09-02-2019, 17:43
Jak widać, a zaraz dojdę do tego wyjaśnienia, chronologia świata "Star Trek" nie jest kompletna, tzn. nie jest oparta o wszystkie filmy i seriale, w tym aktualnie emitowane produkcje. I tak mojej wiedzy odnośnie tej sagi nic to nie mówi, na stronie internetowej http://www.startrek.pl/chrono.php znalazłem informację, z której w kontekście historii "Star Treka", wynika, że ,,chronologia powstała w oparciu o seriale TOS, TNG, DS9 i Voy oraz filmy fabularne. W obecnej postaci chronologia 'urywa' się wraz z końcem szóstego sezonu DS9 i czwartego sezonu Voyagera. Nie obejmuje również żadnych wydarzeń z serialu Star Trek: Enterprise". Na wszystkie daty gwiezdne wszechświata "Star Treka"! Po krótkim przeanalizowaniu całej linii czasu w chronologii Sagi, znając moją wiedzę o tym Uniwersum, a jest ona skąpa i oparta głównie o informacje z mediów i pokraczną, słabą kolorystycznie i kiepską w kwestii ruchu postaci, animację z lat 1973-74, stwierdzam, że... nic nie wiem, mam mętlik w głowie i raczej zacznę moją prawdziwą przygodę ze "Star Trekiem" od "Star Trek: Seria Oryginalna (1966-69)".