Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Terminator - seria

Strony (97): « Wstecz 1 ... 90 91 92 93 94 ... 97 Dalej »

Opcje tematu
Terminator - seria
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

22-09-2024, 11:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2024, 11:29 przez Mierzwiak.)
Nic nowego, plotki i spekulacje o nowym wydaniu T2 zaczęły się jakiś dzień po tym jak światło dzienne ujrzał ten odziarniony kupsztal.

Równie dobrze nowe wydanie może być jeszcze gorsze, choć gdyby wrócili do skanów 4K i potraktowali je podobnie do The Abyss / Titanica to mogłoby wyjść z tego coś w miarę OK, ale nie spodziewam się tu cudów.

Osobna sprawa to rocznica przypadająca na 2026 rok, więc ewentualne wydanie w 2025 nie ma za bardzo sensu, ale to chyba znany z tego twitterowy profil zmyślający różne bzdury.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,580
Reputacja: 40

22-09-2024, 12:02
celowa zagrywka Wink robi szajs, ludzie kupują a on chwila, chwila bedą poprawki kupcie lepszą wersję Big Grin

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

22-09-2024, 12:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2024, 12:21 przez ILSA FAUST.)
Może też być taka sytuacja, że w planach jest BOX UHD całej serii T 1-6 a brakuje w UHD tylko T3 i przy okazji można poprawić T2 aby BOX miał szersze grono nabywców. To normalna tendencja, że takie BOX-y się pojawią prędzej czy później dla serii Terminator oraz Alien, bo to jest tak zwana "easy money" dla anali (czytaj Analityków hoływudu). To taka oczywista oczywistość, pytanie tylko kiedy?
Cameron nie przyzna się nigdy do swoich błędów, ale jeśli zrobi to ktoś inny w jego imieniu to pewnie raz jeszcze weźmie forsę za poprawienie T2. Jeśli woskowina będzie mniejsza i ziarno wróci to jesteśmy w domu Smile
Tym bardziej, że Cameron coraz częściej wspomina o własnoręcznym REBOOT serii gdzie AI będzie na pierwszym planie a nie Arnie. Wydaje mi się że już coś "podpisał" w tej kwestii, dlatego coraz częściej się wypowiada, ale może się skończyć jak zawsze, czyli utknie w pracy przy kolejnych Avatarach rozwijając gatunek kina familijnego.

No dobra, miałem zrobić ranking serii Terminator po ponownej projekcji całej serii jak przyjdzie T1 w UHD oraz Terminator Zero do tego, ale może będzie okazja do poprawienia za 2 m-ce, więc wrzucam kij w mrowisko:

(1) T2
(2) T1
(3) T3
(4) T4
(5) T6
(6) T5

Tutaj może się rozegrać walka na podium pomiędzy T1 a T2 Smile Przy czym jakość T1 w UHD w stosunku do T2 może mieć kluczowy wpływ na werdykt.
Także o odróżnieniu od innych fanów serii nie obrażam się na inne Terminatory z serii, także należę do grona osób, które uważają T3 za świetny film, bo tak jest naprawdę a Arnie z trumną na ramieniu wymiata Smile

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

29-10-2024, 12:26
W miniony weekend przypadały dwie rocznice - w sobotę 40-lecie kinowej premiery Terminatora, a w niedzielę mijało dokładnie 27 lat od premiery Terminatora 2 w polskiej telewizji (MegaHit na Polsacie). Oba wydarzenia uczciłem należycie zasiadając do kolejnych powtórek Wink

[Obrazek: 20241026-190424.jpg] [Obrazek: 20241026-190145.jpg] [Obrazek: 20241027-180811.jpg]

T1 tak jak poprzednio obejrzałem z płyty zapasowej, tylko temperaturę barw ustawiłem na "neutralny" zamiast "chłodny" (i już wiem, że od teraz tak to będę oglądał). Jakość obrazu: bez zarzutu! Fake-4K-upscal ze sztucznie wyostrzonymi elementami, które pierwotnie były nieostre bo po prostu tak je nakręcono, mnie nie interesuje. Dla silniejszej nostalgii włączyłem sobie audio z kasety Imperiala z 2003 roku (na drugim zdjęciu) i choć oglądałem film z tym lektorem wielokrotnie w latach 2003-2007, to jednak wolę ścieżkę, z którą poznałem arcydzieło Camerona z emisji TVP1 z końcówki lat 90. (w dodatku był to oryginalny miks sprzed przeróbki do 5.1).

Dzień później po raz pierwszy w całości obejrzałem T2: sanjuro_61 edition (z audio z Polsatu z 27 października 1997 Cool) - obraz miewa problemy, o których już wspominałem, ale koniec końców film prezentuje się ZNAKOMICIE, zdecydowanie lepiej niż na którymkolwiek z oficjalnych wydań jakie widziałem. Zostało mi jeszcze obejrzeć od deski do deski ten skan 35mm i podjąć ostateczną decyzję, która wersja wypada najlepiej.

Kilka spostrzeżeń po tych powtórkach:
- jest taka "słynna wpadka" w T1 - zaatakowany w alejce policjant odpowiada Reese'owi, że dzisiaj jest "12 maja, czwartek...", co nie zgadza się z faktyczną datą w kalendarzu. Wszędzie w sieci można znaleźć informację, iż wpadka ta wynikała z faktu, że film pierwotnie miał być kręcony w 1983, kiedy 12 maja naprawdę przypadał w czwartek, a nie jak w roku 1984 w sobotę... Ale to nie jest prawda, bo Sarah tego samego ranka melduje się w pracy odbijając kartę z napisem 5/14/84 Wink Oznacza to, że zestresowany sytuacją w jakiej się znalazł policjant pomylił się, Terminator i Kyle zostali przeniesieni w czasie do 14 maja 1984 roku, a ten w prawdziwym świecie przypadał w poniedziałek, nie w piątek (Ginger komentuje, że Stan Morsky zrobił Sarze świństwo "w piątkowy wieczór"). W roku 1983 czternasty maja przypadał w sobotę Wink Cameron po prostu często się mylił w datach pisząc swoje scenariusze (w T2 jest podobnie - John w bazie danych LAPD opisany jest jako dziesięciolatek urodzony 28 lutego 1985, czyli akcja filmu toczy się latem 1995 roku... ale wiek Sary i wiele tekstów Arnolda, gdy opowiada o przyszłych wydarzeniach świadczą o tym, że jest to lato 1994. Czemu? Cameron musiał to pisać z myślą: "film toczy się 10 lat po wydarzeniach z pierwszej części", ale przecież skoro John ma 10 lat, to T2 toczy się 11 lat po wydarzeniach z T1) Tongue
- w przypadku T2 również krąży po Internecie "słynna wpadka", jakoby w jednym ujęciu z Arnoldem kucającym na sunącym w kierunku huty ciągniku, brakowało doczepionej do niego cysterny. To oczywista bzdura - w słabej jakości DVD może i trudno było ją dostrzec, ale obejrzałem to ujęcie kilkukrotnie i cysterna zawsze jest na swoim miejscu!
- Dostrzegłem też ciekawą rzecz (mimo tylu lat, wciąż potrafię znaleźć w tych filmach coś, czego wcześniej nie widziałem) - w scenie na stacji benzynowej John przygląda się wielokrotnie przestrzelonej kurtce Terminatora, a w dalszej części filmu żadnych dziur na niej nie widać. Od zawsze zakładałem, że bohaterowie pewnie jakoś je pozszywali, ale dopiero teraz - oglądając film w porządnym HD - już przy scenie kradzieży samochodu przez Terminatora dostrzegłem, że na czarnej kurtce widoczne są małe, prostokątne łaty Smile
- Coraz mocniej mnie korci, aby kupić wersję rozszerzoną w HD, bo chętnie bym ją powtórzył (nie widziałem z 12 lat), a wydanie QDVD na 55-calach nie wygląda za dobrze.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

29-10-2024, 13:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2024, 13:02 przez Nfsfan83.)
te VHS wydanie to PL? fajnie to wyglada Smile T2 widzę, że PL tyt, ale grubość mnie zastanawia 2 kasety czy takie tylko ujęcie?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

29-10-2024, 13:23
To jedno wydanie 2VHS: https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36767360

Kupiłem je latem 2003 roku, ale że chciałem mieć filmy w oddzielnych plastikowych pudełkach pociąłem tekturkę, a lata później bez mojej wiedzy/zgody kasety zostały wywalone. Pakiet kupiłem ponownie z olx na początku roku.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

29-10-2024, 15:07
fajne, ja sobie zrobiłem slip na 2x DVD w stylu VHS do T2. Czyli były 2 kasety a te boczne opisy to w jednym z obu stron tak?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

31-10-2024, 11:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2024, 11:55 przez Gieferg.)
juby napisał(a):Dzień później po raz pierwszy w całości obejrzałem T2: sanjuro_61 edition (z audio z Polsatu z 27 października 1997 Cool) - obraz miewa problemy, o których już wspominałem, ale koniec końców film prezentuje się ZNAKOMICIE, zdecydowanie lepiej niż na którymkolwiek z oficjalnych wydań jakie widziałem.
You're welcome Wink

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

31-10-2024, 14:19
[Obrazek: thumbsup.jpg]

To jeszcze oceny jakości obrazu w skali Blu-ray.com:

Terminator - ★★★★½ (film prezentuje się fantastycznie, ale mimo wszystko odejmuję pół punktu za to, że poprawiam sobie temperaturę barw, a i tak zdarza się kilka ujęć z niepasującymi mi zmianami w kolorystyce + wkurza nowoczesne logo MGM na początku)

Terminator 2 (studio N) - ★★☆☆☆ (da się przeżyć, ale to bardzo nieudany remaster)
Terminator 2 (by sanjuro_61) - ★★★★☆ (bywają tu ujęcia zasługujące na maksymalną ocenę, ale jednak obraz ma więcej problemów od T1, więc całość oceniam o pół punktu niżej)
4K UHD - widziałem tylko dwie sceny, ale oceniłbym max. o pół punktu wyżej od zwykłego Blu-ray.

Terminator 3 - ★★½☆☆ (widać, że to obraz z czasu początków BD, szczególnie po kolorach, które są strasznie wypłowiałe, przydaje się zwiększenie nasycenia barw o kilkanaście procent)

Jeśli znajdę czas wieczorem to puszczę sobie kilka scen T3 na nowym odtwarzaczu (może trochę zyska), a w przyszłym tygodniu powtórzę Salvation (o ile starczy mi zapału).

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

05-11-2024, 18:50
Kod:
Disc Title:     The Terminator
Disc Size:      82,569,000,960 bytes
Protection:     AACS2
Extras:         Ultra HD, BD-Java
BDInfo:         0.7.6.1 (compatible layout created by DVDFab 12.1.1.5)

PLAYLIST REPORT:

Name:                   00800.MPLS
Length:                 1:47:22.435 (h:m:s.ms)
Size:                   73,224,646,656 bytes
Total Bitrate:          90.93 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description
-----                   -------             -----------
MPEG-H HEVC Video       65068 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / HDR10 / BT.2020
* MPEG-H HEVC Video     2096 kbps (3.12%)   1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / Dolby Vision FEL / BT.2020

AUDIO:

Codec                           Language        Bitrate         Description
-----                           --------        -------         -----------
Dolby TrueHD/Atmos Audio        English         3521 kbps       7.1+11 objects / 48 kHz / 3073 kbps / 16-bit (AC3 Core: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
DTS-HD Master Audio             English         1792 kbps       2.0 / 48 kHz / 1792 kbps / 24-bit (DTS Core: 2.0 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
Dolby Digital Audio             English         192 kbps        2.0 / 48 kHz / 192 kbps
DTS-HD Master Audio             French          2324 kbps       5.1 / 48 kHz / 2324 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
DTS-HD Master Audio             German          2352 kbps       5.1 / 48 kHz / 2352 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
DTS-HD Master Audio             Italian         2337 kbps       5.1 / 48 kHz / 2337 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
DTS-HD Master Audio             Spanish         2350 kbps       5.1 / 48 kHz / 2350 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
DTS-HD Master Audio             Spanish         2333 kbps       5.1 / 48 kHz / 2333 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
Dolby Digital Audio             Czech           192 kbps        2.0 / 48 kHz / 192 kbps

SUBTITLES:

Codec                           Language        Bitrate         Description
-----                           --------        -------         -----------
Presentation Graphics           English         24.72 kbps                
Presentation Graphics           French          15.218 kbps              
Presentation Graphics           German          18.301 kbps              
Presentation Graphics           Italian         14.928 kbps              
Presentation Graphics           Spanish         16.858 kbps              
Presentation Graphics           Spanish         16.832 kbps              
Presentation Graphics           Dutch           14.405 kbps              
Presentation Graphics           Chinese         13.809 kbps              
Presentation Graphics           Czech           15.566 kbps              
Presentation Graphics           Danish          16.164 kbps              
Presentation Graphics           Finnish         14.472 kbps              
Presentation Graphics           Norwegian       12.37 kbps                
Presentation Graphics           Swedish         11.732 kbps              
Presentation Graphics           French          0.127 kbps            
Presentation Graphics           German          0.093 kbps
Presentation Graphics           Italian         0.181 kbps                  
Presentation Graphics           Spanish         0.275 kbps                  
Presentation Graphics           Spanish         0.765 kbps

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (97): « Wstecz 1 ... 90 91 92 93 94 ... 97 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku