Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 3 4 5 6 7 ... 14 Dalej »

Terminator - seria

Strony (13): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 13 Dalej »

Opcje tematu
Terminator - seria
Offline Inuki
Stały bywalec
Liczba postów: 379
Reputacja: 10

16-07-2015, 21:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2015, 18:12 przez Inuki.)
"Terminator" skończył się na drugiej części, to wiadomo od dawna. Filmy Camerona były przemyślane, spójne i zrobione "z sercem", że tak to ujmę. Ja wprawdzie zawsze wolałem jedynkę od dwójki, bo zła wersja T-800 bardziej do mnie przemawia. Nie zmienia to faktu, że dwójka jest świetnym filmem. Część trzecia to już nie to, ale uważam, że klimat jakiś tam jest. Bardzo podobała mi się żeńska wersja terminatora i ogólny pomysł z wybuchem Dnia Sądu. Naprawdę, gdy siedziałem wtedy w kinie, nie spodziewałem się takiego zakończenia. Liczyłem, że znowu apokalipsa zostanie powstrzymana. I miło się zaskoczyłem :-) Największym minusem tego filmu jest dla mnie Connor i humor, który stoi na dużo niższym poziomie niż ten z dwójki. W przypadku "Ocalenia" cieszyłem się, że kontynuują akcję po armagedonie, ale mimo wszystko to nie było to. Osobiście uważam, że ten film nie wnosi nic do kanonu terminatora i tak jak @Gieferg napisał - jest filmem właściwie niepotrzebnym. Tylko, że fajnie się go ogląda :-P Dziur w scenariuszu sporo, na niektóre pytania nie dostaliśmy odpowiedzi, ale od czasu do czasu lubię go sobie przypomnieć.

Jeżeli zaś chodzi o "Genisys" to cóż - podobało mi się :-D Nie zrozumcie mnie źle. Zdaję sobie sprawę, że jest sporo dziur w scenariuszu i że ten film również nic nie wnosi, a wręcz przeciwnie - wszystko psuje, ale to wszystko było pokazane na trailerach i idąc na seans wiedziałem, że tak będzie. Byłem w pełni świadomy, że logiki w tym filmie nie będzie za grosz i nawet się na nią nie nastawiałem. No i w sumie dlatego nie przeżyłem żadnego zawodu. Dostałem powrót Arnolda, fajny film akcji typu "obejrzyj, zapomnij" i tyle. W przypadku takiego "Jurassic World" nastawiałem się na nie wiadomo jaki powrót klimatu jedynki i niestety, srogo się zawiodłem. Dlatego też w przypadku "Genisys" nie nastawiałem się na nic. Osobiście mam wrażenie, że uniwersum terminatorów ogarniał tylko Cameron. Reszta branży nie ma bladego pojęcia jak to wszystko dalej ciągnąć. Zakończenie dwójki było świetne i uważam, że jest to przykład filmu, który nie powinien być kontynuowany. Może gdyby Cameron się za to zabrał, to coś by z tego wyszło, ale też wątpię. Moim zdaniem przepis na dobry film z serii jest jeden - skupić się na czymś/kimś innym, a nie cały czas wałkować osobę Johna, Sary i T-800. Marzy mi się film w czasach prawdziwej wojny z terminatorami, wojny, która była pokazana na początku jedynki. Gdyby kontynuowali "Ocalenie" mogłoby być ciekawiej. Już nawet w komiksach całe uniwersum jest ciekawiej i sensownie kontynuowane. Taki "Alien vs. Predator vs. Terminator" ma więcej sensu niż "Genisys". Całkiem ciekawy był dla mnie też serial - "Kroniki Sary Connor", ale dla wielu przegadany i go zdjęli Undecided

No ale wracając do "Genisys"; podobała mi się Sara, Kyle, wizualna forma Johna - Terminatora, fajne wmontowanie jedynki, sceny akcji i CGI. Nie podobał mi się John (do gry aktorskiej nic nie mam, ale te blizny i ogólnie wygląd tego aktora nigdy do mnie nie przemawiał), Arnold (fajnie, że był, ale za dużo gadał i rzucał żartami - to była jakaś popierdółka, a nie T-800), T-1000 (bez komentarza), te całe zawirowania czasowe, zakończenie (wliczając rozmowę młodego Kyla ze starym; w ogóle to co, on tak sam w domu siedział?) i kilka niewykorzystanych wątków fabularnych. Muzyki w filmie nie uświadczyłem specjalnie, chociaż sam soundtrack jest naprawdę dobry pomimo, że słabo nawiązuje do poprzednich filmów. Bardzie pasowałby mi do "Transformerów".

Pamiętam jak Arnold przed premierą mówił, że cieszy się, że nie zagrał w takim gównie jakim było "Ocalenie". No więc jakby to powiedzieć Panie Były Gubernatorze - moim zdaniem oba filmy są na podobnym poziome z tym, że "Ocalenie" miało dodatkowo fajny klimat apokalipsy, więc oceniam je wyżej. Moja ocena "Genisys" to 4/6. Kupić kupię, ale na bank nie w pełnej cenie i nie za szybko :-P

PS. Czy wiecie coś o dodatkowej scenie końcowej? Czytałem gdzieś, że na końcu pokazana jest scena z ludzkim Skajnetem, żeby nie było tak różowo na końcu. Tylko, że u mnie nic takiego w kinie nie było Undecided Chyba, że po napisach to dali?

EDIT: Po namyśle dam tej części jednak 4, a nie 3 jak wcześniej. Zrobiłem sobie plusy i minusy "Genisys" i "Ocalenia" i wyszło mi po równo, więc jednak zdecyduję się na 4. Mój ranking "Terminatorów" wygląda tak - część 1 i 2 oceniam na mocne i twarde 6. Trójeczka to taka słaba 5 (gdyby nie świetna końcówka i Krysia, byłaby ocena niżej), a dwie ostatnie części na 4. Serial oceniam zaś na mocne 5. Animacji nie oglądałem.

http://komiksowyswiat.blogspot.com/
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline faccalto
Stały bywalec
Liczba postów: 289
Reputacja: 7

17-07-2015, 10:20
Zgodzę się z Tobą, że przyszli twórcy serii mogliby pójść po rozum do głowy i odpuścić wreszcie wątek Sary Connor i jej ochroniarza T-800 (bo przecież Arnold nie będzie grał wiecznie), przenosząc historię na inne postacie, tworząc w ten sposób duże spójne uniwersum. Bo wątpię, żeby brakowało im pomysłów na rozbudowę świata wojny między ludźmi na Skynetem. Najlepiej kontynuować wątek apokalipsy, albo jak już tak bardzo chcą się wciąż cofać w czasie to np. czemu nie zabiją rodziców Sary przed jej narodzinami Tongue Jak kto woli....

Jak widać możliwości jest wiele, ale przy "Genisys" producenci wybrali najgorszą z możliwych dróg komplikując sobie fabularnie kolejne części oraz utrudniając widzom czytelny odbiór filmu.

: SuperDry : Tommy Hilfiger : Levis : Converse : [SKLEP]

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

17-07-2015, 11:14
Próbowali odejśc od schematu przy okazji Salvation i film nie wyrobił finansowo, teraz jesteśmy skazani na kolejne wariacje schematu z wysłanym w przeszłośc terminatorem Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

17-07-2015, 15:06
(17-07-2015, 10:20)faccalto napisał(a):  Zgodzę się z Tobą, że przyszli twórcy serii mogliby pójść po rozum do głowy [...] tworząc w ten sposób duże spójne uniwersum.

Szansę na stworzenie dużego i spójnego uniwersum zaprzepaszczono wraz z częścią numer 3, w której jak wszyscy dobrze wiemy, przyszłość zostaje zmieniona (choć oczywiście trudno wyrokować, w którą stronę) wraz z zabójstwem podwładnych Connora. Poza tym w ogóle nie pofatygowano się z wyjaśnieniem genezy wysłania w przeszłość T-1000 z drugiej części (jak dla mnie ultimate badass całej serii), tak różnego od T-800. Zamiast tego dano trzeciego terminatora będącego w jakimś tam stopniu hybrydą dwóch poprzednich.

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

17-07-2015, 21:47
Cytat:Szansę na stworzenie dużego i spójnego uniwersum zaprzepaszczono wraz z częścią numer 3, w której jak wszyscy dobrze wiemy, przyszłość zostaje zmieniona

To akurat zasługa części DRUGIEJ, w której przyszłość została zmieniona wraz z rozwaleniem Cyberdyne, śmiercią Dysona i likwidacją chipa. Od tego momentu nic w tej serii nie trzyma się kupy.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

03-02-2016, 22:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2016, 22:48 przez Sokal.)
W kinie nie byłem. Kupiłem steelbooka (niezbyt ładny) i właśnie zaliczylem pierwszy seans (3d). Zanim to się jednak stało, od wczoraj pogonilem z maratonem 1-4 (wszystko na bd z polskiej dystrybucji). Fanem serii nigdy jakoś nie zostałem, ale musiałem sobie przypomnieć co i jak, bo spodziewałem się, że piątka pozamiata :-) i...?

Stałem się właśnie fanem części 1-4. Nie podejrzewalem, że sprawią mi te filmy tyle frajdy. Story, muzyka, humor w trójce, design i cgi w czwórce (Gief: na płycie jest wersja extended z kat. R - niewiele zmienia, ale zawsze coś). Uważam, że Terminatory lepiej zniosly próbę czasu, niż np. Obcy czy Star Wars. Może dlatego że dzieją się na ziemi. Whatever. Jak dla mnie bardzo dobre kino :-) mega pozytywne zaskoczenie.

A piątka? WOW!!! Co za shit?!? Jedyna jej zaleta to sklonienie mnie do zakupu i obejrzenia pierwszych 4 części...

Dla mnie to najgorszy film 2015. Szybcy 7 mniej mnie rozczarowali. Dlaczego Sara Connor wygląda jak utyta dwunastolatka? Kyla Reesa gra jeden z aktualnie najsłabszych aktorów? Fabuła zupełnie nie wciąga, jest nielogiczna i rzyga na poprzednie części? Brak mi słów żeby opisać jak mnie ten film zawiódł. Do tego 3d... masakra. 70% procent filmu jest ciemne, więc 3d niewiele wnosi. To znaczy wiele... szumów. Dobrze to wygląda tylko w szpitalu, na moście i w końcówce.

A co mi się podobało? JK Simmons. Kilkusekundowa scena z utworem Bad Boys. Kilka (KILKA TYLKO) tekstów Arniego. Design Connora po zmianie. Ostatnia scena walki i scena z helikopteramj. Czyli jakieś 5% filmu.

UNIKAĆ!!!

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

03-02-2016, 23:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2016, 23:11 przez Gieferg.)
Cytat: bo spodziewałem się, że piątka pozamiata

Na jakiej podstawie, że tak z ciekawości spytam?
Bo ja tak po zwiastunach jak i zarysach fabuły itd. spodziewałem się dziadostwa i dziadostwo dostałem z tym, że oceniam nie na 1, a na 3/10 ze względu na to, że podobał mi się początek (sceny w przyszłości), oraz sceny z młodym CGI-Arnoldem i T-1000. Reszta - łuuoojeezuu... słów szkoda.

Najsłabsze do tej pory Salvation, w zestawieniu z Genisys okazuje się całkiem przyzwoite Smile

Cytat:Uważam, że Terminatory lepiej zniosly próbę czasu, niż np. Obcy czy Star Wars.

Niż Star Wars - jak najbardziej. Niż Obcy - niekoniecznie.

Cytat: w czwórce (Gief: na płycie jest wersja extended z kat. R - niewiele zmienia, ale zawsze coś)

Skąd pomysł, że o tym nie wiem? Widziałem ją ze trzy razy. "Hardkorowa" scena mycia cycków rozwala Big Grin

Cytat:mega pozytywne zaskoczenie.

Dafuq? Zaskoczenie?

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor

03-02-2016, 23:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2016, 00:03 przez Sokal.)
Zaskoczenie, bo w głowie miałem inny obraz (wspomnienie) tej serii. Głupio to zabrzmi w ustach 36-latka ale... może musiałem dorosnąć ;-)

A że wypadł dziś lepiej, niż Obcy. Kwestia wspomnień właśnie. Kiedyś mi Terminatory nie podchodziły, a Obcy był jednym z filmów best ever. Po latach Obcy nie zawiódł, ale odebrałem go już na luzie. Odwieczna kwestia: wspomnienia vs. realia. Ale to inny temat.

Genisys - słabo. A będzie więcej (scena po napisach).

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

04-02-2016, 10:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2016, 11:20 przez Gieferg.)
Cytat:Genisys - słabo. A będzie więcej (scena po napisach).

Wątpię żeby to miało szybko nastąpić. Wyniki w USA marne (choć na świecie przyzwoite), recenzje marne, a datę premiery sequela właśnie zdjęto z rozpiski.
No i nawet jeśli będzie to sequelem Genisys nie jestem zainteresowany.

(03-02-2016, 23:58)Sokal napisał(a):  Odwieczna kwestia: wspomnienia vs. realia. Ale to inny temat.

Nie miałem okazji wracać do Terminatora czy obcego po latach bo nigdy się z nimi na dłużej nie rozstałem. Podejrzewam, że mam na koncie około pięćdziesiąt seansów T2 Big Grin

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor

04-02-2016, 10:44
Ja bym chciał więcej Terminatorow tylko od innej ekipy i z inną obsadą :-)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Strony (13): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 13 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku