Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

The Abyss (Otchłań/Głębia)

Strony (44): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 44 Dalej »

Opcje tematu
The Abyss (Otchłań/Głębia)
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,586
Reputacja: 41

14-12-2023, 22:44
Może to widzieliście ale jak nie to looknijcie:

https://fanrestore.com/thread-4865-page-18.html 18 strona:

4:3 OM SE LD/WS OAR SE DVD/4:3 OM SE DVD/European 16:9 SE OM HDTV/4K SE Web-DL SDR

[Obrazek: bbRGALx.jpg]

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,345
Reputacja: 150

15-12-2023, 04:48
Turkus był do przewidzenia niestety (bez kitu, gdybym miał do wyboru cofnąć się w czasie i zabić Hitlera albo gościa od współczesnego color timingu, to przykro mi Europo, ale wybrałbym to drugie bez mrugnięcia okiem). A po przeczytaniu całego tego podlinkowanego wątku skłaniam się ku temu, żeby autorom odbierać jakiekolwiek prawa do ingerencji w gotowe, wypuszczone w świat dzieła po latach. Scott, Friedkin, Jackson, Cameron, Edelman... - na starość wychodzą z tych ludzi oszołomy z techniczną ignorancją i zwykłą głupotą.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,817
Reputacja: 141

15-12-2023, 07:11
Friedkina możesz już odhaczyć, bo już nie żyje Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

15-12-2023, 12:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2023, 12:24 przez Mierzwiak.)
Chciałbym żeby kolorystyka (to zestawienie wyżej wygląda beznadziejnie i na jednej, i na drugiej wersji) była najwiękjszym problemem tego, co się wyprawia przy remasteringu niektórych filmów.

(15-12-2023, 04:48)Mefisto napisał(a):  skłaniam się ku temu, żeby autorom odbierać jakiekolwiek prawa do ingerencji w gotowe, wypuszczone w świat dzieła po latach. Scott, Friedkin, Jackson, Cameron, Edelman... - na starość wychodzą z tych ludzi oszołomy z techniczną ignorancją i zwykłą głupotą.
Ridley Scott nie należy do tego grona!!!

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

15-12-2023, 14:25
Oczywiście, że należy. Nie dość, że Ostatni pojedynek wpisuje się w smutny trend smutnego i szarego średniowiecza (a koleś ponoć z historią obcykany), na co nie idzie patrzeć, to jeszcze pozmieniał BR i Obcego bez sensu. O tym, że sam rozwalił później to drugie uniwersum, kręcąc niesamowite paździerze nie wspominam, bo tego kupować nie muszę Tongue

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

15-12-2023, 15:20
Bzdurne, czysto subiektywne powody Smile Daj znać gdy Scott zepsuje remaster swojego filmu zabawami ziarnem / AI.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

15-12-2023, 18:15
(15-12-2023, 15:20)Mierzwiak napisał(a):  Bzdurne, czysto subiektywne powody

No nie, bo to jest casus trochę podobny do Star Wars (Lucasa też można dodać do listy) - o ile się nie mylę BR jest tylko jako final cut dostępny w najlepszym masterze. Jasne, że nie ma tam zabaw samym obrazem, ale zmiany są.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

15-12-2023, 18:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2023, 18:59 przez Mierzwiak.)
No OK, ale mówimy tutaj o trzech totalnie różnych rzeczach i osobiście wolałbym ich nie mieszać:

- zmiany kokorystyczne, głównie odnoszone do starych wydań DVD / BD
- zmiany w samym filmie jak dodawanie CGI, stworzone po latach wrsje reżyserskie będące głównymi obowiązującymi
- niszczenie wyglądu filmu nakręconego na taśmie poprzez manipulacje / usuwanie ziarna, obróbkę różnymi algorytmami

Z tym pierwszym nie mam większego problemu, z tym drugim w przypadku takiego BR również (to mi przypomina, by po raz pierwszy (!) w życiu obejrzeć w końcu oryginalną wersję kinową z BD dołączonego do mojego wydania UHD) a trzecie jest grzechem śmiertelnym Smile

I tak, zgadzam się - reżyserzy mają zdecydowanie za dużo do powiedzeni przy remasterach. Nie odmawiam im prawa do tego, ale jednocześnie uważam, że studio powinno zadbać o swoje dziedzictwo i film powinien być zaprezentowany w a) najlepszej możliwej jakości b) być wierny temu, jak wyglądał (i brzmiał) gdy wchodził do kin. Jak dla mnie Cameron może sobie nawet wyrenderować swoje filmy od nowa i zrobić z nich rimejki z Na'vi w roli głównej pod jednym warunkiem - niech to będzie opatrzone jakimś fancy logiem "director's special edition" i stanowi DODATEK do prawilnego wydania.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,083
Reputacja: 81

16-12-2023, 10:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2023, 11:20 przez Juby.)
Choć jestem zdania, że remastery powinny jak najwierniej oddawać oryginalny wygląd filmu, również nie jestem hejterem tealu, ani innego filtru, którymi potrafią być przejechane nowsze wersje - czasami wypadają one lepiej od tego, co znałem i uwielbiałem od lat (np. Godfather po obróbce z 2008, Aliens). Ale czasami twórcy przesadzają i tak jest też chyba w tym przypadku. Zerknijcie sobie na screeny krążącego w sieci ruskiego upscala AI:

[Obrazek: TkLVRRr.png]
[Obrazek: MEQ51NO_o.png]

Zmieniono w nim kolorystykę, nie jest już tak archaiczna, przesadnie czerwonawofioletowawa jak na VHS/LaserDisc/DVD, wygląda zdecydowanie lepiej, niby bardziej współcześnie (niebieski jest bardziej morski), ale w klimacie filmu i spokojnie jestem w stanie uwierzyć, że tak właśnie mógł i tak powinien ten film wyglądać. Nie mam uwag. A teraz włącznie sobie screen ze streamingu, albo trailer, który tu wklejałem - turkusowy filtr jest wszędzie! Nawet próbą zmian ustawień tv, aby nie był taki teal, a bardziej blue, nie odzyskam innych kolorów, które pokrył. Na podstawie tego zwiastuna i krążących na forum blu-ray.com zrzutów ze streamingu, wydaje mi się, że Otchłań otrzymała the heaviest-teal obróbkę ze wszystkich filmów Camerona do tej pory. A jak zauważył Mierzwiak - to i tak może być najmniejszy z problemów tego remastera (i może pozostać najlepszym remasterem z czterech filmów Camerona, które się ich właśnie doczekały) Rolleyes

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

16-12-2023, 11:00
The Abyss na ten moment prezentuje się najlepiej z całej czwórki - coś tam się zadziało (Park Road jest wymienione na końcu nie bez powodu), ale nie jest to aż tak wyostrzone i przerobione, nie widzę by twarze aktorów dostały gumowy wygląd i nie dostrzegam artefaktów wynikających z AI-upscalingu. Jest i ziarno, niezależnie od tego czy prawdziwe czy sztuczne, to jednak jakiś tam filmowy wygląd został zachowany.

Aliens wygląda paskudnie, a True Lies wyznaczyło chyba nowy standard w dziedzinie jakości obrazu na UHD, tylko nie w tę stronę, co trzeba. Jeśli ma to być film, którego ostatecznie nigdy nie kupię, to trudno.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (44): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 44 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku