11-01-2025, 23:34
No właśnie.
Oryginalne mono mam od lat, a atmos mi nie jest potrzebny.
Oryginalne mono mam od lat, a atmos mi nie jest potrzebny.
|
Terminator - seria
|
|
11-01-2025, 23:34
No właśnie. Oryginalne mono mam od lat, a atmos mi nie jest potrzebny.
01-04-2025, 22:24
Nie sądziłem, że to napiszę, ale to naprawdę najlepszy Cameron z tych wszystkich UHD. Względem blu update może jest subtelny, ale jest i widać to dobrze w ziarnie, jakkolwiek przefiltrowanym. Tych najgorszych na screenach momentów w ruchu nie widać aż tak, a czasem w ogóle, a całość jest zaskakująco filmowa. W sumie największy problem miałem z oczami na zbliżeniach, bo bywa, że bije od nich martwota. Drobne zmiany w efektach wypadają OK. Dźwięk także na duży plus - abstrahując od różnic w poszczególnych dźwiękach, to atmosik brzmi naprawdę mocarnie w odpowiednich miejscach. Ogółem jestem pozytywnie zaskoczony.
Wczoraj i przedwczoraj zaliczyłem powtórkę T1 (BD remaster) i T2 (fanfix od sanjuro) i były to bardzo udane seanse jeśli idzie o jakość obrazu. W zasadzie nie odczułem między jednym a drugim filmem jakichs istotnych różnic - na upartego mógłbym może wskazac kilka ujęć (głównie z Silbermanem w Pescadero), gdzie się trochę czuło woskowinę pod sztucznym ziarnem, może jeszcze jak byli u Enrique chwilami miałem wrażenie, jakbym jakieś wyostrzanie tu i tam widział, ale ogólnie to satysfakcjonująca wersja i niczego więcej mi w temacie tego filmu do szczęścia nie trzeba (choć zamierzam jeszcze sprawdzić ten ostatni skan, jak w końcu ogarnę go i nagram na płytkę). Potem dla porównania wrzuciłem oryginalną płytkę z T2 i wytrzymałem z tym cholerstwem może ze 30 sekund zanim obrzydzenie wzięło górę. Po żadne z aktualnie istniejących oficjalnych wydań BD/4K T2 już nigdy nie sięgnę, bo zwyczajnie nie ma sensu. Co do znanego problemu z kadrowaniem w T2 - nawet wiedząc o nim nie dopatrzyłem się niczego co, by mi przeszkadzało - to w żadnym wypadku nie jest taka sytuacja jak z The Quest gdzie kadrowanie na blu-ray jest dokumentnie spieprzone. PS> pierwszy raz obejrzałem T2 z Szołajem z Polsatu, bo mój ulubiony Knapik z VHSa na nowym TV fatalnie brzmi, ale Szołaj też nie brzmiał najlepiej, a tłumaczenie jednak zdecydowanie wolę z kasety. Następnym razem może Gudowski z QDVD wjedzie, albo ktoś z kim jeszcze nie próbowałem oglądać.
Cześć! Mam pytanie do osób, które posiadają polskie wydanie filmu „Terminator” (1984) na Blu-ray – to z okładką w języku polskim (napisy PL / lektor PL). Mam dwie różne płyty, obie wyglądają jakby pochodziły z polskiego wydania – ale różnią się nadrukiem. Wrzucam zdjęcie obu (poniżej). Czy ktoś może potwierdzić: • czy w polskiej dystrybucji faktycznie wychodziły dwie różne wersje płyty?, • czy może jedna z nich pochodzi z importu (np. czeskiego wydania z dodanym polskim lektorem)? Która z tych płyt jest oryginalna dla polskiego wydania z okładką po polsku? Z góry dziękuję za pomoc! ![]()
08-11-2025, 17:07
Nie wiem jak w plastiku bo nie posiadam ale w Steelbooku była ta wersja z karabinami. Wersja z przyklękającym Terminatorem pasuje do okładki czeskiej więc może to stamtąd: https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36768424
08-11-2025, 21:38
Potwierdzam. Mam oba wydania. W steelboku jest płyta z karabinami, w plastikowym pudełku ta druga - dokładnie jak w Filmoskopie.
KINO DOMOWE
Telewizory: OLED LG 55BX3LB, OLED LG 55EG9A7V | Amplituner YAMAHA RX-A1070 | Odtwarzacz blu-ray 4K OPPO UDP-203 | Odtwarzacz blu-ray YAMAHA BD-A1060 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |