Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Terminator - seria

Strony (98): « Wstecz 1 ... 94 95 96 97 98

Opcje tematu
Terminator - seria
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

05-07-2026, 13:22
(04-07-2026, 21:36)vandel napisał(a):  Polecam słuchawki dla samotnego oglądania
Mam słuchawki, ale prawie nigdy nie oglądam filmów sam.
Poza tym, nie lubię być w słuchawkach. Nawet do biegania oldskulowo słucham dźwięków z życia miasta. Jak Clint:

(05-07-2026, 13:12)Gieferg napisał(a):  A pewnie prędzej czy później poczęstuje Wink
[Obrazek: c318a39c5cf57d17ef0490bd2441d84e.gif]

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,615
Reputacja: 43

05-07-2026, 19:20
Juby byś podrzucił parę zrzutów tego T2 co oglądałeś?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

05-07-2026, 21:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2026, 14:38 przez Juby.)
Myślisz, że nie mam nic lepszego do roboty niż siedzenie kolejny dzień z rzędu nad Terminatorem 2?

...

Może i mam, ale dla tego filmu zawsze znajdę chwilę Wink
Zrobiłem 30, ale zaznaczam - nie mam żadnego programu do tego, więc to zrzuty ekranu z włączonym Windows Media Player NIE w rozdzielczości 1920x1080 w jakiej jest kopia filmu. Faktycznie jakość jest lepsza.

Na początek wspomniane przeze mnie gorsze ujęcia (kolory zdegradowały i została w zasadzie tylko morska zieleń):

[Obrazek: 010T2.png]
[Obrazek: 012T2.png]

Zawsze pod koniec szpuli znajdują się ujęcia z większą ilością paprochów, np. tutaj (inny przykład - piąty od końca):

[Obrazek: 022T2.png]

Nie wiemy w jak wiernym stopniu zachowały się oryginalne kolory tej kopii, ale widać, że niesławny remaster z 2017 roku miał jednak kilka słusznych decyzji stojących w kontrze do VHS / LaserDisc / DVD. Bójka w barze, założenie okularów, pierwsze przyjście Silbermana do Sary w Pescadero, a nawet strzelanina w galerii (choć tu nie aż tak) nie mają ciepłej palety barw, tylko chłodniejszą, więc faktycznie mógł tam być turkusowy filtr:

[Obrazek: 003T2.png]
[Obrazek: 004T2.png]
[Obrazek: 005T2.png]
[Obrazek: 007T2.png]

No ale, skan taśmy pokazuje też to, o czym piszę tutaj od lat - jak silnie nałożono turkusowy filtr w niektórych scenach zabijając przy tym purpurowe wystrzały z broni przyszłości, albo oświetlenie parkingu Pescadero za Sarą (w drugim przykładzie to samo jest w fanedicie sanjuro_61, niestety):

[Obrazek: 002T2.png]
[Obrazek: 013T2.png]

Tutaj inne przykłady obrazujące jak piękną, bardziej naturalną / mniej wystylizowaną kolorystykę ma ta wersja filmu (czasami bliżej jej do trailerów, które możecie obejrzeć na YT):

[Obrazek: 001T2.png] [Obrazek: 006T2.png] [Obrazek: 008T2.png] [Obrazek: 011T2.png] [Obrazek: 014T2.png] [Obrazek: 016T2.png]  [Obrazek: 017T2.png] [Obrazek: 018T2.png] [Obrazek: 019T2.png] [Obrazek: 021T2.png] [Obrazek: 024T2.png] [Obrazek: 027T2.png] [Obrazek: 028T2.png] [Obrazek: 029T2.png] [Obrazek: 030T2.png]

I jeszcze kilka kadrów specjalnie ode mnie.
Adam Greenberg popełnił tutaj swoje opus vitae. T2 niestety trafił na mocarza i nie dostał Oscara w kategorii Najlepsze zdjęcia, ale zapewniam, że nie znajdziecie w żadnym innym filmie piękniejszych siedmiokątnych świateł wielkiego miasta za bohaterami w scenach nocnych...

[Obrazek: 009T2.png]
[Obrazek: 015T2.png]
[Obrazek: 026T2.png]

... ani piękniejszych płomieni odbijających się w okularach przeciwsłonecznych Cool

[Obrazek: 020T2.png]
[Obrazek: 023T2.png]
[Obrazek: 025T2.png]

Nie wiem tylko czemu, ale po dorobieniu nowych napisów w czwartek (pierwsze wyświetlały <i></i> przy tekstach z offu i miały za sobą prostokątną ramkę) coś mi się popsuło i plik z filmem raz odpala normalnie, a innym razem po włączeniu napisów zaczyna się lagować. Poczekam na audio z Szołajskim i spróbuję zmontować to od nowa. W końcu będę miał ostateczną wersję T2, a Cameron może się walić z tym swoim wazelinowym jednym oczkiem 3D na płytach Tongue

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,615
Reputacja: 43

06-07-2026, 13:23
Rozumiem że to skan taśmy bez grzebania w kolorach. Są pewnie niedoskonalości np scena w barze za ciemna, ale ogólnie kolorystyka taka jaką lubię tzn do której jestem przyzwiczajony. Ktoś powie, że takie udostępnianie to piractwo ja powiem WOLONTARIAT Big Grin

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 683
Reputacja: 11

06-07-2026, 14:29
Raczej żadnego turkusowego filtru nie było - taki nadmiernie niebieski odcień przy skanach z taśmy filmowej zwykle wynika z tego, że pozostałe kolory szybciej uległy degradacji niż niebieski.
Ponoć taśma jakiejś konkretnej marki jest szczególnie na to narażona, ale teraz nie pamiętam, o którą chodziło.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

06-07-2026, 14:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2026, 14:42 przez Juby.)
Scena w barze nie jest za ciemna, screeny nie oddają tego jak wyświetla to tv z odpowiednimi ustawieniami (trybem kino, poziomem gamma, itp.).

Z tą degradacją kolorów może być tak, jak piszesz, @slavekg. Ale i sceny takie, jak rozmowa Terminatora z Sarą o Dysonie w aucie nie wydaje się tak "ciepła", jak była na VHS/DVD. Więc ta zmiana w 2017 przy okazji konwersji do 3D nie była jednak dostosowaniem się do współczesnej mody, a rzeczywiście mogła lepiej oddawać pierwotny wygląd filmu.
Tak czy siak, od strony kolorystycznej ten skan chyba ma wszystko to, co najlepsze ze wszystkich znanych mi wersji i podobał się zdecydowanie najbardziej.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 683
Reputacja: 11

06-07-2026, 14:52
Pamiętaj, że te skany są robione z kopii eksploatacyjnych, które swoje odsłużyły, do tego w różnych warunkach przechowywanych przez długie lata, niektóre rolki lepiej się zachowały, inne gorzej. To nigdy nie będzie super wierne odwzorowanie kolorów.
Ale smutne, że nawet taki niedoskonały skan jest dużo lepszą wersją niż oficjalne wydania.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

07-07-2026, 07:12
Pamiętam, pamiętam. I zgoda, ten skan i skany Gwiezdnych wojen I, IV-VI to dla mnie obecnie jedyne słuszne wersja przeznaczone do powtórek tych klasyków. Ludzie odpowiedzialni za oficjalne wydania powinni się wstydzić tego, jak wyglądają.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Strony (98): « Wstecz 1 ... 94 95 96 97 98

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku