12-07-2015, 21:04
(12-07-2015, 17:31)Teabing napisał(a): W BvS brakuje mi jednej rzeczy - sensu. Nadal nie rozumiem po co oni ze sobą walczą, jak np. w Civil war jest to całkiem uzasadniony spór pomiędzy Capem a Ironem to tu jest on bezsensowny.
Przecież w tym nowym zwiastunie jest pokazane jak na tacy o co lata
W wielkim skrócie chodzi o to, że eS ma wielką moc, jest niczym Bóg i według wielu stanowi ogromne zagrożenie. Gdyby w jakiś sposób stracił nad sobą kontrolę mógłby zniszczyć Gotham, czy też Metropolis (i pewnie nie tylko). Batek boi się, że to co stało się w Metropolis może się powtórzyć i zamierza przedsięwziąć atak zapobiegawczy, żeby do takiej sytuacji nigdy więcej nie doszło. W dodatku Superman walcząc z Zodem zniszczył budynek Wayna, w którym zginęli ludzie i być może ktoś mu bardzo bliski. Za to Bruce też obwinia Supermana. No i co też należy uwzględnić - eS zabił Zoda, więc skąd pewność, że nie zrobi czegoś podobnego ponownie? Batman uważa eSa za tego złego i moim zdaniem ma pełne prawo podjąć walkę. Z początku też to do mnie nie przemawiało, bo jednak w komiksie powody ich walki są zupełnie inne, ale teraz uważam, że nie jest to chybiony pomysł. W sumie można by powiedzieć, że jest prawie jak w komiksie z tym, że role tak jakby się odwróciły
To wszystko jest pokazane w zwiastunie i podane w oficjalnym opisie filmu. W dodatku nie wiemy jaką rolę odegra Lex. Moim zdaniem to on w jakiś sposób napuści Batka na eSa i odwrotnie. Lex w komiksach i nawet w kreskówkach był GENIUSZEM manipulacji i po wczorajszym zwiastunie odnoszę wrażenie, że taki właśnie będzie w tym filmie. I coś mi mówi, że ci żołnierze eSa to jego sprawka.
I tak na marginesie, jakoś nie mogę zrozumieć tych wszystkich zarzutów, że to eS zniszczył Metropolis. Przecież miasto zostało zniszczone przez maszynę terraformującą, którą wypuścił Zod. Ten wielki pusty plac, to zasługa tej maszyny, a nie eSa. Fakt, że oboje z Zodem starli się w mieście, ale gdzie indziej mieli to zrobić? Przecież Zod zaatakował miasto, logiczne, że to w nim musiała odbyć się walka skoro jedna część maszyny znajdowała się w środku Metropolis. I to że zginęli ludzie? W komiksach też ginęli, w kreskówkach również. W komiksach Marvela też tak się dzieje. W filmach nikt nie zwraca na to uwagi, bo się o tym nie mówi, uciekających ludzi się nie pokazuje, a luźne teksty pozwalają o tym zapomnieć. Jednak tam też musieli ginąć ludzie. Co jak co, ale nie uwierzę, że w ciągu zaledwie kilku minut ewakuowały się wszystkie budynki, czy też ulice. Ciekawe, że jak w "Green Lanternie" Parallax spopielił kilkoro ludzi, to jakoś wielkiego halo nie było
Przy starciu takich dwóch sił, musieli ucierpieć niewinni. MUSIELI. I bardzo mi się podoba to, że w BvS nie zaniedbano tego wątku i że w jakiś tam sposób eS poniesie konsekwencję swoich czynów.Po wczorajszym zwiastunie postanowiłem sobie, że do premiery filmu nie tykam njusów z nim związanych, głównie trailerów, ale sam nie wiem czy dam radę
Chcę iść do kina i być zaskoczonym. Widziałem Lexa i WW, więcej mi nie trzeba. Ciekawią mnie tylko 2 wątki - kryptonit i Zod. Tego pierwszego w MoS nie było więc jakim cudem znajdzie się tutaj? W dodatku Lex jest tym kamieniem zafascynowany, więc musi wiedzieć jak działa ona na eSa. to samo Batman. Snyder potwierdził, że Batek użyje kryptonitu w walce, więc też musi wiedzieć co i jak. Była też mowa, że kryptonit został wprowadzony do filmu w ciekwy sposób związany z poprzednią częścią. Na innych forach wyczytałem fajną spekulację - kryptonit pochodzi z naszej planety i został utworzony przez Modyfikator Światów. To w sumie miałoby sens biorąc pod uwagę, że maszyna ta miała zmienić Ziemię w Krypton. Działała jakiś kawałek czasu, więc możliwe, że część podłoża została zmieniona i stąd wziął się kryptonit. Ciekawi mnie ten wątek
No i ciało Zoda - czyżby plotki o Doomsdayu stworzonym z jego DNA były prawdziwe. Z jednej strony w kontynuacji musi być ktoś mocniejszy, żeby cała trójka bohaterów mogła z nim walczyć, ale z drugiej strony? Doomsday? Ten któy zabił Supermana? To powinien być przeciwnik na kolejny solowy film z eSem. Moim zdaniem dobry byłby Metallo o którym też była kiedyś mowa. Za 9 miesięcy wszystko będzie jasne