Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Sony UBP-X800 i nie tylko

Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Opcje tematu
Sony UBP-X800 i nie tylko
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,551
Reputacja: 713

03-01-2023, 17:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 17:20 przez misfit.)
Nie znam źródłowego posta i w czym konkretnie mają te opcje pomagać (na problemy z BD-100 przy zmianie warstwy na pewno nie pomogą), ale ustawienie "cinema conversion mode" na video jest tak głupie, że aż szkoda gadać.
Darasowi i tak się nie przydadzą te fotki bo on jedzie na 1080p i robi konwersje HDR do SDR.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 223
Reputacja: 14

03-01-2023, 18:03
Ja tylko dorzucę od siebie, że mam swój odtwarzacz trochę ponad rok i tylko raz miałem taką zwiechę, bodajże na Diunie. Po ponownym odpaleniu nie było już problemu, ale trochę mnie tą dyskusją postraszyliście.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-01-2023, 18:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 18:49 przez misfit.)
Przy okazji sprawdźcie na swoich odtwarzaczach UHD i wyświetlaczach Sony w jaki sposób można wyłączyć z automatu zaaplikowanego DNR (głupota).

W odtwarzaczach opcję tryb jakości obrazu należy koniecznie ustawić na "Bezpośrednie". Tylko w ten sposób można całkowicie wyłączyć odszumianie z BD i DVD.

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik

03-01-2023, 19:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 19:46 przez Fitzer.)
Nie widzę takiej opcji w ustawieniach u siebie. Nie rzuciło mi się też w oczy podczas oglądania żeby były jakieś niepożądane efekty.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-01-2023, 19:49
W trakcie odtwarzania powinna być dostępna taka opcja.

[Obrazek: Nq3WUxR.jpg]

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik

03-01-2023, 21:00
Tak, zapomniałem o tym drugim menu ustawień, które jest dostępne tylko podczas odtwarzania jakiejś płyty. Zrobiłem sobie porównanie w pierwszym Terminatorze, gdzie jest dużo ziarna. Domyślnie miałem ustawione na "Auto" i przełączając na "Bezpośrednie" próbowałem dostrzec różnicę, ale bezskutecznie. Dwie opcje, albo obraz był wyświetlany prawidłowo albo DNR był na tyle subtelny, że moje oko nie było w stanie go wychwycić. Nie powiem, że jak przeczytałem twój komentarz to oblał mnie zimny pot Big Grin Będę oglądał na bezpośrednim dla świętego spokoju. Tak czy inaczej, wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na problem, bo nie zdawałem sobie nawet z tego sprawy.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

03-01-2023, 21:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 21:46 przez Daras.)
Misfit napisał:
Nie widzę za bardzo innej opcji, ale na pewno pomogłoby gdybyś napisał od której minuty wystąpił problem dla konkretnego filmu.

Niczego nie notowałem gdyż projekcja miała stanowić przyjemność. Jednak zamiast rozkoszy zgrzytały zęby. Teraz rozumiem swoją dentystkę, która kiedyś zagaiła: Może żona zauważyła, że podczas snu ściera Pan zęby? Wyglądają tak, jakby codziennie chrupały landrynki.
Teraz wszystko jasne. Darasowe kino domowe wpływa na podświadome czynności żuchwy oraz obecny stan faktyczny moich: siekaczy, kłów, przedtrzonowców oraz trzonowców.

U mnie problem wygląda trochę podobnie jak dyskutanta innego forum.

Cytat:
Mój UBP-X800 wiesza się na każdej płycie 4K mniej więcej na 75% czasu odtwarzania. Brak reakcji na próbę wyłączenia. Skutkuje wysunięcie z pilota tacki płyty i ponowne załadowanie. Odtwarzacz rozpoznaje poprzednią sesję i proponuje jej przywrócenie lub restart płyty. Wybor kontynuacji wznawia poprawne odtwarzanie od miejsca zawieszenia. Restart płyty powoduje ten sam problem - czasowo w okolicach poprzedniego zawieszenia, ale nigdy nie w tym samym miejscu. Mam wrażenie, że system pada na ruchliwych scenach z dużą liczbą szczegółów.

Usterka występuje od początku eksploatacji (sprzęt fabrycznie nowy). Po aktualizacji firmware do najnowszego - bez zmian.

https://community.sony.pl/t5/kino-domowe-odtwarzacze-i-projektory/bluray-4k-ubp-x800-ubp-x1000es/td-p/2395574/page/2

Doświadczenie podpowiada mi, że problem dotyczy „trudnych” płyt, jak np. tych od Universala. Na dokładkę siadający powoli laser nie pomaga wrodzonej wadzie produktów Sony. Podczas kolejnych projekcji zaopatrzę się w notatnik.
Przede mną najnowszy Bond od Universala. Kolejne zgrzytanie zębów przewiduję na sobotę.

Misfit napisał:
W trakcie odtwarzania powinna być dostępna taka opcja.

Wyprzedziłeś moją odpowiedź. Skąd takie zainteresowanie odtwarzaczami Sony? Smile

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-01-2023, 22:25
(03-01-2023, 21:36)Daras napisał(a):  Niczego nie notowałem gdyż projekcja miała stanowić przyjemność.

Ale możesz to sprawdzić po fakcie. Jak to zrobisz to daj znać Smile

(03-01-2023, 21:36)Daras napisał(a):  U mnie problem wygląda trochę podobnie jak dyskutanta innego forum.

Czy aby na pewno podobnie?

"Mój UBP-X800 wiesza się na każdej płycie 4K mniej więcej na 75% czasu odtwarzania."

(03-01-2023, 21:00)Fitzer napisał(a):  Zrobiłem sobie porównanie w pierwszym Terminatorze, gdzie jest dużo ziarna.

Sprawdź na czymś ze skanu 4K i z bardzo dobrą kompresją obrazu, np. Mulholland Drive od StudioCanal 2017.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

03-01-2023, 22:35
(03-01-2023, 22:25)misfit napisał(a):  
(03-01-2023, 21:36)Daras napisał(a):  U mnie problem wygląda trochę podobnie jak dyskutanta innego forum.

Czy aby na pewno podobnie?

"Mój UBP-X800 wiesza się na każdej płycie 4K mniej więcej na 75% czasu odtwarzania."

Oczywiście napisałem: wygląda trochę podobnie. No! Shy
Kolejna projekcja na pewno z notatnikiem. W takich sprawach dociekam, dociekam, dociekam...

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

04-01-2023, 09:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2023, 09:52 przez prodarek.)
(03-01-2023, 21:00)Fitzer napisał(a):  że moje oko nie było w stanie go wychwycić
Sprawdź na jakimś filmie który ma mocne "mrówki" w obrazie lub dvd, może z włączonym DN obraz spodoba ci się bardziej.  

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku