Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Służby Specjalne

Opcje tematu
Służby Specjalne
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec
Liczba postów: 291
Reputacja: 0

07-10-2014, 13:17
Kolejny film Patryka Vegi, który jako reżyser miał wzloty (film i serial Pitbull) i upadki (Ciacho, a fuj!). Z tym filmem wiązałem duże nadzieje, zawiera ciekawą historię – upadek Wojksowych Służb Informacyjnych, jego metody działania, często niezgodne z prawem – oraz prywatne życie oficerów wywiadu i kontrwywiadu.

Vega słynie z tego, że bardzo rzetelnie zbiera materiały do filmów, przez wiele lat pracował z policjantami w Wydziału Zabójstw Komendy Stołecznej Policji co zaowocowało serialem dokumentalnym „Prawdziwe Psy (polecam!!), a potem jego fabularnym odpowiednikiem czyli filmem i serialem Pitbull. W filmie Służby Specjalne znalazła się nawet mała rola dla jednego z głównych bohaterów Prawdziwych Psów – niestety nieżyjącego już - Sławka Opali (nawiasem mówiąc – świetny człowiek, który zamiłowanie do pracy przedkładał ponad wszystko, tzw. „prawdziwy pies”). Reżyser chwalił się również, że do najnowszego filmu przygotowywał się trzy lata.

Film zapewne w niektórych środowiskach wywoła lub wywołał małą burzę – widzimy tutaj „zrobienie samobójstwa” Lepperowi oraz śmierć Barbary Blidy, która również zginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, a w filmie miała w tym udział oficer ABW. A to tylko niektóre przypadki działań WSI (lub tym co po tej służbie się ostało), które zostały zawarte w filmie – oczywiście nie pada w nim żadne nazwisko i wszelka zbieżność zdarzeń jest przypadkowa Wink

Ciężko jest mi ocenić ten film a Vega tylko powiela swoje schematy z poprzednich produkcji. Jest świetny pomysł na fabułę, sporo znanych aktorów i sporo elementów, które irytowały mnie w poprzednich filmach Vegi – multum drugo i trzecioplanowych aktorów, których reżyser wziął chyba z ulicy (lub to jacyś byli policjanci, którym załatwił fuchę), słaby i chaotyczny montaż, opisowe wstawki (tłumaczenie slangu służb w wielu momentach nagminne, że ciężko było się połapać), no i warstwa dźwiękowa, niektórych aktorów w niektórych scenach bardzo ciężko zrozumieć (to samo było z Grabowskim w Pitbullu, który – swoją drogą - w najnowszym filmie ma też całkiem sympatyczną rolę). Najbardziej irytującą postacią w filmie była ta grana przez Kamilę Baar – jak obejrzycie to zobaczycie dlaczego Wink Przez cały seans miałem też wrażenie, że Vega chciał pokazać jak najwięcej i wyszedł taki zlepek scen, w niektórych momentach bardzo chaotyczny.

Plusem filmu jest na pewno odważny temat jakimi są Służby Specjalnie i sięganie do jego najgorszych odmętów, pokazanie życia prywatnego oficerów i problemów z jakim muszą się zmagać, aktorstwo głownych bohaterów też na dobrym poziomie. Najlepszy oczywiście – Janusz Chabior – były UB-ek i kawał sk*****yna, a jednak da się lubić.

Nie wiem jak mam ocenić ten film, na pewno jest odważny, ciekawy i kontrowersyjny, szkoda tylko, że warstwa techniczna kuleje.

Ode mnie takie 6-7/10. Polecam obejrzeć, ale niekoniecznie w kinie Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline islandclaws
Nowy użytkownik
Liczba postów: 39
Reputacja: 1

10-10-2014, 14:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2014, 14:36 przez islandclaws.)
jako nie dałn oceniam film jako film, a nie jako dokument, a ten wypada świetnie, z życiowymi już chyba rolami Chabiora i Bołądziowej. nawet sceny komediowe, których nie brakowało, są rzeczywiście komediowe i nie irytują. polskie kino ma się dobrze, a 2014 jest pod tym względem najlepszy od lat
9/10

Odpowiedz
Online frantic85
Użytkownik
Liczba postów: 234
Reputacja: 3

21-02-2015, 22:16
"Służby specjalne" na DVD w cenie 29,99 zł w poniedziałek (23 lutego 2015 roku) w dwutygodniku Gala

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

21-02-2015, 22:35
(10-10-2014, 14:28)islandclaws napisał(a):  polskie kino ma się dobrze

No to popłynąłeś Big Grin Co z tego, że na rok znajdzie się się jeden czy dwa przyzwoite filmy (tak, przyzwoite z bardzo nielicznymi wyjątkami), skoro nadal wszystko przykrywa warstwa gównianych komedii romantycznych i filmów pseudo-historycznych robionych na jedno kopyto przy zmianie scenerii i ubrania tych samych aktorów w inne ciuszki.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

21-02-2015, 23:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2015, 23:42 przez Szczepan600.)
Służby specjalne to dla mnie średniak... jednakże też uważam, że kino Polskie podnosi swoje loty i tak... ma się dobrze. Wystarczy spojrzeć gdzieś poza to co w multipleksach (czyli te gówniane komedie itp.) i zawsze coś się znajdzie. Nasz kraj nie produkuje też tak dużo filmów by zalewały nas hiciory, ale nie narzekam. W 2014 mieliśmy chociażby Jacka Stronga, Pod Mocnym Aniołem, całkiem ciekawe Hardkor Disko i duecik wojenny Miasto 44 i Powstanie Warszawskie. By było zabawniej niemal każdy z nich przeczy mojej teorii o multipleksach i właśnie tam mogliśmy je zobaczyć. Ludziom tez podobało się "Bogowie" (Pełne sale kinowe w całym kraju. Nawet małe wiejskie kina były pełne) czy wspomniane Służby. W 2013 była Papusza, Ida, Wałęsa, Drogówka, Układ Zamknięty, Onirica - Psie Pole, Chce się żyć i moim zdaniem rewelacyjna Jaskółka (standardowo najsłabsza dystrybucja, najlepszy film). Różnie można o tych produkcjach mówić... ale trzymają pewien poziom. 2012 to też kilka ciekawych pozycji... w tym Imagine.

Przyznam, że mamy problemy z obsadami... jednak nikt nie twierdzi, że jest idealnie :-). Dopóki nie przestaniemy odwalać takich castingów jak np. do Miasta 44 nie ma co liczyć na ciekawe twarze. Dojrzejemy.

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

07-06-2015, 14:44
Niedawno obejrzane i prawie zapomniane. Film w mojej ocenie sredni, wpisujacy sie w nurt kina "na faktach", jak "Uklad zamkniety", ale poziomem mocno od niego odstajacy. Chociaz scena z GHB byla swietna.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku