliczają.
Ale nie wszystko stracone, od decyzji celników można się odwołać - trzeba wysłać do nich pismo z udokumentowaniem, że VAT został już zapłacony (fakturę z eBay). Ale uwaga: w formie papierowej z własnoręcznym podpisem, inaczej odrzucą wniosek. Jeszcze tej ścieżki nie sprawdziłem, bo zbieram kilka przesyłek.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 329
Reputacja: 29

#3,150
19-09-2022, 14:30
(19-09-2022, 07:18)er345y napisał(a):  Tak, dwukrotnie naliczyli mi jeszcze raz wszystkie opłaty na poczcie i to były moje ostatnie zakupy tam. Ponadto nie otrzymałem żadnego wsparcia. I szczerze to przy Amazonie już zdążyłem zapomnieć, że coś takiego jak ebay istnieje.

Dzięki, ostatnio tam kupowałem w styczniu 2021, więc trochę jestem nie na bieżąco, też ostatnio przerzuciłem się na Amazon, ewentualnie Rarewaves czy Zavvi, ale w tym wypadku nie było takiej możliwości bo to było wydanie OOP.

(19-09-2022, 09:28)slavekg napisał(a):  Dość często kupuję na eBay UK. eBay zawsze nalicza VAT podczas płatności, niezależnie od formy przesyłki - bo takie są przepisy. Problem pojawia się pdczas odprawy celnej w Polsce - i mam tu zdecydowanie negatywne doświadczenia - VAT jest ponownie naliczony do zapłaty.
Ryzyko tego możesz zmniejszyć prosząc nadawcę, żeby na przesyłce umieścił informację o zapłaceniu VAT-u i numer IOSS eBay-a. Czasem to wystarcza, ale częściej mimo to VAT naliczają.
Ale nie wszystko stracone, od decyzji celników można się odwołać - trzeba wysłać do nich pismo z udokumentowaniem, że VAT został już zapłacony (fakturę z eBay). Ale uwaga: w formie papierowej z własnoręcznym podpisem, inaczej odrzucą wniosek. Jeszcze tej ścieżki nie sprawdziłem, bo zbieram kilka przesyłek.

Bardzo dziękuję, o odwoływaniu się od decyzji celników nie pomyślałem, bo brzmi to trochę mało realistycznie. Wink Widziałem, że jest też możliwość odwołania się do Ebaya o zwrot podatku poprzez ten formularz: https://ocsnext.ebay.co.uk/ocs/mudcwf?deptName=CollectRemitRefund tylko nie wiem, jaki dowód nadpłaty by ich zadowolił... Próbowałeś może tego rozwiązania?

Odpowiedz
Strony (327): « Wstecz 1 ... 313 314 315 316 317 ... 327 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   9 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku